• Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului a intrat în grevă japoneză de joi, la nivel național, solicitând Guvernului majorarea salariilor cu 15%. Ca o comparație, veniturile lunare ale angajaților din ONRC sunt cu 20% mai mici decât ale funcționarilor din birourile Ministerului Justiției, în subordinea căruia este Registrul Comerțului.

Sindicaliștii revendică acordarea sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică, drept care se acordă tuturor celorlalte categorii de salariați din Justiție. Aceste venituri sunt încasate, spre exemplu, de angajații Ministerului Justiției.

Calendarul proteste a început astăzi, 18 aprilie, cu o grevă de japoneză, cu banderole albe pe braț, dar dacă revendicările nu vor fi rezolvate se va ajunge la mitinguri și la grevă generală în următoarele luni. În perioada 18 – 22 aprilie se va desfășura greva japoneză.

„Greva nu va afecta relația cu firmele, deoarece nu ne dorim să blocăm mediul de afaceri, ca atare, programul nostru cu publicul se desfășoară normal, de la 9-13”, ne-a declarat Ionela – Monica Pietriş, președintele sindicatului din Registrul Comerțului.

Salarii mai mici ca la Ministerul Justiției

Cât despre nemulțumirile angajaților, liderul de sindicat ne-a explicat că toți angajații din ONRC nu se simt respectați.

„Ne dorim însă să fim respectați și nu sacrificați!”, susține acesta pentru Termene.ro.

„Suntem singura categorie profesională din sistemul de justiție care beneficiază de un tratament disproporționat în raport cu importanța activităților derulate și cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariații din ONRC în actualul context economic și financiar marcat de obligațiile legate de implementarea PNRR. Considerăm că suntem discriminați atât datorită inechităților salariale, cât și a faptului că noi nu beneficiem de sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică, drept care se acordă tuturor celorlalte categorii de salariați din familia ocupațională din Justiție”, mai susține Ionela – Monica Pietriş.

Angajații din Registrul Comerțului se simt frustrați și pentru faptul că veniturile lunare din Ministerul Justiției sunt mai mari cu 20% datorită unor sporuri pe care angajații din minister le primesc, spre deosebire de cei din ONRC. Asta în contextul în care activitatea de la Registrul este mai stresantă, iar instituția și aduce taxe la bugetul public.

Sindicaliștii spun că au fost ignorați

„Considerăm toate acestea o nedreptate și o discriminare. Noi am mai făcut diligențe și scrisori către Guvern încă de anul trecut, dar toate au rămas fără ecou. Colegii mei de la ONRC au înțeles de fiecare dată contextul economic legat de PNRR însă acest lucru se pare că nu a fost observat de nimeni și sunt defavorizați și tratați în continuare discriminatoriu. Noi lucrăm aici cu informații, recuzite și cum spuneam nu beneficiem de nici un spor de suprasolicitare neuropsihică”, ne mai spune Ionela – Monica Pietriş.

Proteste cu afectarea activității 23 aprilie

În intervalul 23 – 25 aprilie, vor avea loc mitinguri în toate județele, susțin sindicaliștii.

În data de 26 aprilie, va avea loc un miting la sediul Ministerului Justiției, iar începând din luna august va fi declanșat conflictul colectiv de muncă.

Greva generală este prevăzută a începe în luna august, asta dacă nu se va ajunge la o înțelegere cu guvernul, mai susțin sindicaliștii.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe