Business News

Esența zilei, 15 ianuarie. CAS datorată de două ori pentru unele venituri extrasalariale de la mai multe firme în 2025

15 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Pariul economiștilor: BNR va menține dobânzile până la o scădere adevărată a inflației

Banca Națională a României nu va reduce dobânda cheie, cea care dictează prețul creditelor în lei pe care le plătesc românii, sunt de părere economiștii băncilor comerciale din România.

Specialiștii instituțiilor financiare din țară mizează pe prudența BNR care ar putea menține dobânda de politică monetară la nivelul de 6,5% până în luna august. Motivul? Persistența inflației, creșterea pensiilor și a salariilor de anul trecut, asociate unui 2024 „puternic electoral” și peisajul economic încă incert ar putea fi factorii de decizie pentru care economiștii din BNR să bată pasul pe loc în ședința de astăzi, scrie Wall-Street.ro.

Deficitul contului curent a crescut la 26,3 miliarde euro în 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 26,3 miliarde euro, faţă de 19,8 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului 2023, potrivit unui comunicat BNR, preluat de Bursa.ro.

Deficitul balanţei bunurilor a crescut cu 3,8 miliarde euro, iar balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 1,8 miliarde euro. Balanţa veniturilor primare a avut un deficit mai mare cu 1,1 miliarde euro, în timp ce balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 115 milioane euro.

Paradox fiscal: Prosumatorii au ajuns să plătească TVA diferit pentru baterii în funcție de județul unde locuiesc

O formulare ambiguă dintr-o lege privind reducerea TVA pentru panourile fotovoltaice dă naștere unor interpretări diferite din partea angajaților ANAF.

Așa s-a ajuns ca în Gorj, spre exemplu, bateriile de stocare să fie taxate cu TVA 9%, iar în Timiș și Olt, cu 19%, susține Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), scrie Hotnews.ro.

Producția industrială a scăzut cu 1,8% în primele 11 luni din 2024

Producția industrială a scăzut, în primele 11 luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, cu 1,8% ca serie brută și cu 1,6% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS), scrie Agerpres.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2024, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 1,8%, din cauza scăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,6%), industria prelucrătoare (-1,5%) și industria extractivă (-1,0%).

CAS datorată de două ori pentru unele venituri extrasalariale de la mai multe firme în 2025, dacă venitul total se află într-un plafon diferit faţă de cel pentru care s-a reţinut deja contribuţia

Am intrat în al treilea an în care sunt în vigoare reguli suplimentare de determinare şi plată a CAS pentru oamenii care nu au contract individual de muncă, ci venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, din mai multe surse (adică încasate de la mai multe firme), cu impozitul reţinut la sursă, aflaţi în următoarea situaţie: venitul total net încasat de la una dintre firmele cu care colaborează e cel puţin egal cu 48.600 de lei în 2025, dar mai mic decât 97.200 de lei, iar veniturile totale nete din toate sursele obţinute de persoana fizică sunt egale cu sau depăşesc 97.200 de lei în 2025.

În această situaţie, firma de la care persoana fizică obţinte venit total cel puţin cu 48.600 de lei în 2025 îi va reţine la sursă CAS şi o va vira lunar la Fisc prin D112. Ulterior, contribuabilul are obligaţia să plătească şi el diferenţa de CAS prin declaraţia unică, fiindcă venitul său total din toate sursele e cel puţin egal cu 97.200, arată o analiză Economica.net.

Ministrul Finanțelor: Deficitul de 7% va fi respectat fără impozite suplimentare – veniturile în plus vor veni din digitalizare și creșterea economiei

Ministerul Finanțelor va finaliza săptămâna viitoare bugetul de stat pe 2025, care va fi prezentat joia sau vinerea viitoare într-o ședință a Coaliției de guvernare și apoi Guvernului, a declarat marți Tanczos Barna, ministrul Finanțelor.

El s-a angajat ca bugetul să fie aprobat în prima săptămână din februarie și ca ținta de deficit de 7% de anul acesta să fie respectată fără modificări fiscale, respectiv majorări de taxe și impozite.

În același timp, ministrul Finanțelor a afirmat că prima emisiune a României de eurobonduri, pe piețele externe, se va face abia după aprobarea bugetului pe 2025 de către Guvern, arată CursdeGuvernare.ro.

Izvoranu (Confederația ”Patronatul Român”): Abordarea asta rigidă de înăsprire a mediului fiscal este cea mai proastă opțiune

Abordarea rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate lua la ora actuală Guvernul, a declarat, marți, Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației Patronatul Român, arată Agerpres.

‘În general, abordarea asta rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate lua la ora actuală Guvernul. Dacă vrea bani, ministrul de finanțe trebuie să relaxeze fiscal și nu să rigidizeze fiscal. Trebuie să diversifice și să-și crească baza de colectare. Trebuie să aibă de unde să colecteze, trebuie să-și informatizeze și să-și pună în stadiul de performanță aparatul de colectare. Și cam asta e tot’, a spus Adrian Izvoranu, la conferința de presă cu tema: ‘Ce facem cu economia României?’, organizată de Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale, Camera de Industrie și Comerț a României și Confederația ‘Patronatul Român’.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro