Business News

Esența zilei 11 decembrie. UE a acceptat ca ajustarea fiscală în România să aibă loc în șapte ani, nu patru. Deficitul bugetar la 11 luni a ajuns la circa 126 miliarde lei

11 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Investițiile în economie sunt în creștere

Investiţiile nete realizate în economia naţională în primele nouă luni ale anului în curs au atins nivelul de 130,953 miliarde de lei, în creştere cu 2,6%, comparativ cu primele nouă luni din 2023, potrivit datelor provizorii date miercuri publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Economica.net.

Potrivit INS, „investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc)”.

Inflația a ajuns la 5,1% în noiembrie

Indicele preţurilor de consum (IPC) şi-a accelerat creşterea anuală până la 5,1% în luna noiembrie 2024, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, după un avans de 0,6% în luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Bursa.ro.

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 5,7%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Creşterea anuală a preţurilor de consum a depăşit pragul de 2,5%, ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, fără întrerupere din ianuarie 2021.

Finanțare de 3 miliarde de euro pentru fermierii europeni

Antreprenorii europeni din agricultură, silvicultură şi piscicultură vor beneficia de o finanţare totală de 3 miliarde euro din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI), conform unui comunicat de presă publicat ieri pe site-ul instituţiei financiar-bancare și preluat de Bursa. Acesta este cel mai mare program de finanţare susţinut de BEI pentru agricultură în Europa.

Pachetul se va adresa în special întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), fiind implementat pe o perioadă de trei ani. Primele împrumuturi vor fi semnate în prima jumătate a anului 2025. Alocările financiare sunt destinate sprijinirii tinerilor fermieri, promovării egalităţii de gen şi stimulării investiţiilor verzi.

Aderarea României la Schengen de la 1 ianuarie se votează joi

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) va vota joi asupra ridicării controalelor asupra persoanelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria şi între acestea de la 1 ianuarie 2025, scrie Agerpres, citată de Economica.net.

Austria a anunţat luni seară că nu se va mai folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aderarea cu drepturi depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, prin vocea ministrului său de interne Gerhard Karner.

Prime de Crăciun: Câți angajatori oferă beneficii de Sărbători

76% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de platforma de recrutare eJobs și Up România, unul dintre cei mai importanți emitenți de tichete valorice de pe piața locală, au declarat că au pregătit beneficii de Crăciun pentru angajați, pe care le vor acorda în luna decembrie, scrie Wall-Street.ro.

16% nu au avut buget alocat acestui scop, iar pentru 8% încă nu a fost luată decizia finală. La fel ca în fiecare an, cele mai multe companii își vor direcționa fondurile pentru beneficiile de sărbători către primele în bani (beneficiu menționat de 79% dintre respondenți). 40,7% vor face petrecere cu echipa, 33,3% oferă tichete cadou, 28,4% coșuri cu produse specifice de sărbători, 18,5% zile libere suplimentare și 2,5% tichete de vacanță.

Bursa de Valori București lansează o bursă în Republica Moldova

Bursa de Valori București și guvernul Republicii Moldova vor lansa o nouă bursă în această țară: Bursa de Valori Chișinău.

”Doar având acces la o bursă, orice cetățean poate deveni investitor. O bursă oferă oricui posibilitatea să-și multiplice economiile mult mai rapid decât un depozit bancar”, a declarat ministrul moldovean al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, scrie Wall-Street.ro.

Digi se lansează în Belgia

Digi Communications, compania care deține operatorul telecom RCS&RDS, lansează astăzi, după doi ani și jumătate de pregătire și încă o amânare de câteva luni, serviciile în Belgia, printr-un pachet complet, care include patru tipuri de abonamente de telefonie mobilă, fibră optică în anumite zone din Bruxelles, TV digitală și telefon fix, urmând să intre în luptă directă cu ceilalți operatori de pe piața belgiană – Proximus, Orange și Base, relevă datele Profit.ro.

Inspectorii pot anula deducerea TVA pentru mașinile luate pe firmă

Mulți antreprenori își iau mașinile pe firmă pentru a deduce TVA și alte costuri asociate (combustibil, reparații etc.). Problema este că în cazul unui control inspectorii ANAF pot considera că nu au procedat correct, a explicat consultantul fiscal Adrian Bența în Revista Prietenii Fiscalității, scrie Hotnews.ro.

“Nu recomandăm solicitarea la rambursare chiar după prima lună de achiziție deoarece o echipă de inspecție mai inflexibilă … ar putea anula integral dreptul de deducere al TVA ce ar obliga societatea la plata diferenței de TVA. .. Noi apreciem că solicitarea la rambursarea TVA poate fi făcută doar în momentul în care există probe că autoturismul este utilizat și în activitate economică, cum ar fi deplasări la clienți și furnizori, la instituții financiare sau la autorități”, a declarat acesta.

Primii cinci jucători din supermarketuri vor avea aproape 100% din piață după achiziția Profi

Tranzacţia în valoare de circa 1,3 mld. euro prin care grupul Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image în România, a cumpărat Profi schimbă faţa comerţului alimentar, scrie Ziarul Financiar. Mai exact, face ca piaţa să se concentreze şi mai tare la vârf.

Astfel, calculele Ziarului Financiar făcute pe baza datelor publice şi a celor de la NIQ Market Track arată că primii cinci jucători din comerţul alimentar din România – Lidl, Kaufland, Carrefour, Profi şi Metro – aveau sub 60% cotă de piaţă în 2024. Acum, după aprobarea tranzacţiei, dacă sunt puse laolaltă datele financiare ale Profi şi Mega Image, rezultă că primii cinci actori au în mâinile lor două treimi din vânzările de bunuri de larg consum. Dacă însă se consideră ca piaţă rele­vantă doar supermarketurile alimentare, primii cinci jucători au aproape 100% din piaţă, mai scrie publicația citată.

UE a acceptat ca ajustarea fiscală în România să aibă loc în șapte ani, nu patru, anunță ministrul de Finanțe

România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare fiscală de şapte ani în loc de patru, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care se află la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare al UE (Ecofin) de la Bruxelles, arată Hotnews.

„Astăzi, România a fost în centrul discuţiilor la Bruxelles, unde s-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene. Iată ce trebuie să ştiţi: Una dintre temele principale a fost situaţia planurilor fiscale pe termen mediu şi traiectoriile bugetare ale statelor membre. Aici vă anunţ că România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de şapte ani în loc de patru”, a scris, pe Facebook, Marcel Boloş.

Ministrul Finanțelor a subliniat că ajustarea pe şapte ani este o oportunitate vitală pentru România.

Deficitul bugetar pentru primele 11 luni a ajuns la aproape 126 miliarde lei, comparativ cu pandemia COVID. În decembrie sunt planificate cheltuieli mari

Deficitul bugetar pentru primele 11 luni din acest an, perioada ianuarie-noiembrie 2024, a ajuns la 7,11% din PIB, circa 125,7 miliarde de lei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

De ce este important: Deficitul este diferența dintre veniturile mai mici ale statului și cheltuielile mai mari pe care trebuie să le acopere.

Cum statul nu are acești bani, trebuie să îi împrumute. Cu cât deficitele sunt mai ridicate și pe perioade mai lungi de timp, cu atât ritmul de creștere a datoriei publice devine mai alarmant, arată Profit.ro.

Ce se va întâmpla cu bursele în 2025, într-o lume în plină schimbare. Investitorii români au dat verdictul. Industriile care rămân pe plus

2025 va fi, probabil, unul dintre cei mai grei ani din ultimele decenii, având în vedere că vine pe fondul unor tensiuni și schimbări majore din punct de vedere politic și social, dar și după un 2024 marcat de elegeri în aproape întreaga lume, deci de măsuri populiste luate la nivel politic. Bursele vor merge, însă, înainte. Iată ce cred investitorii români despre evoluțiie viitoare.

După doi ani de creștere de peste 20%, randamentele indicelui S&P 500 sunt așteptate să se „normalizeze”, cu o creștere estimată între 11% și 17% față de nivelurile actuale, arată Economica.net.

 

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro