• Prin intermediul schemei de ajutor de stat, proprietarii de terenuri forestiere pot primi un sprijin financiar constând într-o sumă fixă acordată anual pentru fiecare hectar de teren forestier. Subvenția este plătită prin intermediul APIA timp de 5 ani, până în 2029.

Ministerul Agriculturii a lansat în consultare publică ghidul solicitantului pentru schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, în valoare de 84,8 milioane de euro. Sprijinul financiar se acordă anual, timp de 5 ani, ca sumă fixă pe hectar de teren forestier și reprezintă o compensație pentru pierderile de venit, costurile suplimentare și costurile tranzacționale suportate de deținătorii de terenuri forestiere, a anunțat ministerul.

Beneficiarii schemei: persoane fizice sau juridice, proprietari de terenuri forestiere

Sprijinul se acordă pentru terenuri forestiere mai mari de 100 de hectare deținute de persoane fizice sau juridice, după cum urmează:

  • a) unitățile administrativ-teritoriale care au în proprietate publică sau privată terenuri forestiere;
  • b) persoanele fizice și juridice care au în proprietate privată terenuri forestiere;
  • c) asociații între beneficiarii precizați la lit. a) și b).

Condițiile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite de beneficiari sunt următoarele

  • a) să fie proprietarii suprafețelor de teren forestier localizate pe teritoriul României pentru care se solicită sprijin în cadrul schemei;
  • b) să respecte începând cu data de 1 ianuarie a anului în care se semnează angajamentul condițiile prevăzute de angajament pe o perioadă de 5 ani, cu excepția condiției prevăzute la art. 18 lit. g) care se aplică, după caz, și după perioada de 5 ani.
  • c) să se angajeze că respectă cerințele specifice și cerințele obligatorii relevante prevăzute de legea națională a pădurilor aplicabile pachetelor de silvomediu pentru care aplică;
  • d) să dețină contract de administrare sau prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru suprafețele de teren forestier pentru care se solicită sprijin în cadrul schemei;
  • e) să participe cu toată suprafața eligibilă deținută într-o unitate de producție și/sau protecție.

Valoarea ajutorului financiar

Sprijinul acordat în cadrul acestei scheme de ajutor de stat este de tip compensatoriu și este acordat anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (hectar) și reprezintă o compensație pentru pierderile de venit, costurile suplimentare și tranzacționale suportate de deținătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani, reiese din ghidul solicitantului.

În cadrul schemei de ajutor de stat sunt compensate două tipuri de angajamente, ale căror cerințe specifice sunt încadrate în următoarele două pachete:
a) Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniște,
b) Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri (Pachetul 2 poate fi aplicat doar în combinație cu Pachetul 1).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat în baza prezentei intervenții este de 100%.

Valorile plăților compensatorii sunt:
– 38 de euro pe an și pe hectar pentru suprafața angajată în cadrul Pachetului 1;
– 137 de euro pe an și pe hectar pentru suprafața anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2.

Pentru suprafețe cuprinse între 100 ha și 500 ha (inclusiv) sprijinul financiar se acordă 100% din valoarea plății compensatorii. Pentru suprafețe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea suportului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe