Business News

Ministerul Finanțelor a promis mediul de afaceri că până la finalul lui 2025 nu va crește impozitul pe venit și TVA-ul

19 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În urma discuțiilor, Marcel Boloș a anunțat că nu va crește impozitul pe venit și nici TVA-ul din 2025. Acest lucru a fost precizat și de Termene.ro, care pa baza unor informații pe surse a specificat că guvernul încearcă să amâne cel puțin până în 2026 astfel de decizii fiscale cerute de Comisia Europeană. Motivul acestor solicitări este echilibrarea bugetului care acum este pe deficit excesiv, practic nu sunt venituri cât cheltuie sistemul public.

Planul de reducere a deficitului cerut de Comisia Europeană

„Comisia Europeană nu a dat un verdict pe planul de ajustare a deficitului, pentru că noi nu am prezentat încă un astfel de plan.
Așa cum am subliniat ieri, abia după ce va fi agreat în coaliție, vom merge să îl prezentăm la Bruxelles. Până atunci, am agreat că vom prezenta o analiză de detaliu privind sistemul de cheltuieli publice la nivelul instituțiilor și companiilor cu capital de stat, posibilitatea îmbunătățirii gradului de colectare a veniturilor încasate la buget, reducerea GAP-ului de TVA și continuarea implementării măsurilor de digitalizare și de combatere a evaziunii fiscale pe perioada ajustării deficitului bugetar”, a scris ministrul Marcel Boloș într-o postare pe Facebook.

Și aceste informații au fost precizate în detaliu de Termene.ro. Astfel, Ministerul de Finanțe încearcă să convingă Comisia Europeană că nu poate prezenta un plan de ajustare a deficitului prin modificarea impozitării IMM-urilor, a cotei de TVA și a impozitului pe venit până în prima parte a anului următor. Asta pentru că atunci ANAF-ul ar realiza o analiza a veniturilor încasate din 2024 în urma digitalizării Fiscului.

Ce a promis ministrul Finanțelor

De asemenea, vom prezenta și o analiză de profunzime a sistemului de venituri publice, inclusiv a veniturilor rezultate din exploatarea resurselor naturale și o valorificare adecvată a activelor statului.

„Ne-am asumat că va fi modificată legea privind combaterea evaziunii fiscale, astfel încât erorile umane să nu intre sub incidența faptelor de evaziune fiscală”.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro