Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Ce preț pun firmele românești pe digitalizare
  • Certificatul de atestare fiscală, disponibil pe platforma SEAP
  • Cele mai importante exit-uri din businessuri
  • ConstructPlus 2024
  • Un nou record pentru Bitcoin

 

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Ce preț pun firmele românești pe digitalizare

60% dintre companiile românești au bugete de investit în zona de digitalizare relativ mici, de până în 10.000 de euro, arată un studiu realizat de LIFE IS HARD și prezentat în cadrul emisiunii Profit Live. La sondaj au răspuns aproximativ 400 de IMM-uri.

  • Peste jumătate dintre companiile participante la cercetare afirmă că au implementat o soluție de digitalizare în ultimii 3 ani, cele mai frecvente fiind soluțiile de contabilitate, de pontaj, de management și de securitate cibernetică.
  • Cele mai deschide companii spre digitalizare sunt cele care activează în domeniul telecomunicațiilor și IT&C.
  • Teama că ar putea să piardă controlul asupra afacerii, dificultatea de a identifica corect nevoile de digitalizare, lipsa de consultanță și bugetul reprezintă principalele provocări ale proprietarilor de întreprinderi mici și mijlocii în ceea ce privește adopția tehnologiei.

5-4Cifre

 

5 miliarde de euro

este suma cumulată obținută de antreprenorii care au realizate unele dintre cele mai importante 50 de exit-uri din businessurile pe care le-au construit în capitalismul românesc, potrivit calculelor ZF. Analiza a luat în calcul doar exit-urile totale – chiar şi pe etape -, nu şi cele parţiale.

 

1.663 euro/mp util 

trebuie să plătească, în medie, un cumpărător al unei locuințe în București în momentul de față, cu aproape 7% mai mult decât dacă ar fi achiziționat o proprietate similară la începutul anului trecut, arată datele Imobiliare.ro. O locuință stă pe piață 35 de zile până să fie vândută, cea mai mică valoare a acestui indicator din ultimii cinci ani.

 

74.400 

de persoane fizice aveau, la sfârșitul anului 2023, depozite de peste 100.000 de euro în bănci, potrivit celor mai recente statistici ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Valoarea cumulată a acestora era de circa 16 miliarde de euro.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

 

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

 

Reprezentanții companiilor care participă la licitații pot obține direct în platforma SEAP certificatul de atestare fiscală (CAF), care de regulă era obținut prin Spațiul Privat Virtual (SPV), de la ANAF. CAF-ul transmis în SEAP se va salva în secțiunea Dosarul companiei aferentă ofertantului pentru care a fost emis, potrivit unui comunicat al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).

 

Agenții imobiliari vor fi obligați să aibă studii superioare, să susțină cursuri de formare profesională de minimum 180 de ore și să plătească anual o asigurare de răspundere profesională pentru a-și mai putea exercita meseriapotrivit unui proiect analizat de Profit.ro. Piața intermedierilor imobiliare urmează să fie supravegheată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care va avea atribuții de suspendare a activității agenților imobiliari și amendare a acestora.

 

Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se plătește la bugetul de stat și se administrează de ANAF. Sunt obligate la plată persoanele fizice care, la finalul anului fiscal anterior, au în proprietate clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă ce depășește 2.500.000 lei, precum și persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înregistrate iîn România, a căror valoare de achiziție depășește 375.000 lei.

 

 

Cursul lui Marius Ghenea este un must-have atât pentru antreprenorii aflați la început de drum, cât și pentru cei experimentați, deoarece prezintă deopotrivă provocările cu care se confruntă companiile din perspectivă managerială (fie că vorbim despre management financiar sau management executiv), precum și cele ivite din raportarea la realitatea din piață. Marius analizează, cu ajutorul exemplelor, conceptele și componentele cheie ale unei afaceri, de la faza de start-up până la transformarea acesteia într-un business de succes.

8-1Fonduri & investiții

 

Zece investitori dețin în România terenuri agricole de 300 milioane de euro, o cincime din totalul deţinut de străini, arată o analiză ZF. Până acum, singura statistică despre investitorii străini dată publicităţii de Ministerul Agriculturii a dezvăluit numai naţionalitatea străinilor care au achiziţionat teren agricol pe piaţa locală.

 

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate pe Piaţa principală a Bursei de la Bucureşti în săptămâna precedentă a urcat cu peste 48 milioane de lei şi a ajuns la 300,6 milioane de lei, față de 252 milioane de lei în săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, cele mai lichide titluri în perioada 1-8 martie au fost acţiunile Băncii Transilvania, urmate de titlurile Romgaz şi cele ale OMV Petrom.

 

Sesiunea de depunere a cererilor de acord pentru finanțare în baza schemei de ajutor de stat ConstructPlus 2024 va fi deschisă în perioada 8 aprilie-8 mai 2024, a anunțat Ministerul Economiei. Firmele care produc materiale de construcții pot obține ajutoare de stat de maximum 50 de milioane de euro pe investiție.

 

Mobile_movTech Box

 

Bitcoin a trecut a depăşit un nou record şi a trecut în premieră istorică pragul de 71.805 dolari, după ce autorităţile de reglementare din Marea Britanie au declarat că nu se vor opune creării de crypto-securities, în urma unor măsuri similare luate de autorităţile de supraveghere de pe alte pieţe. Cea mai mare criptomonedă din lume a crescut astfel cu peste 4%.

 

Videoclipurile lungi de pe platforma X (fostă Twitter) vor fi disponibile în curând pe televizoarele inteligente, a declarat miliardarul Elon Musk. Revista Fortune a relatat că rețeaua de socializare X intenționează să lanseze în această săptămână o aplicație TV pentru utilizatorii Amazon și Samsung.

 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

 

📚 Echilibrul dintre viața profesională și cea privată este adesea considerat esențial pentru un stil de viață sănătos și bunăstarea psihologică. Atitudinea unei țări față de muncă e importantă pentru cei care își doresc să se mute în străinătate, iar BBC a realizat un top al țărilor care respectă cel mai mult acest concept.

👀 Adam Grant, profesor la Wharton School of Business, consideră că este vremea să nu ne mai concentrăm pe „talentul natural”. Grant împărtășește din experiența sa: a crescut fără să se simtă că e foarte bun la ceva anume și a găsit căi să o depășească pentru a-și atinge potențialul maxim.

🎧 Echipele și relațiile eficiente și productive se bazează pe capacitatea de a comunica în siguranță și de a eșua „cu succes”. În acest episod din podcastul Think Fast, Talk Smart, Amy Edmondson, profesor la Harvard Business School, împărtășește perspective despre diferite tipuri de eșec și implicațiile lor pentru învățare și inovare.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe