Esența zilei, 24 februarie. Inspectorii Energiei recomandă sesizarea DNA, după ce extracțiile de gaze din depozite au fost cu 58% peste program în noiembrie
În Articol
- Azi e luni, 24 februarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Inspectorii Energiei recomandă sesizarea DNA, după ce extracțiile de gaze din depozite au fost cu 58% peste program în noiembrie
Nanu (MF): Dobânzile sus la care ne împrumutăm sunt rezultatul unor politici bugetare super relaxate
Dobânzile ridicate la care se împrumută statul sunt rezultatul unor politici bugetare super relaxate, a declarat, luni, directorul general din Ministerul Finanțelor (MF), Ștefan Nanu, la ”Forumul investitorilor – 2025: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment organizat de Ziarul Bursa, scrie Agerpres.
”Din păcate, dobânzile sus la care ne împrumutăm sunt rezultatul unor politici bugetare super relaxate. …Deja a fost prea multă incertitudine pe România, trebuie să ne ducem acum într-o perioadă de stabilitate și de consecvență, să livrăm. Lucrul ăsta ne va menține și ratingurile care sunt extrem de importante. Deci, investment grade, apărarea investment grade-ului trebuie să fie un obiectiv în sine. Fără investment grade, cu tot OCDE-ul, vom avea probleme din perspectiva costurilor de finanțare”, a explicat Ștefan Nanu.
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent comercial de 150 mld. euro cu restul lumii – Cu SUA excedentul a ajuns la aproape 200 mld. euro
Uniunea Europeană a avut anul trecut un excedent record în comerțul cu mărfuri cu SUA, o performanță pe care este puțin probabil să o mai repete dacă președintele american Trump va impune tarife majorate la importul de mărfuri europene, scrie CursdeGuvernare.ro.
Companiile din UE au vândut bunuri în valoare de 532 de miliarde de euro clienților din SUA în 2024, a anunțat luni biroul de statistică Eurostat. Acestea au fost cu 198 de miliarde de euro mai mari decât valoarea vânzărilor realizate de companiile din SUA către consumatorii europeni, rezultând un excedent comercial superior celor 157 de miliarde de euro înregistrate în 2023.
Agenția de rating Fitch a menținut ratingul pentru România, pe ultima treaptă recomandată investițiilor
Agenția de rating Fitch a menținut vineri ratingul și perspectiva de rating pentru România, pe ultima treaptă recomandată investițiilor, după ce în decembrie a revizuit perspectiva la negativă de la stabilă. Însă agenția de rating vine cu avertismente serioase privind echilibrul fiscal-bugetar al României, scrie Economedia.
România este acum pe ultima treaptă recomandată investițiilor, „la un pas de junk”, iar o potențială scădere viitoare de rating va face ca numeroși investitori și banii lor să se evapore din țară.
Monitorul fiscal european: Îmbătrânirea populației este cel mai mare risc fiscal pe termen mediu
Riscurile fiscale pe termen mediu au crescut, o treime din statele europene punând îmbătrânirea populației pe primul loc în clasamentul riscurilor, arată ediția din februarie a Monitorului Fiscal European, scrie Hotnews.ro.
O populație îmbătrânită afectează serios bugetul unei țări, o dată prin creșterea cheltuielilor (în special prin creșterea costurilor cu sănătatea și cu pensiile), iar apoi prin limitarea veniturilor aduse din impozitarea unui număr tot mai mic de oameni în vârstă de muncă.
ONRC: Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a crescut cu 14,58% în 2024
Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în 2024 a fost de 18.716, în creștere cu 14,58% comparativ cu anul anterior, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), scrie Agerpres.
Cele mai multe companii care și-au suspendat activitatea au fost din București, respectiv 2.252 (număr în creștere cu 13,79 față de 2023), Capitala fiind urmată de județele Cluj, cu 1.162 firme suspendate (plus 9,93%), Iași – 851 (plus 15,16%), Brașov – 822 (plus 13,85%), Bihor – 800 (plus 19,23%) și Timiș 725 (plus 22,26%). La polul opus, cele mai puține suspendări au fost consemnate în județele Ialomița – 123 (plus 26,8% față de anul anterior), Covasna -139 (plus 13,01%), Gorj – 134 (plus 2,29%), Teleorman 141 (minus 0,7%) și Giurgiu – 143 (plus 48,96%).
Burduja avertizează că proiectul Neptun Deep va fi ținta unor atacuri. „Poate schimba jocul la nivel regional și european”
Ministrul Energiei avertizează că proiectul Neptun Deep, considerat esențial pentru independența energetică a României și a Europei, va atrage atacuri, întrucât poate schimba echilibrul regional. Sebastian Burduja subliniază că țara noastră se află deja în fruntea topului producătorilor de gaze din UE, iar proiectul va consolida această poziţie.
Cel mai mare proiect energetic al României, Neptun Deep, se apropie de realitate. Extracția ar trebui să înceapă în 2027, iar odată demarat procesul, producția de gaze naturale a României va fi dublată.
Burduja avertizează, însă, că proiectul va fi ținta unor atacuri, potrivit Digi24.ro.
Unii administratori de firme pot lua măsuri extreme ca să nu plătească IMCA / Expert: Am clienți în industria auto și este foarte greu să ajungă pe linia de plutire
Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) împinge administratorii companiilor să ia măsuri extreme ca să nu-l plătească. O practică este divizarea, lucru care s-a și întâmplat deja.
Reamintim că IMCA se aplică la companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro. Acesta este în valoare de 1%, dacă impozitul pe profit de 16% este mai mic.
Dan Bărăscu, Head of Tax, Partener BDO, a vorbit despre ce a observat în practică la TaxEU Forum.
Acest impozit, spune el, crește apetitul companiilor de a apela la măsuri extreme, arată SturtupCafe.ro. „În primul rând, vorbim de divizări. Asta s-a întâmplat. S-a scăpat de IMCA prin divizare. Am studiat problema și măsura este chiar legitimă. Conform legii, un administrator care constată că firma nu mai trăiește dacă plătește IMCA, trebuie să ia niște decizii”, a spus Bărăscu.
MOL: 2024 – anul cu cele mai mari vânzări de carburanți în România
Grupul maghiar MOL, cel de-al treilea distribuitor de carburanți de pe piața autohtonă, cu o cotă de 17%, a înregistrat în 2024 un volum record de vânzări de carburanți în România, cu aproximativ 1% superior recordului istoric precedent, înregistrat în 2021.
Pe lângă aprecierea cererii interne de carburanți, care a urcat cu 4% comparativ cu cea de anul trecut, a crescut și cererea externă, din Ucraina și Republica Moldova, care s-au alimentat majoritar cu carburanți din România.
Chiar dacă MOL nu a exportat direct carburanți în statele vecine, faptul că principalii săi concurenți, OMV Petrom și Rompetrol, au făcut acest lucru a eliberat cotă de piață companiei deținute de statul maghiar, arată Profit.ro.