Business News

Esența zilei, 16 ianuarie. Primul tunel forat pe o autostradă din România este aproape finalizat

16 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Primul tunel forat pe o autostradă din România este aproape finalizat

Cele două uneluri de pe viitoare aautostradă Sibiu – Pitești sunt în fază avansată de excuție, săpăturile pentru galeria de pe sensul Sibiu – Pitești (galeria „Daniela” – n.r.) fiind la 1.193 metri și la 1.026 metri, la galeria de pe sensul Pitești – Sibiu (galeria „Alina” – n.r.), a anunțat joi Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, scrie Economica.net.

Progresul fizic pe întregul șantier este de 60%, a precizat șeful Transporturilor.

Dacia va lansa mai multe modele electrice în viitor, începând cu următorul Sandero în 2027

Dacia, marca low-cost a grupului francez Renault, va lansa mai multe modele electrice în viitor, începând cu următorul Sandero, care va apărea undeva la finele lui 2027, a declarat joi directorul mărcii Denis Le Vot, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În prezent, Dacia oferă doar un singur model complet electric, Spring, iar compania speră că poziționarea mărcii Dacia în zona prețurilor accesibile o face un bun competitor în contextul iminentei ofensive chineze pe piața europeană. Micul Sandero, pentru care ”va fi găsită o soluție complet electrică”, a fost anul trecut cea mai vândută mașină din Europa.

Trafic aerian record pe aeroporturile Capitalei, în 2024

Cele două aeroporturi ale Capitalei au înregistrat anul trecut un trafic aerian record, numărul pasagerilor care le-au tranzitat fiind în urcare cu 9,22% în raport cu 2023, iar față de 2019, când s-a atins maximul istoric, creșterea este de 8,99%, informează joi Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), scrie Agerpres.

Potrivit datelor CNAB), în anul 2024, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București-Băneasa Aurel Vlaicu, s-a înregistrat un trafic aerian de 16.053.878 pasageri și 134.700 mișcări de aeronave (aterizări și decolări). Numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile Bucureștiului anul trecut a consemnat o creștere relevantă, de 9,22%, față de anul 2023.

FMI vine la Bucureşti la începutul lunii februarie pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”

O delegaţie FMI vine la Bucureştiul în perioada 3-7 februarie 2025 pentru a efectua o vizită de lucru, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar Internaţional.

Echipa Fondului se va întâlni cu reprezentanţii noului Guvern al României şi ai Băncii Naţionale a României pentru a analiza evoluţiile economice şi financiare recente şi pentru a actualiza perspectivele macroeconomice. Misiunea va fi condusă de Joong Shik Kang, care l-a înlocuit pe Jan Kees Martijn în funcţia de şef al misiunii pentru România, scrie Ziarul Financiar.

2024 – an remarcabil pentru Bitcoin şi aur

Pentru câteva clase de active, 2024 a fost un an remarcabil: Bitcoin a crescut la maxime istorice, înregistrând un randament de 120%, aurul a consemnat cea mai bună performanţă din ultimii 14 ani, cu o creștere a cotației de 27%, iar dolarul american a crescut datorită evoluţiei economiei SUA, conform unei analize visualcapitalist.com, care menţionează că indicele bursier S&P 500 a avut, în 2023 şi 2024, cea mai bună evoluţie de doi ani din ultimii 25 de ani.

În schimb, obligaţiunile au înregistrat performanţe slabe din cauza preocupărilor relaţioniste, scrie Bursa.

Ministrul de Finanțe vrea să scadă volumul tranzacțiilor cash: „Vom veni cu domenii în care le vom reduce foarte mult”

Ministrul Finanțelor Tanczos Barna a afirmat, miercuri, că intenționează ca în acest an să propună reducerea tranzacțiilor cu lichidități în anumite domenii pentru a combate evaziunea fiscală. Totodată, Tanczos va cere Parlamentului să modifice Legea insolvenței, astfel încât acest instrument să nu mai poate fi folosit abuziv, pentru neplata obligațiilor fiscale, arată Hotnews.

Tanczos Barna a spus că estimarea veniturilor prin bugetul de stat pe anul 2025 este una „prudentă”, astfel încât să nu apară diferențe mari între veniturile prognozate și cele estimate. „Nu aruncăm bani din pix în buget”, a spus ministrul.

De asemenea, Tanczos susține că s-au făcut progrese importante în ce privește digitalizarea instituției, ceea ce începe să se vadă în nivelul încasărilor.

Burnete (Concordia): Discuția despre competitivitatea economiei românești trebuie relansată și susținută de o strategie economică

Birocrația și reglementarea excesivă, lipsa forței de muncă și alte probleme structurale ale economiilor europene se regăsesc și în economia românească, cele mai multe amplificate de factori locali, susține directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete.

„Mediul de afaceri european este îngrijorat de mărirea decalajului între economiile UE și cele ale SUA și Chinei și propune acțiuni concrete și imediate pentru creșterea competitivității europene. Aceasta ar trebui să devină prioritatea noastră în următorii 5 ani, dacă dorim să ne păstrăm valorile și modelul economic și social european. Printre măsurile propuse de BusinessEurope se numără reducerea birocrației, scăderea costurilor la energie, integrarea completă a Pieței Unice, stimularea economiei digitale și promovarea inovației. Toate aceste decalaje, alimentate de birocrația și reglementarea excesivă, de lipsa forței de muncă și alte probleme structurale ale economiilor europene se regăsesc și în economia românească, cele mai multe amplificate de factori locali”, susține Burnete, director executiv Concordia, potrivit Agerpres.

M&A 2025: Cumpărătorii fac jocurile, dar antreprenorii țin linia

Anul 2025 va fi unul bun pentru piața fuziunilor și achizițiilor (M&A), dar vom avea mai puține tranzacții pe zona de private equity și mai mulți investitori strategici, apreciază David Țiplea, managing director al Cincinnatus Capital.

Piața de Mergers and Acquisitions (M&A) este de circa 5-6 miliarde de euro anual în România, spune David Țiplea. Cam 10%-15% din tranzacțiile efectuate pe această piață implică fonduri de private equity, iar restul pieței este ocupat de investitorii strategici, arată Economica.net.

”În 2024 am avut circa 200 de tranzacții, ceea ce a însemnat o creștere de aproximativ 10% față de 2023. Valoric, creșterea pieței a fost de circa 20% față de anul precedent. La finalul lunii septembrie 2024, piața de M&A era de circa 5,5 miliarde de euro, iar finalul anului a fost unul bun”, a declarat David Țiplea.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro