Business News

Când ar putea România să devină membru în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Cerută prima dată în urmă cu aproape două decenii, demarată oficial anul trecut, aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) nu va avea loc prea curând.

Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate și dețin circa 70% din producția și comerțul global. Mai important decât atât, derulează 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

Termenul preconizat în cazul țării noastre a fost anunțat astăzi de secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, la Forumul ARIR 2023.

„Anul viitor sigur nu. Nu vom putea parcurge toate etapele și nu vom putea să transpunem recomandările pe care le vom avea. Dar eu sper că pe un termen mediu, 5-7 ani, România ar putea să îndeplinească toate aceste condiționalități – și să avem adoptate toate reglementările corespunzătoare acquis-ului OCDE”, a menționat Țuțuianu, conform Agerpres. 

Reprezentantul Guvernului a subliniat că aderarea la OCDE „depinde de hărnicia noastră”.

Candidatura României la OCDE

Aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv major al politicii externe române, conform Ministerului Afacerilor Externe. 

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, și a reînnoit-o anual începând cu 2016.

Pe 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. 

La reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din luna iunie 2022 a fost adoptată Foaia de Parcurs pentru România, odată cu cele pentru alte patru state candidate – Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru.

Foaia de Parcurs fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la Organizație și urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE. Documentul menționează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească România

Principalele domenii identificate în Foaia de Parcurs care vor fi acoperite în evaluările tehnice ale Comitetelor vizează următoarele :

Pe parcursul procesului de aderare la OCDE România este evaluată de 26 de Comitete și va trebui să internalizeze peste 250 de instrumente juridice la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne.

Ce reprezintă OCDE

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creșterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris și a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961.

Principalele etape ale procesului de aderare 

Etapele de aderare, ce se aplică și în cazul țării noastre, sunt următoarele:

În paralel, Consiliul monitorizează evoluția procesului, prin informări periodice prezentate de Secretariat;

Adoptarea de către Consiliul OCDE a deciziei de invitare a țării candidate să devină membru al OCDE (în baza finalizării tuturor rapoartelor formale ale comitetelor);

Semnarea Acordului de aderare între țara candidată și OCDE, urmată de ratificarea acordului și depunerea instrumentului de aderare la Convenția OCDE de către țara candidată.

Nu există un calendar prestabilit de aderare, procesul depinde de meritele proprii ale fiecărui candidat în parte.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro