Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ultimul trimestru de sarcină este reprezentat de perioada cuprinsă între săptămânile 28 și 40 sau lunile 7, 8 și 9.

Având în vedere că momentul nașterii se apropie din ce în ce mai mult iar bebelușul continuă să se dezvolte, în această perioadă vor fi efectuate o serie de analize și investigații pentru a monitoriza atât sănătatea bebelușului, cât și pe cea a mamei.

Iată ce trebuie să știe viitoarea mămică despre ultimul trimestru şi la ce să se aștepte atât din punct de vedere al investigatiilor in sarcina, cât și al modificărilor corporale și emoționale.

Informații utile despre ultimul trimestru de sarcină

Chiar dacă acest subiect este unul vast, în continuarea acestui articol ne vom axa doar pe câteva informații de bază. Pentru o aprofundare a acestui subiect, poți accesa informații despre cum o să te simți în a 30-a săptămână de sarcină.

Schimbările corporale

Odată cu progresul sarcinii și cu apropierea zilei în care se va naște cel mic, vei putea observa anumite schimbări apărute la nivelul corpului, cum ar fi:

  • Pielea și ligamentele ți se întind sub influenţa relaxinei, pentru a acomoda bebelușul aflat încă în creștere;
  • Oboseala se va instala mult mai ușor, iar tulburările de somn își vor face simțită prezența;
  • Apariția anumitor simptome, cum ar fi arsurile la stomac sau dispneea, datorate creșterii bebelușului şi modificării poziţiei stomacului în cavitatea abdominală.

Chiar dacă toate aceste schimbări reprezintă o etapă naturală a sarcinii, poți lua măsuri pentru a ameliora durerea sau disconfortul cu ajutorul unei discuții cu medicul specialist.

În ultimele săptămâni ale trimestrului III, corpul începe pregătirea pentru naștere, cervixul devine mai moale și se poate elimina dopul gelatinos.

Schimbările emoționale

Unele femei însărcinate pot experimenta anxietate sau depresie.

În această perioadă, frica și îngrijorările despre naștere pot fi acompaniate de teama de a deveni părinte. În această situație, poți apela la ajutorul unui psiholog sau al unui alt specialist în domeniu.

Dificultatea de a găsi o poziție confortabilă împreună cu lipsa de somn, pot duce și ele la apariția irascibilității și a altor schimbări de dispoziție. Pentru a te odihni corespunzător, este de preferat să dormi pe partea stângă și să încerci să faci puțină mișcare în fiecare zi, dacă medicul nu ți-a recomandat să eviți efortul. Plimbările sunt excelente pentru relaxare, astfel încât să poți dormi mai bine.

Evoluția fătului în ultimul trimestru de sarcină

Dezvoltarea creierului fătului continuă în această perioadă și își fac apariția girusurile și șanțurile care îi dau aspectul specific.

Dacă până acum fătul prezenta pe corp acel perișor fin cunoscut drept lanugo, acesta dispare în cursul ultimului trimestru.

Este, de asemenea, o etapă importantă pentru dezvoltarea măduvei osoase a bebelușului, care ajunge acum să preia complet funcția de producție a celulelor roșii din sânge.

Investigații care trebuie efectuate în această perioadă

În ultimul trimestru de sarcină medicul specialist ar putea cere efectuarea mult mai frecventă a consultațiilor. Ar putea fi nevoie chiar și de o consultație la fiecare două săptămâni, începând cu a 32-a săptămână de sarcină, avansând apoi la câte o consultație pe săptămână, începând cu cea de-a 36-a săptămână.

Medicul va verifica greutatea corporală, tensiunea arterială și se va interesa de semnele și simptomele prezente.

Mai mult decât atât, în această perioadă se vor face sau reevalua screening-uri pentru diferite probleme cum ar fi:

  • Diabetul gestațional – dezvoltat uneori în timpul sarcinii. Acesta poate fi gestionat prin administrarea timpurie a tratamentului.
  • Anemia prin deficit de fier – apare atunci când nu există destule globule roșii pentru a transporta oxigenul necesar organelor și țesuturilor din organism. Se manifestă, de obicei, prin stare de oboseală.
  • Streptococ de grup B – un tip de bacterie care poate trăi la nivelul vaginului sau a rectului și care poate fi transmisă bebelușului în timpul nașterii, putând duce astfel la o infectare severă a acestuia, peste 25% din cazurile de sepsis neonatal fiind datorate anume acestui tip de infecție. Dacă testul este pozitiv, medicul va recomanda tratament cu antibiotic în timpul travaliului.

Pentru a trece cât mai ușor de această ultimă perioadă a sarcinii, este recomandată o colaborare strânsă cu medicul specialist și înștiințarea acestuia despre posibile probleme sau abateri de la schimbările care apar în mod normal în acest trimestru.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe