Experiența pe care vreau să v-o povestesc astăzi e de folos tuturor celor care vor să se asocieze cu companii din țară sau din afară.

 

La un moment dat am fost pus în poziția de a înființa o firmă nouă în Serbia, care urma să se ocupe de proiectele câștigate de compania mea în țara vecină. Firma sârbească era garanția ca exportatorul român pe care îl reprezentam era serios în legătură cu clienții sârbi, cu implicarea în piața locală.

 

De ce trebuie să cunoști beneficiarii firmelor asociate

Părea o simplă formalitate administrativă, dar aveam curând să mă lovesc de legislația privind combaterea spălării banilor.

 

Firma la care lucram își schimbase acționariatul cu câteva luni înainte – o microcompanie din Uniunea Europeană devenise acționarul principal al companiei. Am înregistrat firma din Serbia, dar nicio bancă activă nu a acceptat să îi deschidă un cont până când nu făcea dovada beneficiarilor reali. Interdicția venea direct de la Banca Centrală a Serbiei și avea în vedere prevenirea spălării banilor. Problema era compania europeană nou intrată în structura acționariatului. Nimeni nu acuza nici o ilegalitate, dar compania europeană avea ca acționar o firmă dintr-un paradis fiscal cu acționari ascunși, respectiv posesori ai unor acțiuni la purtător.

 

Istoria a avut un final fericit, respectiv ne-am conformat cererilor Băncii Centrale, care ne-a permis ulterior deschiderea conturilor.

 

Cum te ferești de asocierile cu firme suspecte

Săptămâna trecută, Curtea Europeană de Justiție a amendat România cu 3 milioane de euro pentru întârzierea de doi ani la implementarea prevederilor Directivei Europene 2015/849, privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

 

Cu toată întârzierea, legislația este acum în vigoare în România. Așadar, cum eviți să cooptezi în firmă un asociat care să te pună direct pe lista companiilor suspecte din perspectiva legislației privind spălarea banilor? E simplu! Îți investighezi viitorii parteneri înainte să te asociezi cu ei ca să deschizi o firmă nouă în țară sau în străinătate.

 

Termene.ro te ajută să afli beneficiarii oricărei companii

Când verifici o firmă în platforma Termene.ro, găsești secțiunea Listă Beneficiari în profilul companiei.

Aici vei găsi lista acționarilor cu portofolii mai mari de 25%, pentru care legislația menționată mai sus solicită transparență totală. Dacă între aceștia se găsesc firme, fonduri de investiții sau orice alte organizații, atunci va trebui să continui să dezvăluiești cine sunt beneficiarii acestor companii, cu aceeași regulă a descoperirii acționarilor care dețin mai mult de 25% dintre acțiuni.

 

În platforma Termene.ro investighezi fiecare beneficiar semnificativ cu un singur click.

În acest fel, ai posibilitatea să verifici acționarii potențialilor tăi parteneri și să anticipezi eventualele probleme legate de transparența cerută de legislația împotriva spălării banilor și a finanțării acțiunilor de terorism și crimă organizată.

 

Dacă în lista acționarilor găsești firme din paradisuri fiscale cu acționari ascunși sau cu acțiuni la purtător, atunci vei avea sigur probleme cu autoritățile de supraveghere. Trebuie să le soliciți partenerilor să facă dovada că sunt dispuși să se conformeze legii și să ofere numele beneficiarilor reali.

 

Dacă nu ai încă un cont deschis în platformă, îl poți crea acum, fără nicio obligație. Timp de 3 zile poți testa toate funcționalitățile, cu ajutorul unui consultant Termene.ro. La finalul perioadei de testare, vei decide dacă dorești să continui cu un cont gratuit sau cu un plan plătit, adaptat nevoilor tale.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe