Business News

Esența zilei 27 noiembrie. Românii, fără vize în SUA, de la anul

27 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Românii vor putea călători în SUA fără vize, în scop turistic și de afaceri, din 2025

Românii vor putea călători din 2025 în Statele Unite fără vize, a anunțat miercuri Ambasada României în SUA, după ce Departamentul de Stat a transmis că țara noastră a îndeplinit criteriul pentru calificarea în Programul Visa Waiver, scrie Hotnews.ro.

Departamentul de Stat spune că România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver – 2,61%.

McDonald’s: Investiții de 170 de milioane de lei și 7 noi restaurante în 2024

În 2024, McDonald’s a bugetat o investiţie totală de 170 milioane de lei şi urmăreşte deschiderea a şapte restaurante în România, în special unități de tip Drive-Thru (DT) a anunțat compania, după cum consemnează Ziarul Financiar.

Anul trecut, Premier Restaurants România, operatorul McDonald’s în România, a continuat extinderea la nivel naţional deschizând, în 2023, şase noi locaţii în Bucureşti, Botoşani, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Piteşti şi Dumbrăviţa.

37 de kilometri din Drumul Expres Craiova – Pitești, dați în folosință mâine

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) intenționează ca joi, 28 noiembrie, să dea în trafic tronsonul 1 (17,7 kilometri) și 20 de kilometri din tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12), au spus pentru Economica.net reprezentanți ai CNAIR.

Popa (BNR): Rata anuală a inflaţiei crește la 4,9% în 2024 și se va reduce la 3,5% în 2025

Rata anuală a inflaţiei se va mări la 4,9% în 2024, apoi se va reduce la 3,5% în 2025 şi la 3,3% în 2026, a declarat miercuri Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie BNR, în cadrul unui eveniment, scrie Financialintelligence.ro.

Potrivit lui Cristian Popa, situaţia fiscal-bugetară contribuie, de asemenea, la presiunile inflaţioniste. “Incertitudini însemnate continuă să fie asociate evoluţiei anticipate a preţurilor energiei şi alimentelor, inclusiv pe fondul modificărilor legislative din domeniu, precum şi traiectoriei viitoare a cotaţiei ţiţeiului şi a altor materii prime, în condiţiile escaladării tensiunilor geopolitice. Creşterea în termen anual a economiei a fost susţinută în semestrul unu şi probabil pe ansamblul întregului an 2024, în mod prioritar de consumul privat”, a spus acesta.

Vor fi lansate lucrările la marile ”tuneluri pentru urși” de pe A1

Tunelurile pentru urși de pe autostrada A1, sectorul Lugoj-Deva vor fi construite cu ajutorul know-how-ului specialiștilor bosniaci. Astfel, echipele UMB și ale partenerului bosniac Euro-Asfalt vor demara lucrările la portalurile de acces/ieșire ale tunelurilor de pe sectorul Margina – Holdea al autostrăzii A1 Lugoj – Deva.

Cele două structuri vor fi unice în România, prin prisma deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri. Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 metri/sens), scrie Profit.ro.

Efectul „Călin Georgescu” asupra economiei. BNR: Dobânzile au crescut, observăm o îngrijorare a finanțatorilor externi

Indicele ROBOR la trei luni a crescut, după ce Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică,.

Marți, BNR a avertizat că o posibilă victorie a lui Georgescu la prezidențiale ar putea avea efecte negative asupra economiei țării. Creşterea nivelului dobânzilor din piaţă este o consecinţă directă a creşterii semnificative a incertitudinii şi a nervozităţii în rândurile finanţatorilor internaţionali ai ţării, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, arată Antena3.ro.

„Azi, ROBOR a crescut de la 5,81 la 5,87%. Există o anumită volatilitate pe dobânzi și pe titluri de stat. BNR se uită cu atenție la investitori. Există o anumită emoție pe piață că poate să ajungă Georgescu președinte”, a spus Cristian Popa, membru CA al BNR.

Nervozitatea finanţatorilor internaţionali

„Creşterea nivelului dobânzilor din piaţă este o consecinţă directă a creşterii semnificative a incertitudinii şi a nervozităţii în rândurile finanţatorilor internaţionali ai ţării. Am observat în ultimele zile o scădere a lichidităţii interbancare pe fondul acestor incertitudini mai ample. De asemenea, s-a observat o deteriorare a fluxurilor de capital, acestea reversându-se, intrările de valută au devenit ieşiri, pe acelaşi fond de tensionare şi percepţie înrăutăţită a pieţelor internaţionale asupra României. Aceste evoluţii s-au dus pe dobânzi, au dus la creşterea dobânzilor din piaţa şi implicit la niveluri mai ridicate ale ROBOR”, a mai precizat Popa.

Execuția la 10 luni – creștere cu 20% a veniturilor din impozitele pe profit, salarii, venit. Minus la bani europeni – Deficitul urcă la 6,2% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 109,4 miliarde de lei în octombrie, echivalentul a 6,19% din PIB, față de 3,91% din PIB în primele zece luni din 2023, potrivit Ministerului Finanțelor.

Ritmul de creștere a veniturilor a fost simțitor mai scăzut decât ritmul de creștere a cheltuielilor, de 13,1% respectiv 21%, arată Cursdeguvernare.ro.

”Veniturile totale au însumat 473,53 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2024, înregistrând un avans de 13,1% (an/an), susținut de încasările din venituri curente – contribuții de asigurări, TVA, impozit pe salarii și venit, impozit pe profit, accize și venituri nefiscale”, transmite MF.

Comisia Europeană consideră că datoria României este plasată pe o traiectorie descendentă sustenabilă, conform planului pe termen mediu

Comisia Europeană a prezentat marţi primul pachet de toamnă al semestrului european de la intrarea în vigoare, în aprilie 2024, a reformei ample şi ambiţioase a noului cadru de guvernanţă economică al UE.

Comisia şi-a încheiat evaluarea pentru 21 dintre cele 22 de planuri pe termen mediu prezentate şi consideră că din cele 21 de planuri 20 îndeplinesc cerinţele noului cadru şi stabilesc o traiectorie bugetară credibilă pentru a asigura că datoria statelor membre respective este plasată pe o traiectorie descendentă sustenabilă sau menţinută la niveluri prudente, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia recomandă Consiliului să aprobe traiectoria cheltuielilor nete inclusă în planuri pentru următoarele state membre: Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia, arată Economica.net.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro