Cum se pot eșalona datoriile la ANAF. Ministerul Finanțelor permite eșalonarea unor datorii, dar cere garanții
În Articol
O Ordonanță de urgență pregătită de Guvernul României stabilește condițiile pentru eșalonarea datoriilor pe o perioadă de până la 5 ani, dacă se oferă niște garanții. În lipsa acestora, termenul este de cel mult 6 luni.
Proiectul vizează pentru modificarea și completarea Codului de procedură fiscală, precum și a Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale.
Cum explică Guvernul decizia
Principala motivare se referă la necesitatea prevenirii acumulării de noi arierate de către contribuabili, cu riscul accentuării dificultăților financiare în a-și respecta obligațiile de plată. „Statul român se comportă ca un creditor prudent în încasarea veniturilor la bugetul general consolidat cu scopul creșterii eficienței colectării obligațiilor bugetare, luând în considerare necesitatea eficientizării mecanismelor de acordare a înlesnirilor la plată sub forma acordării eșalonărilor la plată în forma clasică, precum și a eșalonării la plată în formă simplificată, pentru obligațiile fiscale administrate de organul fiscal central”, se arată în expunerea de motive a noii OUG.
Neadoptarea în regim de urgență a unor măsuri în sfera facilităților fiscale ar permite contribuabililor să acumuleze obligații de plată fără ca organul fiscal să fie abilitat să acționeze în timp util.
„Aspectele mai sus menționate vizează un interes public și constituie o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunând adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență”, susține primul ministru Nicolae Ciucă.
Condiții pentru eșalonările pe termen lung
Conform unei prime modificări, organul fiscal central acordă la cererea debitorilor eșalonări la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani, dacă sunt îndeplinite condițiile de acordare a acestora. Acestea vizează debitorii care nu au în proprietate bunuri în vederea constituirii de garanții constituite și care trebuie să acopere sumele eșalonate la plată, dobânzile datorate pe perioada eșalonării la plată, plus un procent de până la 16% din sumele eșalonate la plată, în funcție de perioada de eșalonare la plată, astfel:
a) pentru eșalonări de la 13 la 24 de luni, procentul este de 4%;
b) pentru eșalonări de la 25 la 36 de luni, procentul este de 8%;
c) pentru eșalonări de la 37 la 48 de luni, procentul este de 12%;
d) pentru eșalonări de peste 49 de luni, procentul este de 16%.
Pentru cei care nu pot constitui niciun fel de garanție ori cuantumul garanțiilor constituite este mai mic de 50% față de cuantumul obligațiilor fiscale restante ce fac obiectul înlesnirilor la plată, eșalonarea se acordă pe cel mult 6 luni.
Excepții la condițiile de acordare
OUG prevede că organul fiscal poate acorda eșalonarea la plată în următoarele situații:
a) debitorul nu deține în proprietate bunuri în vederea constituirii de garanții, caz în care eșalonarea la plată se acordă pe cel mult 6 luni și penalitățile de întârziere cuprinse în certificatul de atestare fiscală nu se amână la plată și se includ în eșalonare;
b) debitorul constituie garanții a căror valoare este mai mică de 50% față de cuantumul obligațiilor fiscale restante ce fac obiectul înlesnirilor la plată, caz în care eșalonarea la plată se acordă pe cel mult 6 luni și penalitățile de întârziere cuprinse în certificatul de atestare fiscală nu se amână la plată și se includ în eșalonare;
c) debitorul constituie garanții a căror valoare este mai mare de 50% față de cuantumul obligațiilor fiscale restante ce fac obiectul înlesnirilor la plată dar insuficiente față de cuantumul garanțiilor prevăzute la art. 193 alin. (13) – (15), caz în care eșalonarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 5 ani și penalitățile de întârziere cuprinse în certificatul de atestare fiscală nu se amână la plată și se includ în eșalonare.