Business News

Esența zilei, 17 ianuarie. Banca Mondială înrăutățește previziunile privind evoluția economiei României

17 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

UE construiește din 2025 un sistem comun de apărare cibernetică pentru statele membre

Uniunea Europeană face un pas important în fața creșterii amenințărilor cibernetice, cu un nou regulament prin care crează un sistem comun de apărare cibernetică pentru toate statele membre, cu scopul de a asigura o reacție rapidă și coordonată în fața atacurilor cibernetice de amploare.

Regulamentul privind solidaritatea cibernetică, propus de Comisie în aprilie 2023, și adoptat în decembrie 2024, a fost publicat pe 15 ianuarie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare peste 20 de zile, scrie Economica.net.

Inflația din România este cea mai mare din UE pentru a zecea lună la rând (Eurostat)

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5,5%, arată datele publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.

Luna trecută, cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE s-au înregistrat în Irlanda (1%), Italia (1,4%), Finlanda, Suedia și Luxemburg (toate cu 1,6%), iar cele mai ridicate au fost în România (5,5%), Ungaria (4,8%) și Croația (4,5%). Comparativ cu noiembrie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în șapte state membre UE, a rămas stabilă în Polonia și a crescut în 19 țări membre UE, inclusiv în România, de la 5,4%, până la 5,5%.

Burduja: Mitul că România e mare producător de energie a fost valabil acum 30, poate 20 de ani

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că afirmaţiile potrivit cărora România este „un mare producător de energie” reprezintă un mit. Joi seară, la Antena 3, acesta a reamintit că, în perioada 2009-2022, în România s-au închis capacităţi de producţie care însumau peste 7.000 de megawaţi, echivalentul producţiei a 10 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Ministrul Energiei a explicat și de ce România plăteşte mult pentru energia pe care o importă pe piaţa SPOT, scrie Bursa.ro.

Banca Mondială înrăutățește previziunile privind evoluția economiei României

Economia românească va înregistra un avans de 2,1% în acest an, față de un nivel de 3,8% previzionat în iunie 2024, conform celui mai recent raport privind ”Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), publicat joi de Banca Mondială, scrie Agerpres.

De asemenea, în 2026 creșterea PIB-ului României ar urma să fie de 2,6%, față de un nivel de 3,8% prognozat în iunie de Banca Mondială. Creșterea în Europa Centrală ar urma să se redreseze la 2,8% în 2025 și 3% în 2026, datorită cererii private robuste. Creșterea exporturilor din Europa Centrală ar urma să rămână modestă, în urma avansului redus al zonei euro.

Indicele PPC din România, 78% din media UE. Un coş de consum de 100 de euro la nivelul UE costa în România 61 de euro

România avea în 2023 un PIB pe locuitor, calculat pe baza Parităţii Puterii de Cumpărare  (PPC), de 78% din media UE, fiind urmată de Polonia şi Ungaria, cu 77% din medie, arată datele INS, scrie Ziarul Financiar.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor era înregistrată de Bulgaria, cu 36% sub media UE (64% din medie), iar cel mai ridicat nivel era în Luxemburg, acesta depăşind media UE cu 137%, dar în cazul acestei tări situatia se explică parţial prin faptul că un număr mare de cetăţeni străini au o pondere crescută în forţa de muncă totală şi contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populaţia rezidentă.

Tanczos Barna: Finanţele s-au împrumutat la o dobândă foarte mare, de 7,9%. Putem reduce costul dobânzilor doar dacă arătăm credibilitate

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că România se împrumută de pe pieţele internaţionale la dobânzi foarte mari, adăugând că acestea pot scădea dacă guvernanţii vor da dovadă de predictibilitate şi credibilitate.

”Este primul an în care trebuie să revenim pe o traiectorie de predictibilitate şi să ne îndreptăm către deficitul de 3% în cei 7 ani, pe care şi l-a asumat România”, a afirmat el, joi, la Europa FM, scrie Hotnews,ro.

Sindicaliștii din IT cer companiilor din domeniu să acopere diferențele salariale apărute ca urmare a eliminării facilităților fiscale

Alianţa Sindicatelor din Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii, ANTIC, membră a BNS, cere angajatorilor din IT şi din sectoarele afectate de ordonanţa trenuleţ să acopere diferenţele salariale apărute ca urmare a eliminării facilităţilor fiscale, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al sindicatelor din IT, Guvernul a eliminat facilităţile fiscale acordate angajaţilor din sectoarele IT, Construcţii şi Agricultură cu salarii de până la 10.000 de lei, decizie care a dus la o reducere semnificativă a salariilor nete, afectând direct veniturile angajaţilor cu sume între 500 şi 1.000 de lei lunar, arată Economica.net.

„Îi invităm pe angajatorii din IT şi din celelalte sectoare afectate să înceteze mascarada şi să îşi asume un rol responsabil în faţa angajaţilor lor. Acoperirea diferenţei salariale apărute ca urmare a eliminării facilităţilor fiscale este o datorie morală, mai ales în contextul în care aceste companii şi-au construit profituri uriaşe datorită acestor beneficii. Angajaţii din IT, Construcţii şi Agricultură nu trebuie pedepsiţi pentru deciziile statului. Este momentul ca marile companii să demonstreze că preţuiesc oamenii care le-au construit succesul şi să menţină intacte salariile acestora”, arată reprezentanţii ANTIC.

Guvernul va aproba bugetul pe 2025 până la sfârşitul lunii ianuarie. Ciolacu: Vom atinge țintele stabilite de Comisia Europeană

Proiectul legii bugetului pe anul 2025 va fi aprobat în Guvern până la sfârşitul lunii ianuarie, susține prim-ministrul Marcel Ciolacu. Mai mult, oficialul a dezvăluit care va fi strategia de administrare a finanțelor statului pe parcursul anului, potrivit Digi24.ro.

„Am stabilit foarte clar ca până la sfârşitul lunii să trecem Legea bugetului prin Guvern şi o să înaintăm Parlamentului, astfel încât în prima săptămână din sesiunea parlamentară din februarie Legea bugetului să fie aprobată.. ..) Vom rămâne cu deficitul de 7% la sfârşitul anului, aşa cum am convenit cu Comisia şi, de asemenea, vom rămâne cu ţinta de 7% din PIB pentru investiţii”, a declarat Ciolacu.

Lista suspiciunilor: Sesizare a Ministerului Energiei către CEISD în dosarul achiziției E.ON România de către MVM Grup din Ungaria

Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care compania de stat ungară MVM Zrt. (MVM Group) intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România

În urma unei analize riguroase, Ministerul Energiei a identificat multiple teme de analiză aprofundată privind impactul posibilei tranzacții asupra securității naționale a României, arată CursdeGuvernare.ro.

Astfel, principalele motive pentru sesizarea CEISD sunt legăturile companiei din Ungaria cu Federația Rusă, riscul cesiunii ulterioare a acțiunilor E.ON Energie România către entități non UE, riscuri asupra datelor companiei și a datelor cu caracter personal ale peste 3 milioane de utilizatori dar și probleme de transparență a cumpărătorului.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro