Business News

Confederația Cartel Alfa recunoaște că România se află într-o criză economică. Guvernul ar trebui să renunțe la măsurile unilaterale luate de pe o zi pe alta

18 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Sindicaliștii atrag atenția că după decizia agenției de rating Fitch, din decembrie 2024, de a reduce calificativul de credit al țării, s-a a accentuat criza economică în care a intrat România. „În timp ce vecinii din Europa Centrală și de Est reușesc să mențină un echilibru relativ, România se împrumută la cele mai mari dobânzi, costurile fiind direct legate de instabilitatea politică internă”, se precizează în comunicat.

Conducerea Cartel Alfa cere guvernului și partidelor să nu mai ia decizii unilaterale fără consultarea mediului de afaceri și a celui sindical.

„Lipsa de viziune și incapacitatea de a răspunde nevoilor reale ale societății riscă să transforme actuala criză politică și economică într-un punct fără întoarcere. Este timpul ca decidenții politici să lase deoparte interesele personale și să acționeze în interesul public, înainte ca butoiul de pulbere să explodeze”, atrag atenția reprezentanții Cartel ALFA.

Problema deficitului

Problemele economice ale României sunt adâncite de două deficite majore: cel bugetar, estimat la aproape 8,6% din PIB, și cel comercial, care a înregistrat o creștere de 17,7% față de 2023.

În timp ce media europeană a veniturilor atrase la buget este de 45,5% din PIB, România se situează mult sub acest nivel, cu doar 33,7%, conform Eurostat.

„Totuși, deși discursul politic pune accent pe cheltuielile excesive ale statului, datele arată contrariul: România cheltuie 40,3% din PIB, față de media europeană de 49%. Mituri precum cel al numărului mare de bugetari continuă să fie vehiculate în spațiul public, deși statistici clare arată că România are cel mai mic număr de angajați în administrația publică raportat la populație, în comparație cu celelalte state europene”, se mai precizează în comunicat.

Măsurile fără impact

Guvernul refuză să abordeze problema colectării veniturilor și se bazează pe rețete ineficiente, precum „ordonanța trenuleț”.

„În locul unor reforme sustenabile, se aplică măsuri ad-hoc, care nu fac decât să adâncească inegalitățile. Exemplul recent al impozitării dobânzilor bancare, concomitent cu scutirea impozitului pentru criptomonede, ilustrează perfect această incoerență”, spun sindicaliștii.

Industria sub presiune și efectele în lanț

Un alt factor de destabilizare este scăderea producției industriale europene, în special în Germania, principalul partener economic al României. Eroziunea încrederii în sectorul industrial german a generat efecte negative în lanț, inclusiv restructurări și reduceri de personal în companiile din România. Această tendință, corelată cu polarizarea politică și lipsa de încredere în instituțiile democratice, accentuează o criză care pare să nu aibă sfârșit.

„Rezultatele dezastruoase ale alegerilor din 2024 și lipsa unei schimbări reale în componența Guvernului Ciolacu II ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru clasa politică. Totuși, guvernarea continuă să ignore nevoile reale ale cetățenilor. Deciziile economice sunt incoerente, iar transparența lipsește cu desăvârșire. În timp ce măsurile de austeritate sunt aplicate în mod discriminatoriu, privilegii fiscale controversate, precum scutirea de TVA pentru jocurile de noroc, sunt menținute”, se mai precizează în comunicat.

„Lipsa unei reacții ferme din partea partidelor de opoziție și a solicitării clarificării constituționalității mandatului prezidențial contribuie la alimentarea speculațiilor și a discursurilor extremiste. În loc să ofere soluții, partidele politice par să fie preocupate de conservarea intereselor proprii, ignorând subiectele esențiale pentru cetățeni”, mai atrag atenția sindcaliștii.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro