Business News

ANAT cere autorităților să facă verificări în vămi și în unitățile de cazare pentru a combate turismul ”la negru”

17 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Potrivit lui Alin Burcea, președintele ANAT, în România ”se fac cazări în apartamente private, pe Litoral și la munte, și nu se plătește nicio taxă. Pe de altă parte, sunt persoane fizice care organizează grupuri, atât în România, cât și în străinătate, la negru, fără licență, fără brevet, și nu plătesc 1 leu statului român.”

”Propun ca vama să verifice ca fiecare autocar să aibă licență de turism iar ghidul brevet”, solicită acesta.

Evaziune și concurență neloială

În comunicat, ANAT listează  principalele consecințe pe care turismul la negru le are asupra bugetului de stat și mediului de afaceri:

”Cazarea neautorizată în apartamente private, vile sau alte structuri precum și excursiile și deplasările organizate fără deținători de licență nu numai că privează statul de taxe și impozite, dar afectează mult afacerile legale din domeniul turismului. Proprietarii de hoteluri, pensiuni și alte structuri de cazare care plătesc taxe și funcționează în mod legal dar și agențiile de turism se confruntă cu o concurență neloială din partea celor care oferă cazare la negru. Această concurență poate duce la scăderea veniturilor pentru structurile de cazare legale și poate afecta investițiile în dezvoltarea infrastructurii turistice a României”.

Totodată, remarcă reprezentanții Asociației, turismul “la negru” poate duce la experiențe proaste pentru turiști. Dacă grupurile organizate de entități neautorizate nu oferă servicii de calitate, reputația întregii industrii turistice poate suferi. La fel în cazul cazărilor la negru: turistul nu are cui să se plângă, nu beneficiază de cea mai bună calitate, nu are cum să fie compensat în cazul în care serviciile sunt sub așteptări.

ANAT: Statul trebuie să intensifice controalele

Pentru a combate acest fenomen, statul, prin autoritățile competente, ar trebui să intensifice controalele și să impună sancțiuni mai severe pentru cei care oferă cazare neautorizată sau pentru cei care organizează excursii, tururi sau pachete turistice fără licență, cer reprezentanții ANAT.

În plus, este esențială promovarea unei culturi a respectării legii și a eticii în turism. Educația și conștientizarea turiștilor și a furnizorilor de servicii pot contribui la reducerea cazurilor de turism la negru, consideră reprezentanții ANAT.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro