Business News

Esența zilei 27 noiembrie. Efectul „Călin Georgescu” asupra economiei. BNR: Dobânzile au crescut, finanțatorii externi sunt îngrijorați

27 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Efectul „Călin Georgescu” asupra economiei. BNR: Dobânzile au crescut, observăm o îngrijorare a finanțatorilor externi

Indicele ROBOR la trei luni a crescut, după ce Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică,.

Marți, BNR a avertizat că o posibilă victorie a lui Georgescu la prezidențiale ar putea avea efecte negative asupra economiei țării. Creşterea nivelului dobânzilor din piaţă este o consecinţă directă a creşterii semnificative a incertitudinii şi a nervozităţii în rândurile finanţatorilor internaţionali ai ţării, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, arată Antena3.ro.

„Azi, ROBOR a crescut de la 5,81 la 5,87%. Există o anumită volatilitate pe dobânzi și pe titluri de stat. BNR se uită cu atenție la investitori. Există o anumită emoție pe piață că poate să ajungă Georgescu președinte”, a spus Cristian Popa, membru CA al BNR.

Nervozitatea finanţatorilor internaţionali

„Creşterea nivelului dobânzilor din piaţă este o consecinţă directă a creşterii semnificative a incertitudinii şi a nervozităţii în rândurile finanţatorilor internaţionali ai ţării. Am observat în ultimele zile o scădere a lichidităţii interbancare pe fondul acestor incertitudini mai ample. De asemenea, s-a observat o deteriorare a fluxurilor de capital, acestea reversându-se, intrările de valută au devenit ieşiri, pe acelaşi fond de tensionare şi percepţie înrăutăţită a pieţelor internaţionale asupra României. Aceste evoluţii s-au dus pe dobânzi, au dus la creşterea dobânzilor din piaţa şi implicit la niveluri mai ridicate ale ROBOR”, a mai precizat Popa.

Execuția la 10 luni – creștere cu 20% a veniturilor din impozitele pe profit, salarii, venit. Minus la bani europeni – Deficitul urcă la 6,2% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 109,4 miliarde de lei în octombrie, echivalentul a 6,19% din PIB, față de 3,91% din PIB în primele zece luni din 2023, potrivit Ministerului Finanțelor.

Ritmul de creștere a veniturilor a fost simțitor mai scăzut decât ritmul de creștere a cheltuielilor, de 13,1% respectiv 21%, arată Cursdeguvernare.ro.

”Veniturile totale au însumat 473,53 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2024, înregistrând un avans de 13,1% (an/an), susținut de încasările din venituri curente – contribuții de asigurări, TVA, impozit pe salarii și venit, impozit pe profit, accize și venituri nefiscale”, transmite MF.

Comisia Europeană consideră că datoria României este plasată pe o traiectorie descendentă sustenabilă, conform planului pe termen mediu

Comisia Europeană a prezentat marţi primul pachet de toamnă al semestrului european de la intrarea în vigoare, în aprilie 2024, a reformei ample şi ambiţioase a noului cadru de guvernanţă economică al UE.

Comisia şi-a încheiat evaluarea pentru 21 dintre cele 22 de planuri pe termen mediu prezentate şi consideră că din cele 21 de planuri 20 îndeplinesc cerinţele noului cadru şi stabilesc o traiectorie bugetară credibilă pentru a asigura că datoria statelor membre respective este plasată pe o traiectorie descendentă sustenabilă sau menţinută la niveluri prudente, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia recomandă Consiliului să aprobe traiectoria cheltuielilor nete inclusă în planuri pentru următoarele state membre: Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia, arată Economica.net.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro