Studierea motivației angajaților este în continuare o preocupare pentru liderii moderni, care își doresc să anticipeze comportamentele și tendințele angajaților. Cunoscând fiecare angajat și nevoile lui, compania va putea să îl motiveze corespunzător. 

Care sunt stimulii necesari pentru ca subordonații să devină mai productivi și să fie mulțumiți de jobul lor? Întrebarea este de actualitate, indiferent de domeniul de activitate. Un bun lider va face totul pentru a stabili o relație cu angajații, conștient fiind că motivațiile lor sunt diferite și se schimbă, pe măsură ce subalternii evoluează și ajung să își cunoască interesele mai bine. 

1. Recompense financiare pe măsura muncii efectuate

Cei mai mulți angajați sunt motivați să rămână la un loc de muncă și să lucreze eficient, dacă sunt recompensați pentru efortul depus. Oamenii sunt conștienți că își vor primi salariul la finalul lunii și dacă nu fac eforturi suplimentare. În momentul în care în firmă se aplică un sistem de bonusare pentru munca suplimentară sau pentru rezultate deosebite, interesul crește brusc, iar rezultatele pot fi spectaculoase. 

Pentru rezolvarea altor nevoi și probleme, oamenii pot solicita creditul de nevoi personale OTP Bank, fără adeverință de venit, dacă veniturile pot fi verificate în baza de date de la ANAF. 

2. Oportunități de dezvoltare profesională

Angajații de astăzi sunt interesați să avanseze. Unii dintre posibilii angajați renunță la job după interviu, dacă află că nu au mari șanse de creștere profesională. Dacă există un plan în cadrul companiei care să le ofere acces la noi trepte profesionale sau pot să apară poziții speciale pentru cei cu rezultate bune, angajații pot fi motivați să lupte pentru acel loc. 

3. Respectarea vieții private și a timpului de odihnă

Deși sunt capabili să muncească suplimentar și să se dedice companiei din care fac parte, majoritatea angajaților își doresc să facă acest lucru în termeni proprii. Viața privată și echilibrul dintre muncă și timpul liber devin de interes, pe măsură ce angajații își construiesc o familie. 

Un angajator care vrea să își păstreze angajații va ști ce să facă pentru ca motivația subalternilor să nu dispară. De respectul și înțelegerea acordate va depinde continuarea colaborării.  

4. Programe de pregătire și dezvoltare gratuite

Înțelegerea culturii organizaționale și formarea stilului de muncă depind de pregătirea profesională. Cei mai mulți angajați preferă să fie instruiți și să dezvolte noi competențe, pe banii angajatorului. Motivația lor poate crește dacă observă că firma îl ajută să se perfecționeze pentru a accede la o poziție superioară. 

Sunt și angajați care aleg să investească singuri în perfecționarea profesională, dar pot să fie demotivați de faptul că angajatorul nu face eforturi în acest sens. 

5. Comunicare eficientă și atmosferă plăcută

Discuțiile sincere, transparența, posibilitatea de expunere liberă a părerilor, fără repercursiuni, atmosfera caldă de la slujbă sunt puncte majore de motivare în ceea ce îi privește pe angajați. Oamenii se simt mai bine și vor fi mai productivi dacă opiniile lor sunt respectate, iar șeful nu îi va sancționa pentru că au îndrăznit să ofere argumente contra unor proceduri sau metode de lucru. 

În plus, cei mai mulți angajați vor să se simtă bine la muncă și apreciază o atmosferă relaxantă. 

6. Siguranța locului de muncă

În vremurile tulburi, tot mai mulți angajați sunt motivați dacă au o siguranță a locului de muncă. Oamenii vor munci eficient și vor fi conștiincioși dacă au convingerea că sunt “indispensabili” sau că rolul lor este unul major în firmă. 

7. Autonomie și flexibilitate

Mulți își doresc să aibă un program flexibil și să se bucure de autonomie la locul de muncă. Statistic, angajații care sunt mai relaxați și pot lucra în ritm propriu, dar susținut, au șanse mai mici să fie afectați de stres și deci pot activa mai mult decât cei care se îmbolnăvesc și au nevoie de concedii medicale. 

Impactul motivației fiecărui angajat este major într-o companie. Angajații vor lucra mai bine și mai mult dacă se simt respectați, încurajați, au oportunități de avansare, primesc bonusuri și instruiri gratuite, pot lucra în condițiile lor, au un program flexibil și un șef care îi înțelege și apreciază pentru munca depusă. 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe