Digitalizarea completă a documentelor de înființare a unei firme sau posibilitatea înființării unei companii de la 16 ani sunt doar câteva dintre propunerile proiectului Romania Start Up Revolution.

Inițiat de mediul de afaceri, programul își propune să înainteze mai multe propuneri legislative și să sprijine finanțarea a 500 de start-up-uri în fiecare județ. Până atunci, proiectul este abia la început, într-un turneu prin mediul universitar ce a debutat astăzi în Oradea.

„Este un eveniment care vrea să readucă în atenția studenților, a profesorilor și factorilor decizionali conceptul start-upurilor în rândul tinerilor, cea mai dinamică, activă, categorie socială, ce trebuie să ducă lucrurile într-o altă etapă. Este momentul pentru o restartare, o revoluție. Vrem să provocăm discuții și să punem pe masa decidenților politici publice care să se  transforme într-o serie de programe naționale”, a explicat demersul Florin Jianu, președintele Consiliul Național al IMM-urilor din România, organizație ce a inițiat proiectul.

Evenimentul se adresează studenților și tinerilor care doresc să înceapă o activitate în domeniul antreprenorial sau care sunt la începutul activității antreprenoriale și are drept scop prezentarea strategiei Romania Start Up Revolution, a principiilor de educație financiară, dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale studenților, prezentarea de bune practici și tips and tricks în activitatea antreprenorială.

Ce-și propune Romania Start Up Revolution

Principalele puncte de dezbatere ce ar urma să fie apoi supuse atenției decidenților politici sunt:

  • Înregistrarea firmei pe aplicația Start Up Revolution;
  • Sediul social să poată fi și unul virtual;
  • Autocertificarea – certificarea provizorie doar cu înregistrare online pentru domenii care nu sunt nocive mediului;
  • Înregistrarea contractelor de muncă prin aplicația Start Up Revolution;
  • Înregistrarea drepturilor de proprietate intelectuală în maximum 10 zile, cu costuri reduse;
  • Semnătura electronică integrată pe aplicația Start Up Nation;
  • Înființare firmă de exercițiu de la 16 ani – firma are o durată limitată, de doi ani, o cifră de afaceri de cel mult 20.000 de euro și impozit pe venit zero;

„Eu am văzut acest concept, al antreprenoriatului de la 16 ani, în țările nordice; și la noi în educație este conceptul firmei simulate, dar aici mergem mai departe și spunem că e OK să-ți faci o firmă similară cu SRL – Debutant, să nu plătesc taxe și impozite la stat în limitele unei cifre de afaceri decente, de 10 – 20 – 30.000 de euro, să nu ne apucăm să spălăm bani pe acolo prin intermediul adulților iar la 18 ani să fie opțiunea transformării într-un SRL normal sau a închiderii”, le-a explicat președintele CNIMMR studenților prezenți la Oradea.

Impactul economic 

Romania Start Up Revolution își propune: 

  • 500 de start-upuri finanțate/ județ;
  • Finanțare de 50.000 de euro/ start-up;
  • Finanțare pentru studenți antreprenori prin Start Up Student;
  • Finanțare pentru diaspora prin Start Up Diaspora;
  • Romania Scale Up Fund – lansarea a minimum patru fonduri pentru scalarea afacerilor;
  • Finanțare pentru 42 incubatoare de afaceri (Romania Hub) – 1 milion de euro/ incubator;

„Finanțarea ar trebui să meargă targhetat, pe județe, să se spună: fiecare județ sau regiune are o sumă alocată, de acolo trebuie să fie finanțate inițiativele tinerilor”, a mai punctat Florin Jianu.

– Principalele domenii vizate ar fi IT, Inteligență Artificială, FinTech, producție industrială, sănătate, educație, agricultură, energie, construcții, HoReCa.

Mentoratul, inclus în strategie

Unul dintre atuurile cu care speră cei implicați în proiect să deschidă apetitul tinerilor pentru business este cel al exemplelor.

„Programului Start Up Nation i-a lipsit componenta de mentorat. Mentoratul e mult, mult mai important decât factorul financiar într-un anumit moment”, a mai explicat Florin Jianu.

„Ar fi bine să testați ceea ce vreți să faceți, pe cât posibil, înainte să vă aruncați pe piață, să vedeți dacă el corespunde sau sunt necesare ajustări. Ar trebui ca fiecare să știm care ne sunt punctele forte și care sunt zonele de îmbunătățit”, i-a sfătuit pe cei 300 de tineri prezenți la eveniment Ioan Iurcic, coordonator micro zonal BCR.

Unul dintre antreprenorii care au vorbit a fost baschetbalistul Virgil Stănescu, în prezent om de afaceri implicat în două companii și un ONG.

„Tot timpul aud că: lucrezi pentru tine, nu lucrezi pentru altul. Greșit: lucrezi pentru alții – ai și angajați, ai și clienți, și obiective, lucrezi pentru foarte mulți când ești antreprenor. Antreprenorul de succes trebuie să vadă de fiecare dată unde este, de unde a pornit, unde vrea să ajungă și pe unde să o ia”, le-a transmis Stănescu tinerilor.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe