Loading the Amira Audio Citește articolul...

Farmaciile au știut să profite din punct de vedere al dezvoltării afacerilor, dar și al serviciilor oferite clienților în perioada de pandemie provocată de Covid-19, intervalul dintre 2020 și 2022. De la afaceri de aproape 18 de miliarde de lei în 2019, domeniul farmaceutic ar fi depășit cifre anuale de 27 de milioane de lei în cursul anului trecut.

 

Sectorul farmaceutic din România aduna, în 2019, o cifră de afaceri de 17,8 miliarde lei, arătau datele unui studiu realizat de compania de cercetare Cegedim în anul 2020. Evaluarea era calculată după valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți prin farmacii și spitale.

După trei ani de pandemie – restricțiile sanitare provocate de Covid-19 au fost impuse în primăvara anului 2020 și au fost ridicate spre sfârșitul anului 2022 -, sectorul farmaceutic a ajuns la o cifră de afaceri de minimum 27 de milioane de lei.

„Creșterea puternică a prețurilor din 2022 și avansul semnificativ al consumului de astfel de produse au făcut ca 2022, din datele preliminarii, să reprezinte cel mai bun din istorie pentru farmaciile din România, cu o cifra de afaceri de peste 27 miliarde de lei și un profit estimat la 2 miliarde de lei, în creștere cu 800 milioane de lei față de nivelul din 2021”, arată analiza Frames.

Triplare față de 2010

„Epidemia nedeclarată de gripă, formele tot agresive de răceli și efectele Covid, cu noua sa formă virulentă Flurona (covid+gripă), generează o afacere spectaculoasă pentru producătorii și comercianții de medicamente”, sunt de părere experții Frames.

Din informațiile obținute de termene.ro în cursul săptămânii trecute de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) reiese că afacerile ar depăși puțin 30 de miliarde de lei, dacă se țin și de afacerile indirecte ale companiilor „pharma”.

Reamintim că firmele din domeniu au încheiat anul 2021 cu afaceri de 24,2 miliarde de lei,  iar profitul net a ajuns la 1,18 miliarde lei. Față de 2010, afacerile farmaciilor au crescut de aproape trei ori, de la 8,7 miliarde lei.

În prezent, cele mai multe firme din acest sector (1326) au afaceri între 1-5 milioane de lei, un rezultat remarcabil în contextul în care, în economia românească, cele mai multe afaceri (peste 90%) nu generează cifre de afaceri mai mari de 500.000 lei, mai susțin experții de la Frames.

Topul farmaciilor

Precizăm că datele țin cont de datele raportate de aceste companii la Ministerul de Finanțe pentru anul financiar 2021. Pentru 2022, bilanțurile contabile vor fi publice în primăvara acestui an.

  1. Dr. Max SRL din Mogoșoaia (ex Sensiblu SRL)

Cifră de afaceri de 2,37 miliarde lei.  Societatea a înregistrat pierderi de 14 milioane de lei.

Offshore-ul cipriot Pharmax Holdings Limited este acționarul unic. Forma din Cipru este un vehicul tranzacțional folosit de compania germană farmaceutică Dr. Max, societate care este și realul beneficiar.

Din datele obținute de termene.ro reiese că afacerile companiei s-au menținut la nivelul anului trecut.

  1. Help Net Farma SA din București

Cifră de afaceri de 1,28 miliarde lei și un profit de 26 de milioane de lei.

Acționariatul companiei românești este format din alte două societăți.Este vorba de  Phoenix PIB Austria Beteiliguns HMBH – 99,99% și Phoenix International Beteiliguns Gmbh din Germania, cu restul de acțiuni.

Grupul Farmexim/Help Net face parte din holdingul german Pheonix Group. Grupul a înregistrat afaceri cumulate de 848,5 milioane de euro în 2021. La finalul anului 2021, grupul totaliza peste 3.000 angajaţi în România, grupați în 3 linii de business: distribuție, retail și pharma services.

„Angajații noştri sunt motorul-cheie al performanței, iar rezultatele vin în fiecare an să o confirme”, a spus Nikolay Kolev, Managing Director al Farmexim/Help Net.

Și la nivel de grup, Phoenix a anunțat rezultate de 30,7 miliarde de euro la nivel de vânzări în anul financiar 2021/2022, ceea ce corespunde unei creșteri de aproape 9%.

În 2018, Farmexim şi Help Net au intrat sub umbrela grupului german PHOENIX, cu sediul la Mannheim, Germania, un furnizor de servicii de sănătate, cu o prezență activă în 26 de țări. În total, 40.000 de angajați lucrează în cadrul Phoenix Group, care operează peste 2.800 de farmacii proprii în 14 state europene.

  1. SIEPCOFAR SA din București 

Cifră de afaceri de 1,12 miliarde lei și un profit de 16 de milioane de lei.

Firma Calihory Company SRL din București este acționarul principal cu 99%, iar Geanina Paula Banciu deține restul de 1%.

Compania deține lanțul de farmacii Dona.

  1. Farmacia Tei SRL din București

Cifră de afaceri de 867 de milioane de lei și un profit de 40 de milioane de lei. 400 de angajați are firma bucureșteană.

Acționariatul companiei românești îi cuprinde pe: Roxana Zenovia Roxana (70%) și compania Paval Holding SRL din Bacău, cu 30%. Ultima companie este deținută de frați Pavăl, cei care au fondat și dețin Dedeman.

Reprezentanții companiei au prognozat că se vor apropia de afaceri de un miliard de lei în 2022. Din informațiile termene.ro, această țintă a fost atinsă. Mai trebuie precizat că grupul mai conține o altă divizie – un lanț de supermarketuri cu articole pentru copii, Bebe Tei – care la rândul său are afaceri ce merg spre 500 de milioane de lei.

  1. Catena Hygeia SRL din Pitești

Cifră de afaceri de 717 milioane de lei și un profit de 34 de milioane de lei. Societatea are 840 de angajați.

Anca Vlad (cu 99,89%) și Alexandru Vlad (0,10%) dețin acțiunile companiei farmaceutică.

Catena-Fildas este cel mai mare grup farmaceutic cu investitori locali. Holdingul cuprinde 900 de farmacii Catena şi 15 depozite de medicamente Fildas la nivel național. Peste 8.100 de oameni lucrează în total în grupul farmaceutic.

Grupul Catena-Fildas a ajuns a ajuns în 2021 la afaceri de peste 9,7 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro), asta dacă se ține cont cu­mu­lat de divizia de farmacii și cea de distribuție de medica­mente.

  1. Farmaceutica Argeșfarm SA dn Pitești

Cifră de afaceri de 525 de milioane de lei și un profit de 30 de milioane de lei. Societatea avea 592 de angajați.

Acționariatul companiei românești este format din Fildas Trading SRL din Pitești (99,49%). Restul acțiunilor sunt deținute de persoane fizice. Beneficiarii acțiunilor sunt Anca Vlad (98,48%), Alexandru Vlad ( 0,0008%) și Med-Serv United SRL (2,63%).

Firma face parte din grupul Catena-Fildas.

  1. Ropharma SA din Brașov

Cifră de afaceri de 469 de milioane de lei și un profit de 6,6 de milioane de lei. Societatea avea 711 de angajați.

Acționariatul companiei cuprinde pe:  Progresso Investments Ltd din Limassol – 31,2%, Add Pharmaceuticals Limited din Limassol -17,62%, Rimia Investments Limited din Limassol – 14,07%. Restul acțiunilor sunt deținute de persoane fizice.

Lanțul de farmacii Ropharma a fost înființat de Mihai Miron, un antreprenor cu experiență în industria de medica­men­te, fiind de profesie farmacist.

  1. Med-Serv United SRL din București

Cifră de afaceri de 420 milioane de lei și un profit de 96 de milioane de lei.  Societatea avea 420 de angajați.

Acționariatul companiei românești este format din alte două societăți. Este vorba de Fildas Trading SRL din Pitești (99,99%) și Idea Med SRL, cu restul de acțiuni.

Firma face parte din grupul Catena-Fildas.

  1. Lavira Transport SRL

Cifră de afaceri de 348 de milioane de lei și un profit de 29,7 de milioane de lei. Societatea avea 419 angajați.

Anca Vlad (cu 60%) și Alexandru Vlad (40%) dețin acțiunile companiei farmaceutică.

Firma face parte din grupul Catena-Fildas.

  1. Ducefarm SRL din Cluj-Napoca

Cifră de afaceri de 313 milioane de lei și un profit de 12 de milioane de lei. Societatea avea 208 angajați.

Acționariatul companiei românești este format din: Radu Ovidiu Gorcea (25%), Sandra Manuela Gorcea (25%) Radu Nicolae Oprean (25%) și Simion Luminița Oprea (25%).

  1. Mini-Farma SRL din Tulcea

Cifră de afaceri de 250 milioane de lei și un profit de peste 4,6 de milioane de lei. Societatea avea 460 de angajați.

Valentina Călin este acționarul unic al companiei tulcene.

  1. Mysotis SRL din Galați

Cifră de afaceri de 243 milioane de lei și un profit de peste 7,5 de milioane de lei. Societatea avea 508 de angajați.

Alexandru Chiriac, cu 50%, și Maria Stratulat, tot cu 50%, sunt co-acționarii companiei.

  1. Gedeon Richter Farmacia SA din județul Mureș

Cifră de afaceri de 226 milioane de lei și pierderi de 6 de milioane de lei. Societatea avea 397 angajați.

În octombrie 2022, Gedeon Richter a vândut către Mediplus Exim S.R.L, o subsidiară a A&D Pharma, parte a Dr.Max Group, lanțul de farmacii şi divizia de distribuție a produselor farmaceutice din România.

„Achiziția operațiunilor operațiunile de distribuție și retail farmaceutic ale grupului Richter din România marchează un alt pas important al expansiunii Dr.Max Group pe piața din România și ne consolidează poziția în topul lanțurilor de farmacii la nivel european,” a declarat Leonardo Ferrandino, CEO Dr.Max Group.

  1. Vileus Med-Com SRL din Pitești

Cifră de afaceri de 215 milioane de lei și un profit de 12,8 de milioane de lei. Societatea avea 246 angajați.

Lavira Transport SRL este societatea care deține acțiunile SRL-ului. Beneficiarii reali sunt Anca Vlad și Alexandru Vlad.

Firma face parte din grupul Catena-Fildas.

  1. Remedium Farm SRL din Cluj-Napoca

Cifră de afaceri de 204 milioane de lei și un profit de 6 de milioane de lei. Societatea avea 163 angajați.

Viorica Gavrea (cu 95,02%) și Ioan Gavrea (cu 4,98%) sunt cei doi acționari ai firmei clujene.

  1. Tri Farm SRL din Ploiești

Cifră de afaceri de 183 milioane de lei și un profit de 5,3 de milioane de lei. Societatea avea 331 angajați.

Acționariatul companiei românești este format din: Corneliu Chircu (cu 50%) și Adrian Gurău (restul de 50%).

  1. Marcos Provit SA din Buzău

Cifră de afaceri de 161 milioane de lei și un profit de 2,9 de milioane de lei. Societatea avea 184 angajați.

Andrei Isac, cu 47,4984%, Marius Gabriel Neagu, cu 47,4984%, și Marius Tănase (cu 5,0032%) sunt acționarii companiei.

  1. Farmacia București Tehnoplus Farm SRL din Bucuești

Cifră de afaceri de 151 milioane de lei și un profit de 2,9 de milioane de lei. Societatea avea 224 angajați.

Marian Petcu, cu 60%, și Ramona Elena Petcu, cu 40% sunt acționarii SRL-ului.

  1. Karmina Plus SRL din Pitești

Cifră de afaceri de 149 milioane de lei și un profit de 7,8 de milioane de lei. Societatea avea 218 angajați.

Acționariatul companiei românești este format din:  Med-Serv United SRL din București, cu 99%, și Scarlat General Consulting SRL, cu 1%. Anca Vlad este beneficiara reală a acestei companiei, cu 99,99%.

Firma face parte din grupul Catena-Fildas.

  1. Medimfarm Topfarm SA din Ploiești 

Cifră de afaceri de 137 milioane de lei și un profit de 1 milion de lei. Societatea avea 288 angajați.

Global Invest SA din Ploiești este acționarul principal al companiei, cu 98,6%. Mihai Anastasescu este beneficiarul real al celor 98,6% acțiunilor de Global Invest SA.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe