Business News

Impozitul pe dividende: ce este și cum se calculează?

22 aprilie 2021, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Dividendele sunt acea parte din profitul unei societăți pe acțiuni care îi revine fiecărui acționar al companiei la finalul fiecărui exercițiu financiar, în funcție de acțiunile pe care le deține.

 

Ce sunt dividendele?

Dividendele se împart în două categorii:

 

Un lucru important de reținut este faptul că, în cazul companiilor de stat, legea prevede ca peste 50% din profitul net să fie distribuit  sub formă de dividende.

 

Pentru companiile private, însă, nu există niciun fel de obligație din acest punct de vedere. Ele pot acorda dividende în urma deciziei luate de Adunarea Generală a Asociaților (AGA), care hotărăște ce parte din profit va raporta ca dividende. Ulterior, suma aceasta se împarte la numărul total de acțiuni, iar rezultatul obținut reprezintă dividendul pe o acțiune.

 

Dividendele prezintă atât avantaje (acționarii beneficiază în mod direct de profitul companiei), cât și dezavantaje (valoarea acțiunii unei companii scade cu o sumă ce poate fi mai mică sau mai mare decât valoarea dividendului).

 

Ce este impozitul pe dividende?

Noul Cod Fiscal ne spune că o persoană juridică română care plătește dividende către o persoană juridică română are obligația să rețină, să declare și să plătească impozitul pe dividende reținut către bugetul de stat.

 

În cazul persoanelor juridice, impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.

 

Același Cod Fiscal stabilește impozitul pe dividende în cazul persoanelor fizice: o cotă de 10% pentru sănătate. Această plată a dividendelor are loc doar în situația în care persoanele fizice obțin într-un an din dividende și alte activități independente (chirii, activități agricole etc.) venituri cu valoarea cel puțin egală cu 12 salarii de bază brute minime.

 

Excepții de la plata impozitului pe dividende

Există unele situații clar stabilite în care impozitul pe dividende (a cărui valoare este de 5% din suma brută) nu trebuie să fie reținut și plătit la stat. Iată care sunt aceste situații:

 

Cum se calculează impozitul pe dividende?

Așa cum am spus, impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române.

 

De asemenea, și cota de 10% pentru sănătate (CASS dividende), care se plătește doar în situația anterior amintită și care este fixă (2.280 de  lei), este un alt aspect de luat în considerare.

 

Îți prezentăm, în continuare, un exemplu de calcul ca să-ți dai seama mai ușor cum se realizează, de fapt, impozitarea dividendelor.

 

Impozitarea dividendelor: exemplu de calcul

 

Sperăm că articolul de astăzi te-a ajutat să înțelegi mai bine care este modul de calculare și de aplicare a impozitului pe dividende.

 

Citește și: Dividendele: Ce sunt și cum se calculează? 

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

[shortcode_newsletter]

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro