Din 1998, guvernul român a introdus tichetele de masă. Sumele de pe aceste bonuri sunt venituri deductibile pentru angajator care sunt oferite propriilor angajați cu un contract de muncă. În 2023, valoarea acestor bonuri a ajuns la 30 de lei. În afara tichetelor de masă, în ultimii ani au mai apărut și alte tipuri, cum ar fi tichetele cadou, tichete de vacanță și, mai nou, tichete sociale, acordate de stat persoanelor care au venituri mici.

Potrivit Legii 187/MO 613 din 22 iunie 2022, valoarea tichetului de masă pentru fiecare zi lucrată s-a majorat la 30 de lei. Noua valoare se aplică începând cu data de 1 iulie 2022. Acest lucru este valabil și în primele luni ale anului 2023 (ianuarie, februarie, martie), pentru care valoarea tichetelor de masă nu poate depăși 30 de lei.

Istoria tichetelor de masă începe în Marea Britanie, în anii 1950. Treptat, sistemul bonurilor de masă s-a răspândit la nivel internațional, fiind prezent în peste 80 de țări. În România tichetele de masă sunt reglementate legislativ, prin legea 142/1998, fiind un beneficiu extra salarial deductibil și exonerat de taxe, atât pentru angajat cât și pentru angajator și reprezintă o alocație individuală de hrană.

Tichetele de masă au devenit în ultimii ani o modalitate tot mai utilizată de compensare financiară a salariaților. Dacă la început era vorba despre niște bonuri tipărite, cumpărate de angajatori de la câteva companii autorizate să le tipărească, din 2022, acestea sunt emise numai sub format de carduri.

Circuitul banilor

Tichetele, chiar dacă sunt format de hârtie sau card, sunt un fel de bani virtuali, chiar dacă nu sunt fizic acest lucru.

Practic, angajatorul achita emitenților de tichete valoarea tichetului la care se adaugă niște comisioane, tichetele fiind ulterior folosite de salariați pentru cumpărarea de diverse produse, în special alimente, de la magazine.

Ulterior, magazinele decontează tichetele către emitenți, în schimbul unor alte comisioane.

Pentru tichet, pentru banii care îi reprezintă nu sunt taxați de CAS și de CASS, pe lângă impozitul de 10%. Acest lucru mulțumește pe toți. Angajatorii cheltuie mai puțin pe salarii, angajații mai primesc ceva în plus la salariu, iar emitenții de tichete primesc niște miliarde în conturi de la angajator pe care îi mută în conturile comercianților unde salariatul își achiziționare mâncare sau alte produse permise de legislație.

Analiza finanțistului Gabriel Biriș

„Beneficiari al acestui model de business sunt trei companii, toate cu capital francez, care predomină acest sector. Avem deci un oligopol, piața nefiind chiar una concurențială (de ce oare?), practic nu le poți ocoli”, crede Gabriel Biriș.

Finanțistul se referă la firmele Up România SRL, Edenred România SRL și Sodexo Pass srl. Aceste trei firme sunt acreditate de statul român să emită tichetele sau, mai nou, cardurile specifice acestor drepturi deductibile.

Economistul Gabriel Biriș a analizat cât valorează toată industria tichetelor și cine cât plătește, chiar și când tichetele nu sunt consumate.

Cifra de afaceri cumulată a fost de 350.400.000 lei, doar în 2021. „În 2022 vor fi semnificativ mai mari, ca urmare a comisioanelor uriașe obținute din decontarea către supermarket-uri a tichetelor sociale, comisioane semnificativ mai mari decât cele pentru tichetele de masă sau a tichetelor cadou”, consideră Gabriel Biriș

Finanțistul a analizat de unde vine venitul celor 3 fericite companii emitente de tichete, în 2021.

Este vorba despre:

  • comisioane de la comercianți de 219.200.000 lei, adică 58% din total venituri;
  • comisioane de la angajatori: 93.000.000 lei, adică 24,6% din total;
  • venituri din tichete nereturnate: 36.400.000 lei, adică 9,6% din total;
  • venituri din alte activități: 1.800.000 lei, adică 0,5% din total, venituri din dobânzi: 27.400.000 lei, adică 7,25% din total.

„Banii plătiți de angajator pentru tichetele de masă date angajaților, pentru care le-a și reținut impozit de 10% expiră după doar un an. Când expiră, banii nu se pierd, rămân emitenților de tichet. De ce nu măcar trei ani, perioada generală de prescripție în materia recuperării creanțelor”, a explicat Gabriel Biriș.

Cele trei firme acreditate să emită cardurile

UP Romania SRL din București
Firma a înregistrat o cifră de afaceri de 82 de milioane de lei și un profit de 17 milioane de lei în anul 2021. 161 de angajați a avut societatea.
CD Holding Internationale din Franța este acționarul unic al SRL-ului românesc.

„Up Romania face parte din Grupul Up si deservește peste 25.000 de clienți și peste 800.000 de beneficiari. Cu o prezență de 20 de ani în România, compania oferă diverse instrumente de motivare și soluții financiare avantajoase pentru performanta businessului?companiilor”, spun reprezentanții companiei.

Edenred România SRL din București
Firma a înregistrat o cifră de afaceri de 146 de milioane de lei și un profit de 78 milioane de lei în anul 2021. 151 de angajați a avut societatea.
Edenred SE din Franța este acționarul unic al SRL-ului românesc.

Edenred SE „este lider mondial în domeniul tichetelor de servicii preplătite, fiind inventatorul tichetului de masă Ticket Restaurant”, susțin reprezentanții companiei. În iunie 2010, Accor Services și-a schimbat denumirea în Edenred.

Sodexo Pass SRL
Firma a înregistrat o cifră de afaceri de 121 de milioane de lei și un profit de 57 milioane de lei în anul 2021. 202 de angajați a avut societatea.
Grupul Sodexo este acționarul unic al SRL-ului românesc.

Sodexo este prezent în România prin compania Sodexo Pass România – Benefits&Rewards Services, lider de piață în domeniul beneficiilor extra-salariale și al serviciilor care îmbunătățesc calitatea vieții angajaților.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe