Business News
Esența zilei, 15 aprilie. România plătește pe dobânzi, în 2025, 9 miliarde de euro. Amendă de 1% din cifra de afaceri în imobiliare
În Articol
- Azi e marți, 15 aprilie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Bulgărele de zăpadă al României. Numai pe dobânzi dăm anul acesta 9 miliarde de euro
Datoria publică a României se situează încă la un nivel inferior celui de 60% din PIB, considerat excesiv de tratatele europene, dar viteza de creștere a datoriei indică spre o mare problemă structurală, dat fiind ritmul alert de creștere al stocului de datoriei din ultimii ani, care va fi potențat în următorii ani de costul suveran de finanțare, mult ridicat comparativ cu majoritatea țărilor europene, anunță Curs de Guvernare.
Se cunoaște faptul că deficitul bugetar este principalul factor care contribuie în ultimii 8 ani la creșterea datoriei publice. Pe de altă parte, costul de finanțare începe și el să devină un input tot mai important în efectul de bulgăre sub care crește datoria publică a României. Dacă deficitul primar (deficitul bugetar fără cheltuielile cu dobânzile asociate datoriei publice) a adăugat în 2024 circa 6,6 puncte procentuale la datoria publică a României, costurile ridicate de finanțare la împrumuturile în monedă națională și la cele în valută au început să majoreze costul mediu al datoriei guvernamentale și chiar să adauge greutate tot mai mare la povara dobânzilor asupra serviciului datoriei, care a ajuns în debut de 2025 la un total de 964,4 miliarde de lei.
Amendă de 1% din cifra de afaceri pentru cei care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri
Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancţionaţi cu 1% din cifra de afaceri, potrivit unui amendament admis la proiectul pentru completarea articolului 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, adoptat luni de Senat, transmite Agerpres, citat de Economedia.ro.
Proiectul a fost adoptat cu 84 de voturi “pentru”, nouă “împotrivă” şi 28 de abţineri. Membrii Comisiilor juridică şi pentru administraţie din Senat au admis, recent, mai multe amendamente, împreună cu raportul la proiectul de act normativ.
Prin înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii, nu va mai exista posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită un apartament mai multor persoane. Avansul plătit de cumpărător este plafonat la 15%, după emiterea autorizaţiei de construcţie.
Lanțul american Wendy’s deschide primul restaurant din România
Wendy’s, unul dintre cele mai cunoscute și branduri internaționale de restaurante cu servire rapidă (QSR), concurent al KFC și McDonald’s, deschide primului restaurant din țară și din București pe 24 aprilie, la Mega Mall. Deschiderea oficială începe la ora 10:00 la Food Court-ul Mega Mall, unde primii 100 de clienți vor putea beneficia de o reducere de 50% din comandă, ca parte din promoțiile disponibile în ziua lansării, potrivit unui anunț al companiei.
„Este un moment de mândrie pentru compania noastră și pentru brandul Wendy’s”, a declarat John Chayka, CEO al JKC Capital, partenerul de franciză care deține și operează restaurantul Wendy’s din Mega Mall. „Am remarcat o cerere ridicată din partea consumatorilor români pentru Wendy’s și suntem încântați să putem sărbători deschiderea acestui restaurant cu o experiență dinamică și plină de entuziasm. Suntem recunoscători pentru parteneriatul nostru cu Mega Mall și așteptăm cu nerăbdare să oferim produsele noastre proaspete și emblematice marca Wendy’s noilor fani din România”, anunță Economica.net.
Gigantul Qualicaps, deținut de familia miliardarului Edouard Roquette, extinde investiția din România
Producătorul de capsule pentru uz farmaceutic Qualicaps, al treilea ca mărime din lume, extinde cu 35% capacitatea de producție a fabricii sale din București, o investiție estimată la peste 10 milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Inaugurată în 2008, fabrica funcționează pe un teren cu o suprafață de circa 25.000 de metri pătrați localizat în București, aproape de Chitila, și produce capsule gelatinoase tari pentru uz farmaceutic.
Ministerul Transporturilor vrea să cumpere trenuri noi pentru M4 Gara de Nord – Străulești
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii propune achiziția de trenuri de metrou pentru Magistrala 4 Gara de Nord – Străulești. Valoarea investiției pentru 12 trenuri este estimată la peste un miliard de lei. Noua investiție, prin Fondul pentru Modernizare, contribuie la reducerea consumului de energie prin eficiență energetică în sectorul transporturilor, care va asigura, de asemenea, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu obiectivele Comisiei de reducere a impactului asupra mediului și de îmbunătățire a eficienței energetice, se arată în documentul publicat luni pe site-ul MTI, conform Economica.net.