În România, agricultura este încă un sector în plină dezvoltare, chiar dacă nu este susținut întotdeauna așa cum ar merita. Dacă te-ai decis să începi o afacere în acest domeniu, trebuie să știi că te poți confrunta cu diferite tipuri de provocări, dar și că poți obține producții și rezultate dintre cele mai satisfăcătoare.

Există mai multe tipuri de agro-business-uri pe care le poți dezvolta ca întreprinzător, dacă deții un teren sau vrei să valorifici o oportunitate în această direcție, fie că este vorba de cultivarea de cereale ori legume, de a înființa o livadă cu pomi fructiferi sau de procesarea de produse agricole. Multe nu presupun investiții foarte mari, dar ca antreprenor trebuie să ai în vedere anumite detalii importante încă de la început.

Iată care sunt aspectele pe care să le ai în vedere atunci când vrei să dezvolți o afacere în agricultură.

1. Stabilește un plan al afacerii

Orice proiect de afacere trebuie să aibă în vedere niște obiective generale, creionate atât pe termen scurt sau mediu, cât și pe termen lung. Pentru ca o afacere în domeniul agricol să prospere, trebuie să ai în vedere că aici este nevoie constantă de capital, chiar dacă agricultura este, în sine, un business sezonier.

Dacă vei avea nevoie de finanțare pentru achiziția de echipamente sau utilaje agricole, semințe sau îngrășăminte solide, ori pentru cheltuieli recurente cum sunt de exemplu plata salariilor angajaților, poți apela la creditare de la o instituție financiară bancară sau nebancară.

2. Ține cont de suprafața de teren

Dacă deții un teren, trebuie să ai în vedere suprafața arabilă pe care o poți cultiva. De exemplu, pentru o afacere în domeniul legumicol nu ai nevoie de o seră încă de la început, ci poți începe cu câteva spații închise și bine protejate.

Te poți orienta aici și spre cultivarea de produse cu certificare bio, o astfel de cultură fiind una dintre cele mai profitabile, având în vedere condițiile climatice din țara noastră și interesul tot mai crescut al consumatorilor în acest sens. În plus, nu va fi greu să obții și finanțare cu fonduri europene pentru o astfel de fermă.

3. Ia în considerare și alte tipuri de culturi

Odată cu schimbările climaterice tot mai pronunțate care se manifestă la nivel global, mulți fermieri se văd puși în situația de a abandona anumite culturi tradiționale, în favoarea unora mai ușor adaptabile la tipul de sol existent. Ia în calcul și cultivarea de legume sau fructe mai exotice, care se pot adapta la condițiile de la noi.

În acest sens, faptul că vei fi cu un pas înaintea concurenței îți poate aduce avantaje evidente și un profit pe măsură, dacă gestionezi afacerea așa cum trebuie. În plus, orice afacere de nișă, cum sunt de exemplu culturile de fructe de pădure din zonele muntoase, poate fi profitabilă pe termen lung.

4. Cere sfatul unor specialiști

Indiferent de tipul de afacere pe care vrei să o demarezi în agricultură, este important să ai în vedere opiniile specialiștilor din domeniu. Studiază piața și analizează ofertele din domeniul în care vrei să activezi, pentru a vedea care sunt principalii competitori, dar consultă întotdeauna fermierii cu experiență, sau cere opinia unui consultant din domeniul agricol, în privința principalelor investiții și acțiuni pe care le pregătești.

Doar în acest fel, afacerea ta din domeniul agricol poate deveni un succes, iar rezultatele vor începe să se vadă încă de la început.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe