Business News

Ce presupun noile modificări legislative ce privesc casele de marcat. „Înseamnă costuri care se traduc în bani în plus, personal suplimentar și timp irosit”

18 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În nota de fundamentare, Ministerul Finanțelor menționa că actualele case de marcat permit aceste schimbări așa încât nu vor trebui înlocuite.

Mici relaileri nu sunt însă întru totul de acord. „Nu avem încă un studiu făcut la nivel de asociație. Rămâne de văzut dacă toate casele de marcat vor putea fi actualizate în sensul cerut de Finanțe. Modelele vechi este posibil să trebuiască înlocuite și atunci vorbim de costuri destul de mari. În ultimii 30 de ani au fost cel puțin trei decizii care au condus la schimbarea caselor de marcat”, a declarat pentru termene.ro Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM).

Ce se schimbă

Noile modificări vor implica oricum costuri suplimentare pentru toate persoanele impozabile care utilizează case de marcat. ”Orice schimbare presupune costuri în bani, forță de muncă și timp. Iar în ultimul timp organele fiscale ne-au copleșit cu schimbări”, a spus la rândul său consultantul fiscal Adrian Bența.

De altfel, marți, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii a cerut printr-un comunicat ca proiectul să fie  retras, întrucât ”modificările vor genera noi costuri în sarcina firmelor, iar în Codul Fiscal nu există o prevedere care să le dea dreptul de a deduce costul generat de această nouă reglementare asupra caselor de marcat, din impozitul plătit de către antreprenor, pentru a compensa parțial efortul de conformare la noile modificări cu atât mai mult cu cât acestea sunt făcute în scopul creșterii colectării TVA-ului la bugetul de stat.”

Noile înscrisuri, realizate de firmele de service

Concret, proiectul va impune modificarea datelor ce trebuie stocate de casele de marcat, în sensul înlocuirii sintagmei ”cod de înregistrare în scopuri de TVA” cu ”cod de identificare fiscală”.

În acest fel, informațiile stocate vor viza nu doar firmele înregistrate în scop de TVA și pe cele care nu sunt înregistrate în scop de TVA.

„Schimbările vor fi operate de firmele de service cu care, prin lege, au încheiate contracte toți cei care dețin case de marcat. Comerciantul nu poate face nicio modificare de unul singur, nici măcar pentru a scrie pe bon un mesaj de mulțumire către client”, a explicat Feliciu Paraschiv.

În cât timp vor trebui făcute schimbările? Potrivit Finanțelor, odată ce proiectul de hotărâre va fi aprobat, Fiscul va avea la dispoziție 30 de zile pentru a modifica și completa printr-un ordin OUG 28/1999 obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Termenul de implementare va fi prevăzut în respectivul ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Două modificări de vizează casele de marcat în răstimp de o lună

Proiectul de hotărâre al MInisterului Finanțelor a apărut la mai puțin de o lună de la lansarea în dezbatere a unui alt proiect de modificare a OUG 28/1999, ce va presupune costuri mult mai mari din partea mediului de afaceri.
Potrivit acestuia, pe bonurile fiscale vor trebui inscripționate coduri QR ce va reda informații despre data și ora emiterii, numărul de identificare și seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal.

În acest caz, Ministerul Finanțelor a anunțat că operatorii economici ce dețin case de marcat electronice ce nu pot tipări codul QR (aspect care trebuie probat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București) au la dispoziție doi ani pentru a se conforma prevederii.

Mediul de afaceri se plânge de lipsa dialogului cu autoritățile

Succesiunea acte normative a determinat reprezentanții mediului de afaceri să se plângă de lipsă de predictibilitate.

„De când cu apariția e-TVA, e-Factura, pur și simplu nu mai facem față. E imposibil, în calitate de consultanți, să ținem pasul cu modificările autorităților. Am cunoscuți care au spus că se văd nevoiți să angajeze o persoană doar ca să poată urmări modificările fiscale”, a spus consultantul fiscal Adrian Bența.

Reprezentanții CNIPMMR au atras atenția asupra faptului că nu există un dialog cu autoritățile. Astfel, în comunicatul emis marți, CNIPMMR semnala că proiectul de hotărâre privind noile date ce trebuie stocate în casele de marcat a fost elaborat ”fără ca partenerii sociali să fie consultați. Nu a fost realizată o analiză de impact cu privire la implicațiile acestui proiect…nu au fost analizate costurile suplimentare pe care le generează implementarea noilor date ce se cer a fi cuprinse pe bonul fiscal și transmise către ANAF”.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro