Business News

Analiștii financiari sunt convinși că TVA-ul va crește în 2025. Ce alte taxe ar putea fi modificate, în opinia specialiștilor

7 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

„Ne așteptăm la o creștere semnificativă a impozitării în anul fiscal 2025, din cauza deficitului bugetar mare, care este de așteptat să ajungă la 7,3% anul acesta”, este concluzia analizei realizate de CFA (Chartered Financial Analyst) România. Concluzia a fost precizată în raportul de prognoză al organizației pentru anul 2025.

Majorarea taxelor și impozitelor este necesară pentru a acoperi deficitul bugetar care se va înregistra la finalul acestui an. Guvernul României și-a asumat un deficit de 7%, dar o parte dintre analiști susțin că deficitul ar putea urca până la 8%.

Modificările fiscale din 2025

Și experții de la CFA România consideră că este nevoie de majorarea taxelor pentru acoperirea deficitului. Asta mai ales că România trebuie să ajungă la pragul de 3% cerut de Comisia Europeană. România ar trebui să ajungă la acest prag în maximum șapte ani, dar să înregistreze anual o creștere de minimum 0,7% conform reformelor asumate de la Palatul Victoria.

Sursele probabile pentru reducerea deficitului sunt, în opinia CFA România, din ridicarea fiscalității.

Majorarea TVA-ul la 21% ar acoperi între 0,5% și 1% din deficit

Cu o rată efectivă de impozitare scăzută de 12-13%, România are unul dintre cele mai mici indice de productivitate a TVA-ului din Uniunea Europeană.

O creștere de 2 puncte procentuale a ratei TVA nu ar fi neobișnuită, în paralel cu o revizuire și reducere a domeniului de aplicare al tranzacțiilor cu rate preferențiale de TVA.

„O creștere de 2%-3% puncte procentuale (de la 19% la 21%) ar alinia rata nominală a TVA-ului la media Uniunii Europene (21,4%) și ar putea acoperi între 0,5% și 1% din deficit”, susțin cei de la CFA România.

Impozitarea capitalului va crește

România are unul dintre cele mai scăzute impozite pe capital din Uniunea Europeană.

Impozitul pe profitul companiilor și impozitul pe venituri personale reprezintă doar 8% din veniturile totale din taxe.

Este probabilă o aliniere a impozitării capitalului mai aproape de impozitarea muncii (care este deja ridicată).

Ne așteptăm ca rata de „impozit unic” pentru companii să fie menținută, împreună cu o reducere și o eliminare treptată a regimului de microîntreprinderi (un punct asumat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență).

Impozitul minim pe cifra de afaceri

Taxarea cu 1% impozit minim pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 50 milioane EUR va continua probabil în 2025, susțin reprezentanții CFA România. La fel, va fi aplicată în 2025 și impozitarea suplimentară a băncilor (2% din veniturile din dobânzi) și a producătorilor de petrol și gaze (0,5% din cifra de afaceri).

Impozitarea progresivă nu va fi aplicată din 2025

„Alte taxe – cum ar fi (mpozitarea progresivă, impozitarea proprietății – sunt puțin probabil să se schimbe în anul fiscal 2025 din cauza limitărilor de timp”, se precizează în raport.

Creșterea impozitelor fără o agendă de reducere a costurilor nu este sustenabilă. Prin urmare, noul guvern va trebui să facă eforturi majore în jurul unei agende de reducere a costurilor și să obțină rezultate în digitalizarea administrației fiscale.

CFA Society România este organizația profesioniștilor în investiții din România care dețin titlul de Chartered Financial Analyst (CFA®), o calificare administrată de CFA Institute (SUA). CFA Society România este una dintre cele peste 170 de organizații membre ale CFA Institute, iar misiunea sa este de a promova interesele profesioniștilor în investiții și de a susține standarde înalte de integritate și excelență profesională.

În prezent, CFA Society România are peste 250 de membri care dețin titlul de Chartered Financial Analyst (CFA®). Comunitatea CFA include, de asemenea, aproximativ 100 de candidați la diferite niveluri ale programului de examinare CFA. Profesioniștii care sunt membri ai CFA Society România activează în instituții de reglementare, organizații supranaționale, bănci, companii de asigurări, firme de brokeraj, companii de administrare a activelor, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții educaționale și companii care operează în diverse sectoare economice.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro