Business News

Cum pregătești aluatul pentru pâinea de casă? 6 sfaturi

4 aprilie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Vrei să te bucuri de gustul savuros al unei pâini de casă, proaspăt scoasă din cuptor? Fie că este prima dată când pregătești aluat de pâine în casă sau ai deja experiență, însă vrei să îți îmbunătățești tehnica, ți-am pregătit câteva sfaturi practice care te vor ajuta să obții o pâine fragedă și delicioasă! Iată ce poți face pentru a crea aluatul perfect.

1. Respectă proporțiile indicate în rețetă

Dacă te întrebi cum se face pâinea de casă pentru ca aluatul obținut să fie rumen și crocant la exterior, dar pufos la interior, trebuie să începi prin cântărirea atentă a ingredientelor. Fiecare rețetă este diferită, așa că este recomandat să folosești tipurile de făină și drojdie indicate și să respecți cu strictețe gramajele. În funcție de cantitatea de drojdie folosită, timpul de care aluatul are nevoie pentru a-și dubla volumul diferă.

Spre exemplu, dacă la 1 kilogram de făină folosești 50 de grame de drojdie proaspătă, aluatul va crește în aproximativ o oră, la căldură. Dacă însă vei folosi doar 25 de grame de drojdie, timpul de creștere se va dubla. În cazul în care aluatul se dospește la frigider, acesta se va lăsa la rece peste noapte, sau timp de minim 5 ore.

2. Folosește apă călduță pentru dizolvarea drojdiei

Pentru ca drojdia să se activeze, apa în care o dizolvi trebuie să fie călduță, nu fierbinte. O temperatură prea ridicată va distruge microorganismele din drojdie, și ca urmare, puterea de creștere va fi afectată. Totodată, apa nu trebuie să fie nici prea rece pentru că astfel, activarea drojdiei se va produce foarte lent și vei avea nevoie de un timp îndelungat pentru dospirea aluatului.

3. Umezește-ți mâinile în timpul frământării

În timp ce pregătești aluatul, acesta poate deveni lipicios și greu de îndepărtat de pe degete. În acest caz, umezește-ți mâinile cu puțină apă și continuă frământarea. Vei observa că aluatul se va desprinde rapid și va fi mult mai ușor de modelat. Evită să adaugi făină, pentru că astfel vei modifica proporțiile rețetei, iar aluatul va deveni mai dens și poate crește mai greu.

4. Sarea trebuie să reprezinte 2% din cantitatea de făină

Cu siguranță vrei să obții o pâine gustoasă și plină de savoare, așa că sarea este importantă. O cantitate prea mare de sare nu afectează doar gustul pâinii, ci inhibă și procesul de creștere. De aceea, este recomandat ca sarea să reprezinte între 1.8% și 2% din cantitatea de făină. Astfel, la 1 kilogram de făină, vei adăuga 18-20 de grame de sare. Nu pune niciodată sarea peste drojdie, ci încorporeaz-o treptat în aluat, după ce ai amestecat toate celelalte ingrediente.

5. Crestează suprafața aluatului înainte de a-l introduce în cuptor

Aluatul își va mări volumul rapid la temperatura mare din cuptor, însă îi poți controla direcția de creștere dacă îi faci mici crestături la suprafață. Astfel, acesta va avea loc să se extindă, iar pâinea nu va crăpa în timpul coacerii. În plus, în acest mod poți crea și un design mai atrăgător pe suprafața pâinii.

6. Unge suprafața aluatului cu apă sau adaugă semințe pentru o crustă mai crocantă

Dacă vrei ca aluatul să fie cât mai crocant și auriu la suprafață, unge suprafața acestuia cu puțină apă înainte de a introduce tava în cuptor. Tot acum poți adăuga și câteva semințe, dacă îți dorești un plus de gust și savoare. Sunt ideale semințele de susan, mac sau floarea soarelui, însă poți opta la fel de bine și pentru alte tipuri, precum cele de chia sau dovleac.

Ține cont de sfaturile noastre și vei reuși să prepari o pâine fragedă și savuroasă, cu o suprafață crocantă, pe care toată familia o va îndrăgi! Nu uita să respecți timpii de dospire și coacere pentru ca textura obținută să fie perfectă.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro