Business News

Programul Femeia Antreprenor este blocat de Ministerul Economiei. Lista beneficiarilor ar putea fi modificată. Nu se știe nici când firmee vor primi banii

17 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Elena Coandă, președintele Patronatului Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri și totodată membru în comitetul de monitorizare al programului Femeia Antreprenor, a declarat pentru termene.ro că 2024 a fost un an fără precedent pentru cele două finanțări.

Programul Femeia Antreprenor a fost lansat anul trecut, iar lista inițială a beneficiarilor a fost publicată în luna octombrie. Bugetul total al finanțărilor este de 200 de milioane de lei. Valoarea unui grant obținut de o firmă deținută majoritar de minim o antreprenoare este de maximum 40.000 de euro sau 200.000 de lei.

Lista beneficiarilor nu ar fi cea finală

„În cazul programului Femeia Antreprenor, tot ce știm este că a apărut o listă cu punctajele acordate proiectelor depuse, dar nu se știe nici acum dacă este lista finală sau va mai exista o rundă de evaluare. Atât Femeia Antreprenor, cât și Start-Up Nation, sunt programe ce se derulează cu fonduri europene, așadar care au fost destinate mediului de afaceri. Prin urmare, banii trebuie să ajungă la antreprenori”, a spus aceasta.

Sfârșitul lunii ianuarie este decisiv pentru soarta din acest an a programului Femeia Antreprenor. Asta pentru că actualul guvern și-a asumat să prezinte bugetul public de stat pentru 2025 până la finalul lunii ianuarie. Dacă plățile beneficiarilor se vor face în prima parte a anului, programul Femeia Antreprenor 2025 va fi prevăzut în legea bugetului de stat cu alocări.

În cazul în care programul de granturi de 40 de milioane de euro va fi înghețat cel puțin până la o eventuală rectificare bugetară, plățile beneficiarilor nu vor fi incluse în formă aprobată a bugetului pe acest an.

O singură rundă de consultări

Membră a comitetului de monitorizare a programului, Elena Coandă a mai spus că în 2024 a existat o singură rundă de întâlniri la minister, în prima parte a anului, în condițiile în care în anii anteriori întâlnirile erau lunare.

Elena Coandă a aplicat totodată, în calitate de formator, la programul Start-UP Nation, pentru a susține cursuri antreprenoriale, ediția din 2024 incluzând o fază preliminară, în care aplicanților le spun predate noțiuni introductive în afaceri, înainte de a depune proiectele.

„Legat de Start-Up Nation, tot ce știm este că a apărut această listă a formatorilor și s-a făcut evaluarea pentru că am primit niște telefoane din partea ministerului”, a spus reprezentantul patronal.

Faptul că cele două programe de finanțare sunt blocate în acest moment ne-a confirmat și de Steluța Racolța, Președinta Asociaţiei Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România: „Tot ce știu este că Start-Up Nation este în acest moment blocat și că există ceva probleme și la Femeia Antreprenor”.

Stadiul programului Femeia Antreprenor

Pe 1 martie, de „Mărțișor”, Ministerul Economiei anunța că în 2024 pregătește o nouă ediție a programului Femeia Antreprenor.

Sesiunea de înscrieri în programa  fost lansată pe 30 iulie, fiind deschisă timp de 45 de zile lucrătoare.

În octombrie 2024, Ministerul Economiei a publicat lista RUE cu clasamentul intermediar  automat al firmelor ce au aplicat pentru finanțare.

Ministerul a anunțat atunci că au fost atribuite numere unice de identificare în registrul unic electronic (RUE) în cadrul Programului Femeia Antreprenor 2024. Primele 5599 de proiecte din cele 6.818 depuse au avut punctaj maxim de 100 de puncte. Ordinea s-a făcut descrescător în funcție de profitul și cifra de afaceri din 2022 și 2023.

Numele unice de identificarea din registrul unic electronic vor asigura și ordinea în care se vor face plățile până la epuizarea bugetului de 200.000 de milioane de lei. Doar firmele care sunt în primele 1.000 ca număr RUE pot fi sigure de finanțări, asta pentru la edițiile anterioare ale programului societățile aplicante au cerut mai toate bugetul maxim.

Asta înseamnă că granturile de 200.000 de lei vor ajunge la maximum 1.000 de firme până la epuizarea bugetului de 200 de milioane de lei.

Documentul este disponibil la următorul link: https://minimis.imm.gov.ro/fa2024/ordine_evaluare.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro