Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Restructurarea afacerilor, o prioritate pentru 2024
  • Neraportarea în e-Factura, criteriu în analiza de risc a ANAF
  • Un Ghid privind identificarea materialelor de tip Deepfake
  • Legislația privind întreprinderile legate, în Monitorul Oficial
  • Prețul aurului, la maxime istorice

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Restructurarea afacerilor devine 
prioritatea pentru 2024

 

Situația economică destul de tulbure la nivel european determină companiile din România să recurgă la restructurarea preventivă a afacerilor, pentru a-şi reduce expunerea la un eventual impact financiar negativ, arată o analiză realizată de Sierra Quadrant. Măsurile vizează în special reducerea expunerii în materie contractuală, de la volumele de marfă derulate pe lanţurile economice la optimizarea investiţiilor şi, în general, a cheltuielilor operaţionale.

  • Peste 133.000 de firme au fost în dificultate anul trecut: 16.335 de companii şi-au suspendat activitatea, 39.031 au fost dizolvate, 71.241 au fost radiate, iar 6.650 au intrat în insolvenţă, arată statisticile Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
  • Nici perspectivele pentru 2024 nu arată deloc bine: numărul firmelor radiate a crescut în acest început de an cu 67%, la 9.251 firme. Numărul firmelor cu probleme ar putea depăşi, în acest an, 150.000, pe fondul efectelor negative generate de creşterea taxelor, de persistenţa inflaţiei şi accentuarea scăderii vânzărilor, estimează autorii analizei.
  • Un barometru de opinie în rândul investitorilor, realizat de Sierra Quadrant la finele anului trecut, arăta că 62% dintre respondenți şi-au trecut drept principal obiectiv în 2024 restructurarea şi optimizarea operaţiunilor financiare.
  • Măsurile luate de companii cuprind limitarea cheltuielilor neesenţiale pentru core-business-ul (chirii, costuri de birou, achiziţii de mobilier, tehnică de calcul, utilităţi etc.), până la restructurarea portofoliului de servicii/produse.

5-4Cifre


6 miliarde de lei

vrea să împrumute Ministerul Finanţelor în aprilie de la băncile comerciale. S-ar mai putea adăuga 780 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

 

27%

este procentul cu care a crescut numărul rezervărilor făcute pentru hotelurile din România în cadrul programului Înscrieri Timpurii Litoral 2024 între octombrie 2023 și martie 2024, comparativ cu perioada octombrie 2022-martie 2023.

 

12.500 metri pătrați

este suprafața cumulată a proiectelor de birouri ce ar urma să fie livrate în București în 2025, spun consultanții imobiliari pentru Economedia.ro. Pentru 2024, o singură clădire de birouri, cu o suprafață de 15.000 metri pătrați, ar putea fi finalizată.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.


Neîndeplinirea obligației legale de a raporta și în sistemul e-Factura, în termen de cinci zile, facturile emise devine criteriu în analiza de risc a ANAF, în urma căreia sunt selectate firmele pentru verificări, documentare sau alte tipuri de controale
potrivit informațiilor obținute de către Profit. Faptul că nerespectarea obligației de a raporta și în e-Factura devine criteriu de risc nu înseamnă că atrage automat un control ANAF, ci că sporește probabilitatea ca firma să fie considerată de către Fisc ca având risc fiscal.

 

Ordonanța de urgență 31/2024, prin care se modifică legislația privind întreprinderile legate, a apărut în Monitorul Oficial. Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, care a făcut o scurtă analiză a documentului, legiuitorul a păstrat plafonul veniturilor impozabile ale unei microîntreprinderi la nivelul de 500.000 euro. O persoană are dreptul să dețină o singură microîntreprindere, deținere directă sau indirectă, dar când se determină plafonul de 500.000 euro trebuie să se țină cont că în acest plafon se cuprind și veniturile unor societăți „legate”.

 

În această lună, companiile care trebuie să treacă de la impozit micro la impozit pe profit au de depus la Fisc declarația 700. Specialiștii recomandă firmelor să aleagă perioada trimestrială ca perioadă fiscală, nu perioada anuală cu plăți anticipate trimestriale.

8-1Fonduri & investiții


S-a anunțat perioada în care microîntreprinderile vor putea cere granturile de câte 20.000-200.000 euro pentru investiții în 5 județe ale Regiunii de Dezvoltare Sud-Est (Constanța, Brăila, Buzău, Galați, Vrancea), în cadrul Programului REGIO Sud-Est.
 Firmele eligibile cu mai puțin de 10 angajați vor putea depune cererile de finanțare prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada 29 mai 2024, ora 10.00 – 28 iunie 2024, ora 16.00. Ghidul solicitantului poate fi parcurs pe site-ul RegioSudEst.ro.

 

TangoMe, compania din Silicon Valley care operează platforma de live streaming Tango cu peste 450 de milioane de utilizatori înregistrați din 190 de țări, a intrat pe piața din România, cu un birou la București. Compania a strâns 370 milioane de dolari, în cinci runde de finanțare.

 

Prețul aurului a ajuns la maxime istorice în săptămâna 25-29 martie pe fondul apetitului investitorilor privați, dar și a cumpărărilor de aur efectuate de China și Rusia. Dacă primii încearcă să își protejeze doar investițiile, ceilalți doi vor să submineze hegemonia dolarului ca valută forte în tranzacțiile internaționale și să se pregătească de o eventuală escaladare a conflictelor la nivel mondial.

Mobile_movTech Box


Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat 
un Ghid privind identificarea materialelor de tip Deepfake, anunță Economedia.ro. Conform inițiatorilor, acest ghid reprezintă un instrument „esențial pentru înțelegerea și abordarea provocărilor asociate cu fenomenul Deepfake, având ca obiectiv principal protejarea și educarea publicului cu privire la conștientizarea riscurilor de securitate”.

 

Se împlinesc 20 de ani de când Google anunța lansarea Gmail, iar atunci multă lume a crezut că au de-a face cu o păcăleală. Nu a fost așa, iar în prezent există 1,8 miliarde de conturi active, compania a lansat de ani buni și servicii pe bani și Gmail a primit și actualizări pentru a intra în „era” AI-ului generativ.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Nu banii sunt tot ceea ce contează atunci când te angajezi, mai ales dacă faci parte din Generația Z, arată un studiu MKOR. Potrivit cercetării, asistăm la o schimbare în mentalitatea tinerilor, care pun accentul pe autonomie și dezvoltare personală în cadrul carierei lor.

 

👀 Cassie Holmes predă la University of California (UCLA), unde studiază relația dintre timp și fericire, și a descoperit că nu ne trebuie neapărat mai mult. Ea spune că putem găsi feluri de a petrece timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a aduce mai multă bucurie în viețile noastre.

🎧 Atât angajatorii, cât și angajații trebuie să fie mai deschiși cu privire la ceea ce își doresc de la relația lor profesională. Simon Sinek, autor și business leadership speaker, crede că trebuie să tratăm munca mai degrabă ca pe o conversație, nu ca pe un discurs în care angajaților doar li se spune ce trebuie să facă.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe