Dividendele sunt acea parte din profitul unei societăți pe acțiuni care îi revine fiecărui acționar al companiei la finalul fiecărui exercițiu financiar, în funcție de acțiunile pe care le deține.

 

Ce sunt dividendele?

Dividendele se împart în două categorii:

  • dividende plătite în bani – care intră în posesia acționarilor companiei în numerar
  • dividende plătite în acțiuni – deși acestea nu sunt dividende propriu-zise, pot fi privite ca unele, întrucât profitul companiei este distribuit acționarilor sub formă de acțiuni

 

Un lucru important de reținut este faptul că, în cazul companiilor de stat, legea prevede ca peste 50% din profitul net să fie distribuit  sub formă de dividende.

 

Pentru companiile private, însă, nu există niciun fel de obligație din acest punct de vedere. Ele pot acorda dividende în urma deciziei luate de Adunarea Generală a Asociaților (AGA), care hotărăște ce parte din profit va raporta ca dividende. Ulterior, suma aceasta se împarte la numărul total de acțiuni, iar rezultatul obținut reprezintă dividendul pe o acțiune.

 

Dividendele prezintă atât avantaje (acționarii beneficiază în mod direct de profitul companiei), cât și dezavantaje (valoarea acțiunii unei companii scade cu o sumă ce poate fi mai mică sau mai mare decât valoarea dividendului).

 

Ce este impozitul pe dividende?

Noul Cod Fiscal ne spune că o persoană juridică română care plătește dividende către o persoană juridică română are obligația să rețină, să declare și să plătească impozitul pe dividende reținut către bugetul de stat.

 

În cazul persoanelor juridice, impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.

 

Același Cod Fiscal stabilește impozitul pe dividende în cazul persoanelor fizice: o cotă de 10% pentru sănătate. Această plată a dividendelor are loc doar în situația în care persoanele fizice obțin într-un an din dividende și alte activități independente (chirii, activități agricole etc.) venituri cu valoarea cel puțin egală cu 12 salarii de bază brute minime.

 

Excepții de la plata impozitului pe dividende

Există unele situații clar stabilite în care impozitul pe dividende (a cărui valoare este de 5% din suma brută) nu trebuie să fie reținut și plătit la stat. Iată care sunt aceste situații:

  • Compania este o organizație non-profit, organizație patronală sau sindicală
  • Contribuabilul care primește dividendele desfășoară exclusiv o activitate de inovare, cercetare sau dezvoltare
  • Dividendele sunt încasate de căte o persoană juridică română, care este societate-mamă pentru o filială dintr-o altă țară membră a Uniunii Europene

 

Cum se calculează impozitul pe dividende?

Așa cum am spus, impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române.

 

De asemenea, și cota de 10% pentru sănătate (CASS dividende), care se plătește doar în situația anterior amintită și care este fixă (2.280 de  lei), este un alt aspect de luat în considerare.

 

Îți prezentăm, în continuare, un exemplu de calcul ca să-ți dai seama mai ușor cum se realizează, de fapt, impozitarea dividendelor.

 

Impozitarea dividendelor: exemplu de calcul

  • Profitul anual al companiei X: 40.000 de lei;
  • Impozitul pe dividende: 5% din 40.000 de lei = 2.000 de lei;
  • Dividendele care îi revin acționarului, în situația în care este unul singur: 38.000 de lei;
  • CASS plătit de acționar: 10% din plafonul de 22.800 de lei, adică 2.280 de lei. Suma se achită trimestrial, în 4 tranșe egale;
  • Suma netă cu care rămâne, la final, acționarul: 38.000 de lei – 2.280 de lei = 35.720 de lei.

 

Sperăm că articolul de astăzi te-a ajutat să înțelegi mai bine care este modul de calculare și de aplicare a impozitului pe dividende.

 

Citește și: Dividendele: Ce sunt și cum se calculează? 

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe