Noutăți pregătite de ANAF privind impozitul pe profit. Costul cu casele de marcat, dar și alte cheltuieli nu mai sunt deductibile. Noul Formular 101
- Costurile cu casele de marcat și bursele speciale nu vor mai fi deductibile din impozitul pe profit, potrivit proiectului de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care se aprobă noile modele ale formularelor 101.
Astfel, după cum se precizează în referatul de aprobare, draftul, ce modifică atât formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit”, cât şi Formularul 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal” abrogă ”dispozițiile privind deductibilitatea cheltuielilor cu bursele private, precum și a costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, din impozitul pe profit”.
Proiectul include totodată modificările fiscale din 2024 ce vizează impozitul pe profit, respectiv impozitul minim plătit de companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și recuperarea pierderii fiscale.
Astfel, una dintre modificările introduse reflectă stabilirea impozitului pe profit datorat de către contribuabilii cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro. Mai precis, în situația în care impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri aceștia vor achita impozitului minim pe cifra de afaceri.
O altă modificare se referă la recuperarea pierderii fiscale anuale. Aceasta se face în limita a 70% inclusiv, din profiturile impozabile realizate în următorii 5 ani consecutivi.
Atât prevederea referitoare la impozitul minim, cât și cele referitoare la recuperarea pierderii fiscale au fost introduse începând cu 2024. Anterior, contribuabilii puteau recupera întreaga pierdere timp de maximum 7 ani, iar impozitul minim pe cifra de afaceri nu exista.
Evoluția impozitului pe profit
În 2024 și 2025, sub impactul deficitului bugetar excesiv, Executivul a introdus cel puțin patru taxe cu impact asupra cifrei de afaceri și profitului companiilor. Astfel, la 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare impozitul minim de 1% pe cifra impus companiilor cu venituri peste 50 de milioane de euro și impozitul de 2% pe veniturile din dobânzi, dividende, taxe și comisioane etc, impus băncilor peste cota de impozit pe profit. Tot în 2024 a apărut și impozitul suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze, perceput întreprinderilor cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro sub forma unei cote de 0,5% din cifra de afaceri ”suplimentar impozitului pe profit”.
În 2025 acestora li s-a adăugat taxa pe stâlp. Totodată, noile taxe au fost coroborate cu anularea anumitor deduceri.
În primele șase luni din 2024, cele trei noi impozite introduse în 2024 au adus la buget circa 2,8 miliarde de lei. Potrivit informațiilor furnizate Ziarului Financiar de Agenția Națională de Administrare Fiscală, „sumele colectate reprezentând impozitul minim pe cifra de afaceri plătit de contribuabilii care se încadrează conform legii, aferent primelor 6 luni ale anului 2024, au fost de 2,06 miliarde lei”. În aceeași perioadă, colectările din impozitul suplimentar impus băncilor au cumulat 320 de milioane de lei, iar impozitul suplimentar pentru companiile care activează în sectorul de petrol și gaze alte 150 de milioane de lei.
Suma totală colectată din impozitul pe profit în primele 11 luni din 2024 a ajuns la 34,402 miliarde de lei (1,9% din PIB) în creștere cu 22,3% față de anul anterior.
Când se depune declarația privind impozitul pe profit
„Declarația privind impozitul pe profit” se completează şi se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul, excepție făcând contribuabilii din agricultură și diverse categorii de asociații care depun declarația până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, reamintește ANAF.
De cealaltă parte, „Declaraţia consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal” se completează şi se depune de către persoana juridică responsabilă pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit până la data de 25 martie inclusiv a anului următor/până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat.