Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Cum văd directorii financiari români anul 2024
  • În discuție: fără amenzi pentru e-Factura până în iunie
  • Antreprenorii români și teama de eșec
  • Chatboții au prejudecăți
  • Egalitatea e încă departe

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Cum văd directorii financiari anul 2024 pentru firmele din România

Directorii financiari din România rămân prudenți, pe fondul gradului ridicat de incertitudine, dar se așteaptă la îmbunătățirea indicatorilor macroeconomici, cum ar fi PIB-ul, inflația și șomajul, arată noul raport Deloitte CFO Survey Romania 2024. Ei se așteaptă la o creștere medie a PIB-ului de 1,5%, mult sub prognozele Comisiei Europene și ale Băncii Mondiale. Iată câteva concluzii ale raportului:

  • Un factor major de presiune va fi, în continuare, creșterea costurilor, în special cu forța de muncă (99%), cu producția și distribuția (86%), cu transportul (78%) și cu serviciile (73%);
  • 70% dintre respondenți se așteaptă la creșterea costurilor asociate impozitului pe profit (față de 22% în 2023), iar jumătate dintre ei și la creșterea costurilor asociate TVA;
  • 84% consideră că nu e un moment bun să-și asume riscuri suplimentare care le pot afecta bilanțurile;
  • 64% cred că intensificarea cadrului de reglementare este cel mai mare risc pentru companiile din România, pondere dublă față de anul trecut și mult mai mare decât media europeană de 38%;
  • Alți factori de risc sunt lipsa angajaților cu competențele necesare (46%, în scădere față de 63%, anul trecut), reducerea cererii interne (42%) și a celei externe (34%), precum și riscurile geopolitice (31%).

5-4Cifre

5,9%
dintre români au început sau conduc o nouă afacere, reiese din noul raport Global Entrepreneurship Monitor. România se clasează astfel pe locul 38 din 46 de economii analizate. Teama de eșec este „un obstacol major” pentru demararea de noi afaceri în România. Rata antreprenorilor potențiali este și ea scăzută, de doar 8,95%.
20 de miliarde de lei
colectat statul român din TVA, în primele două luni din anul 2024, dintr-un total estimat de 119 miliarde de lei pentru întregul an, susține Alin Marius Andrieş, secretar de stat în cadrul Ministerul Finanţelor Publice.
11,3 milioane
de camere în sistem Airbnb există în România, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. 1 din 10 turiști români preferă să se cazeze prin acest sistem, în timp ce 6% dintre turiștii străini aleg Airbnb-ul.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Termenul până la care nu vor fi aplicate amenzi pentru e-Factura s-ar putea prelungi până pe 30 iunie, a anunțat Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Data limită inițială era 1 aprilie 2024. „Acest proiect de digitalizare pe care îl impune e-Factura e un proiect de țară comun. El trebuie susținut. Am auzit de persoane vârstnice care învață să folosească e-Factura, am lansat e-Factura simplificată”, a spus el, adăugând că pasul următor este un serviciu telefonic.

Până pe 31 martie 2024, antreprenorii trebuie să decidă care dintre companiile la care sunt acționari sau asociați trec la impozit pe profit și care rămân la micro, însă legislația este în continuare neclară în privința întreprinderilor legate. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a venit doar cu câteva exemple în care interpretează legislația în cazul persoanelor căsătorite.

  • „Dacă sunt două persoane diferite și ele nu dețin părți sociale una la cealaltă, atunci nu se pune problema impactului întreprinderilor legate”.
  • „Dacă dețin părți sociale una la cealaltă, adică 25% deține una în capitalul celeilalte persoane, atunci intră în sfera de întreprinderi legate”.

O inițiativă legislativă depusă la Senat propune ca firmele românești care repatriază lucrători români din alte țări UE să primească de la statul român subvenții de până la 3.000 de lei pe lună, timp de 2 ani, pentru plata salariilor. Aproape 6 milioane de români locuiesc și muncesc în străinătate, însă datele neoficiale indică un număr și mai mare, de 9,7 milioane.

Cursul lui Marius Ghenea este un must-have atât pentru antreprenorii aflați la început de drum, cât și pentru cei experimentați, deoarece prezintă deopotrivă provocările cu care se confruntă companiile din perspectivă managerială (fie că vorbim despre management financiar sau management executiv), precum și cele ivite din raportarea la realitatea din piață. Marius analizează, cu ajutorul exemplelor, conceptele și componentele cheie ale unei afaceri, de la faza de start-up până la transformarea acesteia într-un business de succes.

8-1Fonduri & investiții

Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), „super-agenția care va controla companiile statului”, a devenit operațională și are 33 de angajați veniți prin detașare din alte ministere, cu salarii mărite cu 50% față de sectorul bugetar. Agenția condusă de Mihai Călin Precup va angaja și 20 experți din mediul privat, prin concurs. În următoarea perioadă, va va coordona 40 de proceduri de selecție pentru peste 100 de membri în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat.
Comisia Europeană a aprobat derularea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (15,22 miliarde lei) în sprijinul instalațiilor care produc energie eoliană onshore și solară fotovoltaică, în tranziția către o economie „zero net”. Vor fi eligibile proiectele de construcție și exploatare a unor instalații noi de producere de energie electrică din surse solare fotovoltaice și din surse eoliene onshore.

Mobile_movTech Box

Marile modele de limbaj dezvoltate de Meta şi OpenAI vehiculează prejudecăți sexiste, avertizează un studiu publicat de UNESCO în preajma Zilei Internaţionale a Femeii. GPT 2 şi GPT 3.5 de la OpenAI, precum și Llama 2 de la Meta, demonstrează „prejudecăţi fără echivoc faţă de femei”. Potrivit studiului, chatboții asociază substantivele feminine mai degrabă cu cuvinte precum „casă”, „familie” şi „copii”, în timp ce substantivele masculine sunt asociate cu „afaceri”, „salariu” şi „carieră”.

 

Startup-ul românesc Rayscape, care dezvoltă o platformă medicală bazată pe inteligență artificială, a câștigat cea mai recentă ediție a acceleratorului Rubik Garage și primește o investiție de 500.000 de euro. Dezvoltat de studenți de la Universitatea Politehnică Timișoara, Rayscape este o soluție care îi ajută pe medicii radiologi să interpreteze radiografiile medicale.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Economedia.ro: UE se confruntă cu o criză demografică. Numărul de copii născuți în 2022 a scăzut sub 4 milioane, cei mai puțini din 1960 încoace.

👀 Emoțiile mamelor din lumea mamiferelor nu sunt diferite de ale noastre. Un video emoționant marca BBC Earth arată cum își ocrotesc animalele puii.

🎧 Femeile au drept de vot de 100 de ani, dar experții cred că nu vom ajunge la egalitatea între sexe decât peste alți 135 de ani. Durează prea mult, scriu creatoarele podcastului Parity, care-și propun să accelereze această schimbare cu fiecare nou episod.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe