Un cod SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este un cod format din opt până la unsprezece cifre care identifică o bancă, precum și țara în care se află. Aceste coduri permit persoanelor fizice și companiilor să efectueze tranzacții internaționale mai precis și mai sigur.

 

Practic, un cod SWIFT oferă o adresă electronică pentru banca la care se efectuează transferul. Aceste coduri sunt folosite când  mutăm bani dintr-o bancă în alta, mai ales pentru transferuri internaționale. Băncile, de asemenea, folosesc aceste coduri pentru a comunica între ele.

 

Un cod bancar este un cod atribuit de o bancă centrală, un organism de supraveghere bancară sau o asociație a bancherilor dintr-o țară tuturor băncilor sau instituțiilor financiare autorizate.

 

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, de unde provine acronimul SWIFT, este o rețea globală care procesează plățile internaționale. La un cod SWIFT de opt cifre, primele patru indică numele băncii, următoarele două reprezintă codul internațional al țării iar ultimele, codul localității. În multe cazuri, codurile SWIFT includ și informații despre sucursală, prin adăugarea altor trei caractere.

 

Prin crearea unui sistem de coduri convenite, băncile și acționarii lor pot fi mai siguri, știind că banii transferați ajung acolo unde ar trebui. Fără codurile SWIFT, procesul de transfer al banilor pentru persoane fizice și juridice ar fi unul foarte încet și ineficient.

 

Ce este un cod BIC și care este legătura sa cu un cod SWIFT?

Codurile SWIFT fac parte din categoria mai largă a codurilor BIC (Business Identifier Code). BIC este un standard internațional pentru direcționarea tranzacțiilor comerciale și identificarea părților din cadrul respectivelor tranzacții. Standardul internațional BIC este ISO 9362: 2014. Acest standard specifică elementele și structura unui cod universal de identificare (codul de identificare a afacerii (BIC)), pentru instituțiile financiare și nefinanciare, pentru care este necesar un astfel de identificator internațional pentru a facilita prelucrarea automată a informațiilor.

 

Există două tipuri de coduri BIC: unele conectate, cu acces la rețeaua SWIFT, și BIC neconectate, fără acces la rețeaua SWIFT, utilizate numai în scopuri de referință. BIC-urile neconectate, prin definiție, nu au drepturi sau autorizație pentru conectarea și schimbul de mesaje prin rețeaua SWIFT.

 

Prezentare generală și structură

BIC este utilizat pentru adresarea mesajelor, rutarea tranzacțiilor comerciale și identificarea părților din cadrul respectivei tranzacții comerciale.

 

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, în rolul său de autoritate de înregistrare ISO, emite BIC-uri instituțiilor financiare și nefinanciare. BIC este utilizat în tranzacțiile financiare, în bazele de date ale clienților și contrapartidelor, în documentele de conformitate și multe alte aplicații. Important! Nu toate BIC sunt conectate la rețeaua SWIFT utilizată de bănci și alte instituții pentru mesageria financiară.

 

BIC este un cod de 8 caractere, definit ca „identificator al întreprinderii/instituției”, compus din prefixul întreprinderii/instituției (4 alfanumerice), codul de țară definit în ISO 3166-1 (2 alfabetice) și sufixul părții de afaceri (2 alfanumerice). Identificatorul sucursalei este un element opțional cu 3 caractere care poate completa BIC-ul de 8 caractere, utilizat pentru a identifica locații, departamente, servicii sau unități specifice aceleiași părți comerciale.

 

Când ai nevoie de un cod SWIFT/BIC?

Dacă efectuezi sau primești transferuri bancare internaționale, cum ar fi plăți internaționale sau plăți SEPA (Spațiului European de Plăți), este posibil să ai nevoie de un cod SWIFT. Codul SWIFT este, de obicei, necesar aplicațiilor de web banking pentru transferuri de bani între două bănci diferite (care sunt membre ale rețelei SWIFT). Astfel, dacă vrei să transferi bani unei persoane, va fi nevoie să furnizezi numărul de cont bancar al beneficiarului (sau numărul de cont IBAN) la care vei trimite fondurile, dar și codul BIC exact al sucursalei băncii beneficiarului. Codurile SWIFT ajută băncile să proceseze transferurile internaționale

 

Dacă vrei să afli codul SWIFT, e bine să știi că el se regăsește pe extrasul de cont primit de la bancă. De asemenea, îl poți solicita, oricând, în orice unitate bancară. Lista cu codul SWIFT al tuturor băncilor din România poate fi găsită aici.

 

Dacă ai deja codul, poți utiliza instrumente specifice pentru a verifica dacă acesta este corect (de exemplu, aici).

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe