Business News

Valurile Inteligenței Artificiale

26 aprilie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Salut,

Iată despre ce citești azi:

  • Asistenții AI, cu bune și cu rele
  • Bitdefender Voyager Ventures
  • Perplexity.ai vrea să reinventeze search-ul
  • Apple lansează OpenELM
  • Modelele AI sunt sub-antrenate
  • Ce poate face Rabbit R1

Bitdefender lansează Bitdefender Voyager Ventures, un fond de investiții pentru startup-uri de securitate cibernetică, analiză de date, automatizare și inteligență artificială. Se adresează startup-urilor din toată lumea, cu accent pe Europa, și va participa la runde de investiții de tip seed sau Seria A. Voyager Ventures va oferi, pe lângă capital, și ajutor strategic și operațional pentru creșterea afacerilor.

Motorul de căutare Perplexity.ai, care vrea să reinventeze căutarea pe internet cu ajutorul AI, a strâns 62,7 milioane de dolari într-o nouă rundă de finanțare, aproape dublându-și evaluarea, până la circa 1 miliard de dolari. Compania lansează și versiunea plătită Perplexity Pro pentru companii, cu funcții de securitate sporite. Aplicația oferă răspunsuri cu citare de surse, multimedia, grafice, videoclipuri și imagini.
Cercetători de la Adobe și de la Universitatea din Maryland au dezvoltat VideoGigaGAN, un nou model de Video Super Resolution (VSR). Acesta poate transforma imagini video cu rezoluție joasă în unele de o calitate mai bună și cu o rezoluție de până la 8 ori mai mare, adăugând detalii fine. Demo-uri, aici.

75% dintre cele mai mari 20 de companii farmaceutice din lume le interzic angajaților să folosească ChatGPT din cauza riscurilor legate de securitatea datelor interne sensibile, arată un studiu. Există însă și excepții. Potrivit OpenAI, Moderna folosește ChatGPT într-un proiect pilot numit Dose ID pentru a analiza și vizualiza seturi mari de date.

 

Actualele modele lingvistice de mari dimensiuni (LLM) sunt sub-antrenate de la 100 până la 1000 de ori sub capacitatea lor, susține expertul în AI Andrey Karpathy (ex-Open AI și Tesla). Supoziția pornește de la faptul că Llama 3 al Meta a fost antrenat pe o cantitate record de date, ceea ce ar putea duce la o regândire a întregii industrii GenAI și la producerea unor modele mai bune. Llama 3, conform Meta, a fost instruit și fine-tuned pe 10 milioane de exemple de foarte bună calitate.

TECH FLASH

😶 Microsoft o face pe Mona Lisa să cânte rap cu Vasa-1, un model AI care poate converti fotografii tip portret în videoclipuri care vorbesc și cântă. Nu e nevoie decât de o fotografie și un fișier audio cu voce, iar modelul îi va da viață, cu sincronizarea buzelor și cu expresiile și mișcările capului aferente. Riscul de a genera deep fake-uri pe scară largă e evident, de aceea Microsoft susține că nu va aduce, totuși, tehnologia pe piață.
📢 Apple a lansat discret pe piață OpenELM, o familie de modele lingvistice mici, open source, concepute pentru a rula eficient pe dispozitive mici, ca iPhone și Mac. OpenELM cuprinde opt modele cu patru dimensiuni diferite ale parametrilor (270M, 450M, 1,1B și 3B), toate antrenate pe seturi de date publice.

 

🎨 Adobe vine cu o nouă versiune a modelului text-to-image Firefly Image 3 și anunță noi funcții cu AI pentru Photoshop. Firefly Image 3 e disponibil în versiune beta pe firefly.adobe.com și poate crea imagini mai realiste și reda contexte și detalii cu mai multă acuratețe, inclusiv mulțimi de oameni.

 

👓 Meta și-a updatat ochelarii Ray-Ban Meta Smart Glasses. Mark Zuckerberg își prezintă pe Instagram noul model, care include și o funcție de apelare video. În plus, ochelarii pot fi conectați cu Apple Music, iar asistentul AI multimodal este activ pentru SUA și Canada.

 

🐰 Ce face, mai exact, gadget-ul cu aer retro Rabbit R1? E simpatic și poate fi util, dar pare neterminat, scrie Tech Crunch.

 

📊 Tome.app e una dintre cele mai mari platforme bazate pe AI pentru echipele de vânzări și marketing. Poți crea prezentări, press kit-uri, landing pages, studii de caz și multe altele.

 

🗝️ Sana.ai e în topul aplicațiilor care îți pot eficientiza munca. Face rapoarte, rezumate, generează idei creative, compară date, scrie mailuri și poate fi personalizat pentru echipa ta.

 

👁️ Pe Photoroom.com poți șterge, edita, înlocui și crea fundaluri pentru poze de produs, prezentări, social media și altele, toate cu ajutorul AI, în câteva minute.

Înscrie-te până pe 1 mai la Conferința I LOVE FAILURE – Timișoara, de pe 29 mai 2024, introdu codul startai40 și beneficiezi de un preț special.

Înscrie-te aici folosind codul startai40

AI/ ETICĂ

Nu mai creați asistenți AI care imită oamenii, avertizează cercetătorii Google Deep Mind într-o lucrare mai amplă, după ce OpenAI, Microsoft, Synthesia și mulți alții au anunțat că lucrează la agenți AI personalizați sau avataruri „expresive”. Asistenții AI, care vor deveni în curând parte integrantă din viața noastră, ar putea acționa ca parteneri creativi, analiști, tutori sau companioni. Însă vin la pachet cu riscuri care necesită măsuri din partea factorilor de decizie. Câteva dintre ele:

  • Există riscul ca sistemele din spatele lor să nu acționeze în interesul utilizatorilor sau al societății;
  • Tendința agenților AI de a imita comportamentul uman ar putea duce la crearea unor legături nepotrivite sau derutante cu utilizatorii;
  • Legăturile sociale ar avea de suferit din cauza înlocuirii interacțiunii umane cu inteligența artificială;
  • În relațiile dintre oameni și AI, primii ar trebui să fie capabili să-și păstreze autonomia și să nu devină dependenți emoțional sau material de AI;

OpenAI propune o ierarhie de instrucțiuni pentru modelele AI, menite să reducă vulnerabilitatea la atacurile hackerilor. Atacatorii pot înlocui instrucțiunile originale printr-o „injecție de prompt-uri”, profitând de faptul că LLM-urile acordă adesea aceeași prioritate prompturilor de sistem de la dezvoltatori ca și textelor de la utilizatori și terți. OpenAI definește explicit felul în care ar trebui să se comporte modelele atunci când instrucțiunile cu priorități diferite intră în conflict. Cele cu prioritate scăzută trebuie ignorate. Testată pe ChatGPT 3.5, metoda a amplificat rezistența modelului la atacuri cu 63%.

 

Niveluri de prioritate:

    • Mesaj de sistem (cea mai mare prioritate): Instrucțiuni de la dezvoltatori
    • Mesajul utilizatorului (prioritate medie): Informații de la utilizatori
    • Comenzi via tool-uri (prioritate scăzută): Instrucțiuni venite din căutări pe internet sau instrumente terțe

DE DAT MAI DEPARTE

🚻 Un startup inovator numit ProfluentBio a lansat un editor al genomului uman open-source, sub inițiativa OpenCRISPR, pentru a contribui la găsirea de tratamente noi împotriva unor boli.

👨‍🏭 CEO-ul Microsoft AI, Mustafa Suleyman, afirmă într-un TED Talk că AI este „o nouă specie digitală” și că următorul deceniu va fi cel mai productiv din istoria umanității.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro