Valoarea totală a proiectului de investiții în linia de fabricație a muniției de tip NATO calibru 12,7×99 mm este de 409.688.000 lei, inclusiv TVA, iar durata de implementare este de 36 de luni. Proiectul va fi finanțat de la bugetul de stat, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și din sursele proprii ale Uzinei Mecanice Cugir S.A. și alte surse legal constituite. Demersul, susținut de factori determinanți precum optimizarea eficienței, siguranța și flexibilitatea producției sau standardizarea calității, va sprijini filiala Companiei Naționale ROMARM S.A. în a răspunde eficient cerințelor pieței, conform unui comunicat al ministerului.
Esența weekendului, 21-22 decembrie. Premierul ar putea fi anunțat duminică. Consumul de bere din România scade
În Articol
- Este din nou weekend, 21-22 decembrie, și este ultimul weekend înaintea Crăciunului. Și acum „Esența weekendului” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul weekendului de mai multe ori.
Monitorizarea începe sâmbătă dimineața, de la 8.00, și va continua din 6 în 6 ore până ora 22.00.
Numele noului premier ar putea fi anunțat astăzi
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni „În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a invitat, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, a informat Administraţia Prezidenţială. Potrivit sursei citate, consultările vor avea loc după următorul program: ora 12,00 – Partidul Social Democrat (PSD); Partidul Naţional Liberal (PNL); Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) şi Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale, anunță Economica.net.
Consumul de bere din România
Consumul de bere scade de la an la an în România. Și în aceste condiții, România rămâne aproape de consumul pe cap de locuitor din țări cu tradiție îndelungată în bere, ca Germania sau Cehia, arată o analiză a datelor asociației Berarii României, puse la dispoziția Profit.ro. Consumul de bere din România a scăzut de la an la an, ajungând de la un vârf de 20,2 hectolitri vânduți în 2008, la 15 hectolitri în 2023, tendința fiind clară în raportările asociației Berarii României, care reprezintă interesele celor mai mari producători de profil din țară, conform Profit.ro.
Modernizarea Uzinei Cugir cu 410 milioane de lei
Guvernul României a adoptat miercuri, 18 decembrie a.c., Hotărâre privind aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Modernizarea în vederea creșterii capacității de producție și a diversificării gamei de fabricație a muniției de tip NATO calibru 12,7 x 99 mm” în cadrul Societății Uzina Mecanică Cugir S.A., Filială a Companiei Naționale ROMARM S.A.
Sectorul industriei naționale de apărare constituie segmentul de importanță strategică a economiei, menit să susțină efortul de pregătire pentru apărare a țării, prin furnizarea de produse și servicii destinate Forțelor Sistemului Național de Apărare, astfel încât România să fie în măsură să facă față propriilor nevoi de apărare și, în același timp, să-și onoreze obligațiile asumate în calitate de stat membru NATO și UE.
Prognoza oficială pentru economia României în 2025
Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a publicat prognoza oficială de iarnă – principalii indicatori pe baza cărora se va realiza bugetul pe anul 2025. Aceasta indică un avans de 2,5% din PIB a economiei anul viitor. CNSP a revizuit totodată și estimarea de creștere pentru acest an – la 1% din PIB, de la 2,8% estimarea din toamnă, anunță Curs de Guvernare.
Prognoza de creștere pentru 2025 are la bază ipoteza unui avans de 2,5% a consumului privat și o creștere de 5,9% a formării brute de capital fix (investiții publice și private).
Ca urmare a acestor evoluții, contribuțiile la creșterea reală ar urma să sufere modificări importante față de 2024:
- contribuția consumului fina se la înjumătăți la 1,7pp din PIB;
- contribuția investiților (formarea brută de capital fix) la avansul economiei va crește de cinci ori, la 1,5pp din PIB;
- contribuția negativă a exportului net ar urma să scadă la mai puțin de jumătate: de la -2,5pp la -0,8pp.