Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Una dintre cele mai pitorești destinații religioase de Paște este biserica rupestră de la Șinca Veche. Aici este un lăcaș de cult săpat în stâncă, a cărui origine nu se cunoaște încă și care este vizitată de mii de turiști în fiecare an. Gradul de ocupare al  pensiunilor din zonă se apropie în această perioadă de 90%, așa încât cine nu și-a făcut planuri pentru Paște poate găsi încă locuri de cazare.  Cu toate acestea, frumusețea zonei, a mănăstirii, dar chiar și bunătatea localnicilor ar putea transforma localitatea într-o destinație mult mai cunoscută măcar cu ocazia Paștelui.

Săptămâna Mare este una deosebita la Mănăstirea de la Șinca Veche, în cadrul căreia se află și biserica rupestră. Schitul este așa de cochet, iar curtea din jurul acestuia pare mai mult un domeniu turistic din Alpi.

În plus, se adaugă căldura măicuțelor care mereu vor să ajute turiștii și credincioșii care le vizitează. Este un loc perfect de vizitat de Paște, deși infrastructura turistică din jurul mănăstirii și bisericii rupestre de la Șinca Veche nu este ofertantă. Însă, chiar și așa, Brașovul este la doar 50 de kilometri distanță.

Paștele special de la Șinca Veche

Pregătirile de Paște de la Mănăstirea Șinca Veche accelerează odată cu Joia Mare. Atunci măicuțele pregătesc uneori și peste o sută de ouă roșii, cozonacul și pasca. În anii precedenți, măicuțele au pregătit și peste 1.000 de caserole mici cu pască, ca să le dau oamenilor care asistă la slujba Învierii la Șinca Veche.

Lumina slujbei de Înviere este luată din grota rupestră care era lăcaș de cult în secolul XIII pentru călugării care fugeau de prigoana austroungară:

„Se formează un șir impresionant de oameni. Parcă ar fi un urcuș al luminii de la grotă la schit”, ne povestesc măicuțele. În noaptea Învierii, de-abia la ora 5.00 dimineața, maicile se retrag în chilii. Trezirea este peste două ore.

Povestea locului

Numită și Templul Ursitelor, biserica rupestră de la Șinca Veche se află în comuna cu același nume, situată la jumătatea distanței dintre Brașov și Făgăras. Face parte dintr-un grup select de lăcașuri religioase, în România existând doar câteva biserici asemănătoare, respectiv cele construite în secolele 14-16 în Basarabi și Murfatlar (județul Constanța), Corbii de Piatră (Argeș), Voivodenii Mari, Viștea de Jos, Râmeț (județul Alba).

Intrarea în cochetul magazin bisericesc de la Șinca Veche.

Fost centru de rezistență al ortodoxiei în zona Făgărașului și totodată un loc asociat cu diverse fenomene paranormale, biserica, precum și celelalte repere turistice din zonă atrag mii de vizitatori anual, Șinca Veche devenind pentru mulți turiști destinația predilectă de Paște.

90%, gradul de ocupare la pensiuni

Familia Velea a înțeles cât de special este acest loc și a investit într-o pensiune.

Una dintre cele mai cunoscute unități de cazare din Șinca Veche este Pensiunea Moroșanu, unitate de cazare administrată prin firma familiei Valea, Confort Moroșanu.

Mihaela Velea, ne-a declarat că în prezent gradul de ocupare al pensiunii este de circa 90%. Sejurul de Paște începe în Vinerea Mare și se încheie duminica, pensiunea oferind cazare dar și facilități pentru prepararea mâncării, pentru turiștii care vor să își gătească singuri. La 4 kilometri de pensiune se află și un restaurant cu mâncăruri tradiționale, unde se poate servi masa.

„Avem turiști români, care vin din toate colțurile țării, dar și persoane din străinătate, din țări ca Germania, Polonia sau Olanda”, ne-a explicat proprietara pensiunii.

Desigur, punctul de atracție al zonei este biserica din grotă, iar majoritatea turiștilor asistă la slujba de Înviere organizată la mânăstirea Șinca veche, ce se află în vecinătatea acesteia. În acest an, credincioșii se vor aduna la mănăstire sâmbătă, la ora 23:30, vor lua lumină din grotă, iar apoi vor urca spre Paraclisul Sfântului Nectarie unde se va săvârși slujba și vor primi sfintele Paști.

Mănăstirea de la Șinca Veche

Afacerile pensiunii și a firmei care administrează unitatea de cazare merg tot mai bine. Confort Moroșanu a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de peste 3,6 milioane de lei, cu un milion de lei mai mult decât în 2022, conform datelor obținute cu ajutorul platformei Termene.ro. Este adevărat, firma are și activități de „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.

Păduri virgine și observator de urși

Biserica din grotă nu este însă singurul reper din Șinca Veche. Despre celelalte am aflat de la Daniela Cucu, proprietara pensiunii Strâmba. “În prezent, avem cazat un grup de turiști din Franța, care ne-a vizitat și a anul trecut și a venit special pentru pădurile virgine de la Șercaia. Turiștii ne mai vizitează și pentru observatorul de urși, dar și pentru a parcurge circuitul de biciclete. De Paște toate celelalte cinci camere ale pensiunii vor fi închiriate unor turiști din Moldova, care vor veni împreună cu copiii”, ne-a declarat aceasta.

În ultimii ani, zona Șinca Veche a devenit tot mai cunoscută în rândul turiștilor, așa că gradul mediu de ocupare al pensiunilor în timpul anului se situează la circa 50 – 60% și la aproape 100% în perioadele de sărbători. Pe lângă obiectivele turistice deja menționate, turiștii au la dispoziție în zonele învecinate obiective precum Băile Perșani, o stațiune balneoclimaterică de vară renumită pentru ștrandul cu ape minerale clorurate, Mănăstirea Bucium, Moara cu apă de la Ohaba și Muzeul de artă populară Gherghe Radocea din Bucium.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe