Business News

Primele detalii despre decontul precompletat e-TVA, ce a fost aprobat! Contribuabilii vor putea cere informații despre datele utilizate de Fisc. Ce spun specialiștii

25 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Conform actului normativ ”decontul precompletat RO e-TVA conține date și informații privind operațiunile economice declarate de către persoanele impozabile și transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală până la data întocmirii acestuia și nu constituie titlu de creanță în sensul Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”.

Contribuabilii vor putea cere fiscului să justifice datele din decontul precompletat

Ordinul mai prevede că persoanele impozabile vor putea cere Fiscului informații cu privire la datele ce au fost utilizate la stabilirea taxei pe valoarea adăugată datorată de contribuabil.

Astfel, în actul normativ se menționează că: ”decontul precompletat RO e-TVA conține informații privind sursele de date utilizate pentru precompletare. Persoanele impozabile pot solicita electronic rapoarte privind datele și informațiile din sursele de date utilizate.”

Implementare de la 1 august

Primele informații utilizate de ANAF pentru completarea decontului e-TVA vor fi cele referitoare la tranzacțiile realizate de contribuabili în luna iulie.

Ordinul prevede că ”decontul precompletat RO e-TVA prevăzut la art. 1 se implementează cu data de 1 august 2024 pentru operațiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA”.

În actul normativ se reamintește totodată că persoane impozabile vor trebui să transmită ANAF propriul decont de TVA ”până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală respectivă”.

Diferențele mai mari de 20% trebuie justificate

Potrivit reglementărilor e-TVA, în cazul în care există diferențe de peste 20% între valoarea TVA estimată de Fisc și cea declarată de contribuabili în decontul depus lunar, persoanele impozabile vor trebui să justifice aceste diferențe.

Specialiștii consultați de termene.ro spun că aceste diferențe se vor întâlni în multe cazuri, ținând cont că persoanele impozabile au posibilitatea să deducă diverse cheltuieli din TVA datorată.

”Ne-ar interesa să aflăm de la ANAF câți contribuabili au depășit această diferență de 20% între valoarea TVA declarată și cea care se regăsește în decontul precompletat al ANAF”, a spus pentru termene.ro consultantul fiscal Adrian Bența.

La rândul său, consultantul fiscal Dan Schwartz declara recent că persoanelor impozabile le va fi aproape imposibil să justifice aceste diferențe printr-un mesaj transmis fiscului pe cale electronică, ținând cont că în cadrul inspecțiilor fiscale ce au ca obiect taxa pe valoarea adăugată discuțiile cu inspectorii ANAF durează și săptămâni întregi.

Amenzile pentru e-TVA, în vigoare de la 1 ianaurie

Ordonanța de Urgență nr. 70/2024 privind implementarea și utilizarea decontului precompletat RO e-TVA a intrat în vigoare de la 1 iulie 2024. În cazul în care se constată diferențe mai mari de 20% între decontul precompletat e-TVA și decontul depus de contribuabil, ANAF va trimite contribuabilului o notificare de conformare.

Notificarea de conformare RO e-TVA nu se va lua în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal până la 1 ianuarie 2025. În cazul în care contribuabilul nu răspunde la notificare sau nu o face în termenul stabilit este pasibil de amenzi, ce intră în vigoare de asemenea de la 1 ianuarie 2025.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro