Esența zilei, 19 noiembrie. De mâine, România va avea încă 30 de km de autostradă
În Articol
Azi e marți, 19 noiembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Inaugurare: 30 de km din Autostrada Moldovei, dați în folosință mâine
De miercuri, începând cu ora 16.00, se vor deschide circulaţiei loturile 1 şi 2 ale Autostrăzii A7, sectorul Buzău – Râmnicu Sărat. Potrivit reprezentanților Transporturilor, se va circula pe 32 de kilometri din cei 35,4 kilometri ai celor două loturi, scrie Economica.net, citând Agerpres.
Taxele la Sănătate, introduse din 2023, au scăzut deficitul Fondului Sănătăţii cu 10% în primele nouă luni
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele nouă luni cu deficit de 3,3 miliarde de lei, cu 10% mai mic decât cel avut în aceeaşi perioadă a anului 2023, arată o analiză Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.
Majorările succesive ale salariului minim, eliminarea unor facilităţi fiscale, includerea tichetelor de masă şi a unor indemnizaţii de concediu medical în baza de calcul al CASS au condus la creşterea încasărilor din CASS cu 38% şi la scăderea deficitului Fondului Sănătăţii cu 10% în ianuarie – septembrie 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată analiza Economica.net.
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback şi din subvenții.
Comisia Europeană vede o creştere economică bună pentru România, dar inflaţia rămâne sus
Inflaţia României rămâne cea mai mare din UE, iar dobânzile bancare nu vor scădea în următorii doi ani, estimează Comisia Europeană pentru România.
Dacă previziunile Comisiei sunt, măcar în parte bune, asta înseamnă că nu vom vedea scăderi de dobânzi în următorii doi ani.
În octombrie, inflaţia a fost de 4,7%, dublu faţă de media Uniunii Europene. România are de șase luni cea mai mare inflaţie din UE. Previziunile Comisiei Europene spun că înflaţia va fi în UE de 2,4% în 2025 şi de 2% în 2026.
În cazul țării noastre, inflaţia va ajunge în acest an la 5,5% (în creştere) şi va fi de 3,9% în 2025 şi de 3,6% în 2026, arată Mediafax.
Tavex: România se află pe locul al şaselea în Europa de Est în ceea ce priveşte rezervele internaţionale de aur deţinute
Ungaria depăşeşte România la rezerve de aur, după ce a achiziţionat 14,5 tone în septembrie, iar România se află pe locul al şaselea în regiunea Europei de Est în ceea ce priveşte rezervele internaţionale de aur deţinute, arată datele Tavex, cel mai mare comerciant de aur de investiţii din Europa de Nord. Doar anul acesta, preţul aurului a crescut cu 25%.
Banca Naţională a Ungariei a achiziţionat 14,5 tone de aur la finalul lunii septembrie a acestui an şi a intrat în rândul multor bănci centrale care şi-au mărit rezervele de aur în ultimii trei ani. Astfel, pentru prima oară în istoria modernă, Ungaria deţine mai multe rezerve de aur decât România. În aceeaşi listă se află Polonia, Turcia, Serbia şi ţări precum China, India sau Singapore”, potrivit News.ro.
Câștigurile din criptomonede, scutite de impozit
Potrivit Hotnews.ro, câștigurile din criptomonede vor fi scutite de impozitul pe venit (de 10%), conform unui amendament adoptat de Parlament la Legea de adoptare a Ordonanței privind amnistia fiscală.
„Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”, spune prevederea legală.
Romgaz a atras 500 de milioane de euro în prima emisiune de obligațiuni la BVB
Ziarul Financiar consemnează că Romgaz a atras astăzi 500 de milioane de euro în prima mare emisiune de obligaţiuni a unei companii de stat din România, la o dobândă de 4,77% pe an. Banii vor merge parţial către susţinerea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră.
Man GLG, manager britanic de investiţii, specializat în administrarea de fonduri de acţiuni, obligaţiuni şi cu expunere pe pieţe emergente, a fost cel mai mare investitor în emisiunea inaugurală de obligaţiuni a producătorului şi furnizorului de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG), a spus Răzvan Popescu, CEO-ul companiei de stat.
România, cel mai mare producător de gaze din UE
România a devenit anul acesta cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, a spus Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă, la Forumul Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence.
„Este o poziție în care România revine, după ce a mai deținut acest loc, ca producător de gaze naturale, până în anul 1964. Dar astăzi avem în față rularea unor acțiuni extraordinare pentru exploatarea gazelor naturale din zona adâncă a Mării Negre, care va poziționa România mult peste acest loc 1 în Uniunea Europeană, o va poziționa într-o zonă geostrategică importantă în zona sud-est europeană, în situația în care va juca un rol important în securitatea acestei zone din punct de vedere energetic”, a mai declarat el.
România, cea mai mare inflație din UE pentru a opta lună la rând
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în octombrie până la 2,3%, de la un nivel de 2,1% în septembrie, iar România este, pentru a opta lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5%, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Luna trecută, cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE s-au înregistrat în Slovenia (0,0%), Lituania și Irlanda (ambele cu 0,1%), iar cele mai ridicate au fost în România (5%), Belgia și Estonia (ambele cu 4,5%), scrie Agerpres, citată de Profit.ro.