Cum scot bani din SRL? – Întrebarea pe care o primim cel mai des din partea viitorilor antreprenori, atunci când abordăm subiectul SRL-ului. În articolul de astăzi o să-ți prezentăm câteva modalități de a scoate bani, în mod legal, din SRL, dar și care pot fi consecințele lor.

 

Repartizarea dividendelor

Dacă ai calitatea de asociat într-un SRL vei fi “plătit(ă)” prin distribuirea de dividende, fie trimestrial, fie anual. Asta înseamnă că, trebuie să aștepți cel puțin finalizarea unui trimestru și întocmirea situațiilor contabile.

 

Dacă după calcule rezultă că firma ta este pe profit contabil, în calitate de asociat al SRL-ului poți decide să repartizezi profitul prin distribuirea de dividende.

 

Ai mare grijă la repartizarea dividendelor trimestriale! Aici poate fi o capcană pe care mulți antreprenori la început de drum nu o văd. Un exemplu relevant este situația în care, după primul trimestru de activitate al firmei tale, se constată că ai avut profit și decizi, ca asociat, distribuirea de dividende, tocmai ca să scoți bani din SRL-ul tău.

 

Însă, există posibilitatea ca în trimestrele ulterioare, firma ta să fie pe pierdere, adică SRL-ul tău să nu înregistreze profit și în următoarele trimestre. În acest caz, după întocmirea situațiilor finale anuale se constată că firma de fapt este pe pierdere, și nicidecum pe profit, iar tu va trebui să aduci înapoi în firmă banii primiți cu titlu de dividende trimestriale.

 

Nu recomandăm scoaterea dividendelor trimestriale, decât atunci când ai suficientă experiență sau know-how să poți estima realist dacă SRL-ul tău va avea profit și la sfârșitul anului. Asta ca să nu fii pus(ă) în situația de a aduce banii (cheltuiți deja!) înapoi în firmă.

 

Te-ar putea interesa și: A fost eliminată interdicția de a fi asociat unic în mai multe SRL-uri 

 

Ce taxe și impozite ai de plătit pentru dividendele încasate din SRL-ul tău?

Pentru dividendele încasate vei plăti următoarele:

  • Impozit de 5% din suma repartizată către asociat; acest impozit se reține și se plătește la stat de SRL-ul care acordă dividendele.
  • Contribuția la sănătate

 

Dacă încasezi dividende sub plafonul de 12 salarii minime pe economie (în 2022, acest plafon este de 30.600 de lei) NU vei plăti contribuție la sănătate. În schimb, dacă dividendele încasate de tine sunt peste plafonul de 30.600 de lei, vei plăti o contribuție la sănătate în cuantum de 3.060 de lei (în anul 2022).

 

Mare atenție! Dacă dividendele tale încasate depășesc suma de 30.600 lei în 2022, vei plăti contribuție la sănătate chiar dacă ești salariat(ă) și ți se achită și la locul de muncă această contribuție.

 

Plata salariului

O altă cale legală de a scoate bani din SRL-ul tău este ca tu să te angajezi în cadrul firmei tale. Deci vei putea scoate din firma valoarea salariului tău.

 

Atenție la această modalitate, pentru că vei avea de achitat și contribuțiile aferente angajatorului, iar acestea se transformă într-o sumă consistentă. În 2022, salariul minim este de 2.550 lei brut, însă suma totală suportată de firma care angajează un salariat este de de 2.607 lei/lună.

 

Restituirea creditărilor sau împrumuturilor acordate de asociați

Pentru că la începutul activității SRL-ului acesta nu are bani în conturi, tu, în calitate de asociat, poți aduce bani de acasă în firmă pentru a putea demara activitatea. Acest proces – prin care tu împrumuți firma ta cu banii tăi personali se numește “creditare firmă”.

 

Ca să poți scoate bani din firmă cu titlu de “restituire creditare” trebuie să îndeplinești următoarea condiție esențială: să fi împrumutat SRL-ul cu bani la un anumit moment (adică să ai încheiat un contract de creditare și să existe dovada aducerii banilor în firmă, din partea ta).

 

Este clar că, dacă nu ai împrumutat SRL-ul tău cu nici un ban, nu poți scoate bani din firmă cu titlu de restituire creditare.

 

Plata cheltuielilor pe care le faci pentru desfășurarea activității societății tale

Poți cumpăra cu banii firmei anumite produse sau servicii de care SRL-ul tău are nevoie pentru a-și desfășura activitatea. Asta înseamnă că poți cumpăra produse sau servicii pentru firma ta, însă ulterior trebuie să prezinți contabilului tău dovezile acestor achiziții efectuate pentru firmă, adică bonuri, facturi, chitanțe etc.

 

Atenție! Nu orice produs sau serviciu poate fi plătit din banii firmei tale!

 

Plata cheltuielilor de protocol

Cheltuielile cu protocolul se referă la mese în oraș cu clienți, atenții oferite clienților, furnizorilor – ciocolată, flori etc. Aici nu se încadrează alcoolul și țigările.

 

Vânzarea bunurilor care aparțin asociatului către SRL

O altă modalitate de a scoate bani legal din SRL-ul tău poate fi vânzarea bunurilor asociatului către firma sa. Recomandăm atenție sporită când folosești această metodă. Există o serie de reguli pe care trebuie să le respecți atunci când decizi să faci aceste vânzări.

 

Acordarea diurnei pentru deplasări

Salariații, administratorul SRL-ului, directorii pot face deplasări pentru societate în țară și/sau în străinătate. Pentru aceste deplasări se poate acorda o sumă de bani denumită diurnă. În România, indemnizația este de 20 de lei/zi, iar pentru deplasările în străinătate suma de bani diferă în funcție de țara unde se face deplasarea.

 

Poți acorda o sumă mai mare decât diurna prevăzută de lege, însă nu depăși valoarea de 2,5 x suma prevăzută de lege. În cazul în care depășești această valoare, suma va fi impozitată.

 

Și aici sunt necesare o serie de documente de întocmit, însă cu asta te poate ajuta departamentul tău contabil.

 

Împrumuturile acordate administratorului în limita sumei de 5.000 EURO

Împrumuturile sunt o formă foarte riscantă de a scoate bani din SRL pe care nu o recomandăm, însă am regăsit-o destul de des printre recomandările altor specialiști și am decis să abordăm și această metodă în articolul de astăzi.

 

Legea societăților nr. 31/1990 prevede că este interzisă acordarea de împrumuturi de societate către administratori și multe alte activități de acest tip. Aceeași lege, precizează la următorul alineat că interdicția SRL-ului de a împrumuta administratorul NU se aplică:

a) în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulată este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;

b) în cazul în care operaţiunea este încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane.

 

Iar de aici au pornit mai multe interpretări ale legii. Unele interpretări susțin varianta că SRL-ul ar putea împrumuta administratorul cu o sumă de bani de până la 5.000 de euro. Alte interpretări susțin că un SRL poate împrumuta administratorul numai dacă firma practică de regulă această activitate, adică activitatea de acordare de împrumuturi, și numai dacă nu împrumută administratorul în condiții mai favorabile decât condițiile practicate față de clienții SRL-ului.

 

Citește mai pe larg despre modalitățile prin care poți scoate bani din SRL-ul tău aici.

 

Un articol redactat de către Alexa & Partners pentru Termene.ro.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe