Esența weekendului, 18-19 ianuarie. PIB-ul României va avansa mai lent decât în țările vecine. Noul Sandero va fi gata în 2027
În Articol
- Este din nou weekend, 18-19 ianuarie, iar „Esența weekendului” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul weekendului de mai multe ori.
Monitorizarea începe sâmbătă dimineața, de la 8.00, și va continua din 6 în 6 ore până ora 22.00.
Noul Sandero va fi gata în 2027
Denis Le Vot, CEO al Dacia a anunțat că grupul Tenault va proiecta viitorul Sandero în doar 100 de săptămâni, conform Ziarului Financiar. Maşina vine la final de 2027, inclusiv în versiune electrică. Denis Le Vot ar fi declarat că grupul francez mizează la maximum pentru electrificarea gamei. La finalul anului vin Duster şi Bigster 4×4 hibrid cu GPL şi transmisie automată, iar la final de 2027 Sandero IV, inclusiv în versiune electrică, a mai anunțat acesta.
Discuție telefonică Trump – Xi Jinping
Viitorul președinte al SUA, Donald Trump, a discutat telefonic, vineri, cu președintele chinez Xi Jinping, cu trei zile înainte de învestirea sa oficială de luni. Tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut și mai mult de când Trump a fost ultima dată la Casa Albă, iar Pentagonul și serviciile de informații americane au numit China drept o principală amenințare globală, anunță Curs de Guvernare. Cu toate acestea, Donald Trump a salutat „discuția telefonică foarte bună” pe care a avut-o cu Xi, purtată cu ocazia felicitărilor și urărilor de succes pentru al doilea mandat la Casa Albă, pe care liderul chinez a ținut să i le transmită. Trump a postat pe contul său de rețeaua socială Truth Social: „Tocmai am vorbit cu președintele Chinei, Xi Jinping. Apelul a fost unul foarte bun atât pentru China, cât și pentru SUA. Mă aștept să rezolvăm multe probleme împreună și să începem imediat”. Declarația a continuat: „Am discutat despre echilibrarea comerțului bilateral, fentanyl, TikTok și multe alte subiecte. Președintele Xi și cu mine vom face tot posibilul pentru a face lumea mai pașnică și mai sigură!”
Primele imagini neoficiale cu noul VW T-Roc, cel mai vândut SUV din Europa
Cel mai vândut SUV de la Volkswagen, dar și din toate piețele Europei, VW T-Roc, se pregătește de o nouă generație care va fi lansată în acest an, relevă datele analizate de Profit.ro. Chiar înainte de debutul acestui model, mai multe fotografii neoficiale au apărut pe site-urile de social media, cel mai probabil scăpate din documentația pentru lansare. Viitorul VW T-Roc va avea un design conservator, dar cu mici accente mai sportive față de actualul model, păstrând în linii mari atât proporțiile, cât și elementele principale de design care au consacrat actuala generație.
Combinatul Chimcomplex va atacă în instanţă o decizie a Ministerului Economiei care i-a revocat o finanţare de 195 milioane de lei
Combinatul chimic Chimcomplex, deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza, anunţă că a atacat în instanţă o decizie a Ministerului Economiei de a revoca un grant în valoare de 195 milioane de lei, câştigat de companie în 2023. În prezent, dosarul este în curs de judecată pe rolul Curţii de Apel Bacău, transmite News.ro, citat de Economedia.ro.
„Prin câştigarea unui grant în valoare de 195 milioane de lei de la Ministerul Economiei, Chimcomplex a pus bazele unui proiect industrial inovator, de care România are nevoie. Din păcate, această finanţare a fost ulterior revocată de Ministerul Economiei, iar Chimcomplex a înţeles să atace în instanţă această decizie a Ministerului, pe care am considerat-o nelegală şi neîntemeiată. În prezent, dosarul este în curs de judecată pe rolul Curţii de Apel Bacău. Strategia şi capacitatea Chimcomplex de a acoperi contribuţia proprie aferentă acestui proiect din fonduri disponibile în cadrul companiei şi în cadrul grupului, fără a apela la împrumuturi bancare, deşi reflectă angajamentul companiei pentru sustenabilitate financiară şi responsabilitate faţă de investitori şi parteneri, nu a fost acceptată de către Minister ca dovadă suficientă a asigurării cofinanţării”, arată un anunţ transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În 18 decembrie 2023, Ministerul Economiei anunţa că 8 firme din industria prelucrătoare care au fost declarate eligibile pentru obţinerea finanţării pe schema de ajutor de stat au semnat contractele la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).
Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare este o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiţii iniţiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, lansată în anul 2022. Ajutoarele acordate vizează realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investiţiile în active corporale şi necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinație între cele două.
PIB-ul României va avansa mai lent decât media regiunii
Economia României va crește în 2025 cu un ritm anual de doar 2,1%, potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Mondiale. Estimarea instituției internaționale este cu mult sub prognoza din iunie 2024, când se vorbea despre un avans de 3,8% pentru 2025, precum și sub prognoza de creștere economică a Guvernului României, pe care este fundamentat bugetul național, de 2,5%.
Creșterea prognozată de Banca Mondială este de asemenea sub media regională de 2,8%, grup în care sunt incluse Bulgaria, Ungaria, Polonia și România.
La revizuirea negativă a prognozei pentru România contribuie în special măsurile de consolidare fiscală pe care țara noastră le-a adoptat în final de 2024 ca măsură stringentă de scădere a uriașului deficit bugetar, potrivit aprecierilor Băncii Mondiale, anunță Curs de Guvernare.
Statul român vrea să-și cumpere „la grămadă″ energie și gaze
Statul român vrea să cumpere ″la grămadă″, în mod centralizat, energie electrică și gaze naturale pentru alimentarea locurilor de consum a mii de structuri ale sale, reprezentând sedii de instituții publice centrale, județene, regionale și locale, primării, școli, spitale, aeroporturi, unități militare, companii de stat, regii autonome și altele, relevă date analizate de Profit.ro. Jucătorii din piețele de profil au fost deja chemați la consultări pe această temă. Urmărește-ne și pe Google News CITEȘTE ȘI VIDEO Racheta Starship a SpaceX explodează în zborul-test, obligând companiile aeriene să redirecționeze avioanele La nivelul autorității de stat responsabile cu achizițiile publice centralizate sunt înregistrați în prezent 2.557 de utilizatori principali, autorități contractante de la nivelul administrației publice centrale, care sunt obligate să achiziționeze prin sistem centralizat, precum și 1.769 de utilizatori secundari, care au dreptul de a opta să achiziționeze astfel, susține Profit.ro.
Producția de autovehicule din România – nou record în 2024
Producția de automobile din România a ajuns în 2024 la un număr record de 560.102 unități, în creștere cu 9,2% față de recordul anterior stabilit în 2023, potrivit datelor publicate vineri de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). România are două mari fabrici de autovehicule, la Mioveni (Dacia) și la Craiova (Ford Otosan), anunță Curs de Guvernare.
Din volumul total al producției pe anul trecut, Dacia a produs 309.432 de unități, ușor sub 2023, în timp ce Ford Otosan a produs 250.670 unități, un plus substanțial.
Ford și-a crescut masiv producția în ultimii ani, din care doar în 2024 cu mai bine de 50.000 față de 2023, respectiv un plus de 31%. Evoluția a venit pe fondul dezvoltării liniilor de producție prin incorporarea celor două modele Transit și Tourneo Courier, care au înlocuit producția modelului EcoSport.