Pe perioada restricțiilor sanitare companiile din industria cosmetică s-au axat pe producerea de dezinfectanți. Odată cu partea a doua a anului 2021, firmele din domeniu reîncep să fie interesate de sectorul cosmetic. Farmec SA și o societate deținută de Procte&Gamble sunt cei mai importanți agenți economici din domeniu.

 

Dacă e martie, e luna dedicată femeilor și cadourilor pe care acestea le primesc. Parfumul este mereu un dar sigur pentru orice ocazie, cum ar fi inclusiv zilele de 1 Martie sau 8 Martie.

Cuvântul „parfum” a fost atestat în anul 1528 în limba franceză și definea substanțele cu miros plăcut. Cele mai vechi parfumuri găsite vreodată au fost descoperite de către arheologi în Cipru, iar relicvele aveau aproape 4.000 de ani. O tabletă cuneiformă din Mesopotamia, veche de peste 3.000 de ani, identifică o femeie numită Tapputi ca fiind primul producător de parfumuri din istorie.  

Farmec SA, etalonul industriei cosmetice autohtone

Compania din Cluj înseamnă în mare măsura industria de specialitate din România. Firma clujeană este și una dintre cele mai mari companii românești. În 2021 a fost un an caracterizat de o ușoară revenire economică după perioadele de restricții sanitare din ultimii 2 ani și o reducere a cererii pentru unele produse, precum dezinfectanții. 

Firma românească Farmec din Cluj-Napoca, cel mai mare producător local de cosmetice şi unul dintre jucătorii importanți din segmentul bunurilor de curățenie, și-a bugetat pentru 2022 o creștere de 5-6% a cifrei de afaceri versus anul anterior. În acest context, cifra de afaceri a companiei ar ajunge pentru prima dată la pragul de 300 milioane de lei.

Conform datelor companiei de cercetare Nielsen, brandurile din portofoliul Farmec și-au menținut pozițiile în topul preferințelor consumatorilor și în 2021, brandurile Gerovital, respectiv Nufăr fiind lideri de piață pe segmentele antiacnee și detartranți.

Astfel, cifra de afaceri a companiei a fost de 285 de milioane de lei, în creștere față de anul 2019 cu 8,4% și în scădere cu 1,2% față de rezultatul anului precedent, 2020, an în care ponderea mare în vânzare au constituit-o produsele dezinfectante. Fără categoria dezinfectanți, Farmec a vândut cantitativ în anul 2021 față de 2020 cu aproape 4% mai multe produse, cifra de afaceri aferentă acestora fiind cu 8,1% mai mare.

Vânzările în creștere, cu excepția dezinfectanților, s-au înregistrat la majoritatea gamelor de produse, fie că vorbim despre cosmetice sau produse de îngrijire a locuinței. Creșteri semnificative față de vânzările din 2020 au fost înregistrate de gamele Gerovital Sun, Gerovital Men și Gerovital H3 Evolution, relansată la începutul anului trecut, urmate de Nufăr, Triumf, Gerovital Tratament Expert și Gerovital H3 Classic.

„Revenirea economică din 2021 ne-a găsit pregătiți pentru apetitul în creștere al consumatorilor pentru produse de calitate. Strategia noastră de dezvoltare pe termen lung, modificată în 2020 sub influența pandemiei, a fost reluată și continuată cu succes în 2021, ceea ce ne-a permis să înregistrăm creșteri pentru categoriile principale, cu excepția dezinfectanților. Beneficiem de poziția de lider local și de branduri puternice, apreciate de consumatorii români așa cum arată și studiile Nielsen din ultimii ani în cazul Gerovital. Vom continua programul de 3 milioane de lei pentru investiții, anunțat în 2021 și mizăm pe lansarea unor noi produse care să îmbunătățească oferta noastră. Plecăm deci de pe o poziție de top și suntem încrezători”, a declarat Mircea Turdean, Director General Farmec.

În 2022, rețeaua de magazine de brand deținute de Farmec cuprinde 8 magazine Farmec, localizate în Cluj-Napoca, Arad, Brașov, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara, 22 magazine Gerovital, care se găsesc în București, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Ploiești, Suceava, Iași, Piatra Neamț, Galați, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Râmnicu Vâlcea.

Concurența s-a concentrat pe detergenți

A doua companie din sectorul produselor cosmetice realizează  de fapt detergenți. Este vorba de fabrica Procter & Gamble din Urlați, județul Prahova. Fabrica produce capsule de detergent lichid, care sunt exportate în mai multe țări europene. 

Produsul realizat în fabrica de la Urlați este Ariel PODS, prima capsulă de detergent lichid cu 3 compartimente, cu o formă care, spun reprezentanții P&G, permite utilizarea a mai puține resurse pentru ambalare și transport. “Profilul atractiv al României, palmaresul de succes al P&G pe piața locală și, cel mai important, calitatea excepțională a oamenilor din P&G, au făcut ca această investiție să fie posibilă”, a declarat Antoine Brun, Managing Director al P&G pentru Europa de Sud-Est.

Analiza sectorului economic

Numărul agenților economici autohtoni care au ca activitate principală producerea de parfumuri sau produse cosmetice este de 291.

Cifra de afaceri realizată de aceste firme în anul 2021 a fost de 655 de milioane de lei. Altfel spus, 0,03% din cifra de afaceri a tuturor societăților înregistrate în România. 1.794 angajați lucrează în acest domeniu. 

Cele 291 de firme au realizat un profit de 50 de milioane de lei în anul 2021.

Cei mai importanți actori

  1. Farmec SA din Cluj

A realizat în anul 2021 o cifră de afaceri de 284,6 milioane lei și un profit de 11,6 milioane de lei. 731 de salariați a avut societatea. Societatea este deținută de o listă de acționari dintre care niciunul nu adună mai mult de 25%.

  1. Detergenți SA din Prahova

A realizat în anul 2021 o cifră de afaceri de 209,3 milioane lei (47,6 milioane euro) și un profit de 12 milioane de lei. 479 de salariați a avut societatea. Societatea este deținută de Procter&Gamble Marketing România SRL, companie care deține direct peste 99% din acțiuni

  1. Ivatherm SA din București

A realizat în anul 2021 o cifră de afaceri de 23,3 milioane lei și un profit de 2 milioane de lei. 42 de salariați a avut societatea. Societatea este deținută de Rucsandra Hurezeanu, cea care este acționar majoritar cu 85%.

  1. Siege Parfum SRL din Bihor

A realizat în anul 2021 o cifră de afaceri de 15,4 milioane lei și un profit de 2,3 milioane de lei. 14 de salariați a avut societatea. Societatea este deținută 100% de Claudiu-Virgil Țăran.

  1. Gerocossen SRL din București

A realizat în anul 2021 o cifră de afaceri de 13,3 milioane lei și un profit de 0,5 milioane de lei. 51 de salariați a avut societatea. Societatea este deținută de:  Aurel Radu Bogdan (32%), Horia Sas (20%), Claudiu Cismaru (18%), Petre Cătălin Cismaru (17%), cei care sunt acționarii principali.

  1. Adya Green Pharma SRL din București

A realizat în anul 2021 o cifră de afaceri de 10,5 milioane lei și un profit de 240.000 de lei. 33 de salariați a avut societatea. Societatea este deținută de o listă de Marian Petcu (90%) și Ramona Elena Petcu (10%).

  1. Genna Co SRL din București

A realizat în anul 2021 o cifră de afaceri de 9,8 milioane lei și un profit de 1,5 milioane de lei. 31 de salariați a avut societatea. Societatea este deținută 100% Leonard Răduț.

  1. Distillery DM SRL din Călărași

A realizat în anul 2021 o cifră de afaceri de 8 milioane lei și un profit de 9.400 de lei. 1 salariat a avut societatea. Societatea este deținută 100% de Ionel Căliță.

  1. Pepa Grup SRL din București

A realizat în anul 2021 o cifră de afaceri de 7,5 milioane lei și un profit de 37.000 de lei. 38 de salariați a avut societatea. Societatea este deținută de co-acționarii  Pavel Alecu și Petre Alecu.

  1. Genmar Cosmetics SRL  din București

A realizat în anul 2021 o cifră de afaceri de  6,6 milioane lei și un profit de 1 milion de lei. 36 de salariați a avut societatea. Societatea este deținută de co-acționarii Eugen Tudorache și Mariana Tudorache.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe