Business News

Cafeaua de la 7

10 aprilie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...
Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • IMM Plus 2024, aprobat de Comisia Europeană
  • Schimbări în legislația privind turismul
  • Interzicerea jocurilor de noroc în localitățile mici
  • Etapele Startup Nation 2024
  • Bugetul ConstructPLUS, insuficient?

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

 

IMM Plus 2024, aprobat de Comisia Europeană. Care sunt condițiile programului?

 

Comisia Europeană a aprobat acordarea de ajutoare de stat companiilor autohtone, prin programul IMM Plus 2024. Schema continuă de fapt IMM Invest Plus, doar că acum beneficiază de fonduri care sunt ajutor de stat în valoare de 12,2 miliarde de lei sau 2,5 miliarde de euro. Termene.ro a mai scris despre IMM Plus 2024 aici.

 

Ordonanța de urgență prevede următoarele condiții mai importante pentru desfășurarea IMM Plus 2024:

  • În baza schemei de ajutor de stat se acordă ajutor de stat sub formă de garanții de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat.
  • Pentru creditele/liniile de credit valoarea maximă a finanțărilor acordate unui beneficiar nu poate depăși 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții.
  • Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăși 10.000.000 lei. Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăși 5.000.000 lei.

Citește articolul integral pe blogul Termene.

5-4Cifre

34.087 

de proceduri de insolvenţă generale, simplificate, observaţie sau faliment, inclusiv reorganizare judiciară au fost înregistrate din 2019 până în primul trimestru al acestui an, a precizat directoarea generală a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Valentina Burdescu. Dintre aceste proceduri, un număr de 19.674 de proceduri s-au închis sau sunt în derulare.

 

36 miliarde de lei 

a fost deficitul bugetar pentru primele trei luni ale anului. Suma reprezintă 2,07% din PIB, comparativ cu 22,75 miliarde lei (1,42% din PIB), în primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor preliminare privind execuția bugetară, obținute de Profit.ro.

 

49% 

dintre petițiile primite de BNR anul trecut au privit nivelul dobânzilor percepute de către bănci și, implicit, al ratelor plătite de clienți pentru creditele contractate. În baza unor formulare tipizate, care se regăsesc pe site-ul BNR, cetățenii pot depune petiții și pot cere audiențe la Banca Națională a României. Pot fi informații de interes public, dar și sesizări pe care cetățenii le pot adresa în legătură cu activitatea unor entități terțe supravegheate de BNR.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

 

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

 

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei, propune introducerea unor schimbări în legislația privind turismul. Între altele, documentația pentru obținerea certificatelor de clasificare și licențelor de turism va putea fi depusă online. În plus, documentul va impune obligația declarării codurilor CAEN și a înregistrării contractelor de proprietate la Registrul Comerțului. Clasificarea unităților de alimentație publică va deveni opțională, iar suspendarea la cerere a activității operatorilor din turism va fi permisă pe o perioadă de un an.

 

Recent publicată în Monitorul Oficial, Legea nr. 69 din 28 martie 2024 prevede că hărțuirea petrecută la serviciu nu mai este limitată la spațiul de lucru sau la programul zilnic. Printre cei protejați de noua lege se numără și persoanele aflate în perioada de formare, cum ar fi stagiarii și ucenicii, precum și cei care își desfășoară activitatea ca voluntari sau care sunt în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, sunt incluse persoanele care au avut un raport de muncă anterior, precum și cele care solicită sau dețin funcții de autoritate, îndatoriri sau responsabilități în cadrul unei entități angajatoare.

 

Parlamentul, prin votul final al deputaților, a decis interzicerea jocurilor de noroc în localități cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Potrivit reprezentanilor puterii, în acest mod jocurile de noroc vor fi interzise în circa 90% din localități. Nerespectarea noilor reguli va fi sancționată cu amendă de la 150.000 lei la 200.000 lei și confiscarea sumelor provenite din activitatea contravențională.

8-1Fonduri & investiții

 

La programul de finanțare Startup Nation 2024, aflat în pregătire, antreprenorii se vor înscrie în două etape, a explicat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.

  • În prima etapă, care va fi lansată cel mai probabil în luna mai 2024, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare antreprenorială.
  • Etapa a doua va avea loc probabil în septembrie 2024, cu depunerea planurilor de afaceri.

Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) şi întreprinderile mari pot aplica, până pe 8 mai, la Programul ConstructPLUS, pentru obţinerea de granturi nerambursabile, în scopul înfiinţării şi/sau dezvoltării capacităţilor de producţie pentru materiale de construcţie, a anunţat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

În primul trimestru din 2024, lanțul de cafenele 5 to go a avut o creștere a vânzărilor cu 48% față de aceeași perioadă din 2023 și a depășit pragul de 550 de locații deschise în România. Două noi cafenele urmează să fie deschise în Budapesta, alăturându-se celor patru deja existente în Ungaria, în timp ce semnarea actelor pentru alte două locații în Bulgaria marchează debutul în această țară.

Mobile_movTech Box

Ministerul Finanţelor lucrează în prezent la o aplicaţie care să ofere diasporei româneşti acces facil la achiziţia de titluri de stata anunţat Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului. O astfel de aplicaţie le-ar permite românilor din afara ţării să investească în titluri de stat emise de către guvernul României.

 

Spotify a lansat un instrument de inteligență artificială care poate ajuta utilizatorii să creeze și să îmbunătățească playlisturile. Noua facilitate, numită AI Playlist, permite utilizatorilor să creeze liste de melodii pe baza comenzilor scrise, la fel cum cum sunt cele folosite în cazul unor chatboți precum ChatGPT sau Gemini.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

 

📚 Termene.ro a analizat, folosind datele generate de platformă, afacerile pe care le desfășoară în România Adrian Pavăl și Dragoș Pavăl, cei doi frați din Bacău care au fondat retailerul Dedeman. Cum arată businessurile care îi plasează între cei mai bogați români?

 

👀 Scriitorul Mark Manson a rezumat 33 dintre cele mai de impact pe care le-a citit vreodată în 20 de minute. „Am inclus totul, de la cartea mea preferată despre relații până la cartea care m-a inspirat să mă apuc de fitness la 40 de ani – deci cărți care mi-au salvat nu doar căsnicia, ci probabil viața”, spune Manson.

 

🎧 Gândurile și percepțiile noastre sunt doar interpretări ale indicațiilor externe și biologice. Cu toții avem halucinații, tot timpul. Doar că atunci când suntem de acord cu acele halucinații, numim asta realitate, spune expertul în neuroștiințe Anil Seth.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro