Compania care asigură mentenanța elicopterelor din România a înregistrat o cifră de afaceri record în 2023
- Analiza cu datele platformei Termene.ro arată că IAR SA din Ghimbav a realizat în 2023 cel mai bun an din istorie din punct de vedere al cifrei de afaceri. Războiul din Ucraina și creșterea investițiilor în domeniul militar sunt unele dintre explicațiile care au dus la creșterea veniturilor companiei. Industria Aeronautică Română (IAR) SA.
IAR SA din județul Brașov a adăugat venituri de peste 110 milioane de lei în 2023 față de 2022. Compania brașoveană este moștenitoarea fostei întreprinderi cunoscute ca Industria Aeronautică Română (IAR) SA.
Societatea are aproape 90 de ani de tradiție în domeniul aeronauticii. În prezent, IAR SA Brașov este o unitate specializată pentru mentenanță, reparații și reparații capitale pentru elicopterele Puma și Alouette III.
Bilanțul IAR SA din comuna Ghimbav, județul Brașov, tocmai a fost publicat de Ministerul Finanțelor, iar datele pot fi consultate și pe platforma Termene.ro.
Pentru 2023, firma a declarat o cifră de afaceri de 427 milioane de lei. IAR SA a înregistrat anul trecut o creștere a veniturilor cu 35% față de anul precedent. Compania brașoveană a adunat în 2022 o cifră de afaceri de 315 milioane de lei.
A crescut și profitul
Și profitul companiei a crescut. În 2023, IAR SA a raportat la Fisc un profit de 24 milioane de lei, mai mare cu 69% față de anul precedent. În 2022, societatea brașoveană a obținut doar un profit de 14 milioane de lei. Și numărul mediu de angajați din 2023 s-a majorat raportat la 2022 cu 3%, până la 369 de salariați.
Obiectul principal de activitate al companiei este „fabricarea de aeronave și nave spațiale”, corespunzător codului CAEN 3030.
IAR SA Ghimbav este o societate al cărei pachet majoritar de acțiuni este deținut de statul român prin Ministerul Economiei (64,89%) și Ministerul Muncii (7,3%). Restul acțiunilor sunt deținute de persoane juridice (5,89%), persoane fizice (18,74%) și IAR SA Acționar (3,1782%).
Asta pentru că societatea este cotată la Bursa de Valori București (BVB). Cotațiile acțiunilor au ajuns în această săptămână la 13,4500 lei per acțiune. Maximul din ultimii cinci ani a fost de peste 18 lei per acțiune și a fost înregistrat în 2019, așa cum reiese din datele BVB.
Istoria IAR
IAR SA Brașov este o companie aeronautică de tradiție cu rădăcini adânci în istoria aviației, activitatea sa începând încă din anul 1925. Reînființată după 1968, a cooperat în principal cu firme occidentale, precum Aérospatiale și Turbomeca din Franța, Britten-Norman din Marea Britanie.
Din 1970, IAR SA Brașov devine unicul fabricant de elicoptere din România, atât militare cât și civile. Începând cu anul 1978, rămâne singurul fabricant mondial al versiunii militare a elicopterului Puma, al cărui contract de licență este semnat în 1974.
IAR SA Brașov a produs și livrat mai mult de 360 de elicoptere Puma și Alouette III sub licență Aérospatiale (astăzi integrată în compania Airbus Helicopters, fosta Eurocopter SAS), 830 de planoare și motoplanoare, precum și 136 de avioane ușoare de concepție proprie.
„Suntem o companie strategică de interes național, bazată pe un înalt know-how tehnologic și, pentru a avea succes în activitățile și acțiunile noastre, este necesar să ținem cont de evoluțiile ce se înregistrează pe plan internațional”, spun reprezentanții companiei.