Dacă nici tu nu știi să citești o balanță și nu înțelegi ce înseamnă toate cifrele și conturile din contabilitatea ta, acest articol este pentru tine.

De ce ar trebui să știi ce înseamnă toate cifrele din contabilitatea ta?

  • dacă ești antreprenor la început de drum, trebuie să înțelegi cifrele din contabilitate ca să îți dai seama în timp real cum merge firma ta (adică pe plus sau pe minus) și vei putea să prezinți, pe scurt, situația firmei tale unui potențial investitor
  • dacă te gândești să investești bani într-un startup, înțelegerea cifrelor din contabilitatea unui SRL te va ajuta să apreciezi mai bine riscul pe care ți-l asumi când investești bani într-un startup

 

Pentru că unele lucruri trebuie să le știi și tu, nu doar contabilul tău.

 

Ce este o balanță?

Balanța este o captură / o fotografie a creditelor, debitelor, bunurilor afacerii tale, la un anumit moment în timp.

În ce privește contabilitatea firmelor, există un principiu denumit ținerea contabilității în dublă partidă. Asta înseamnă că fiecare tranzacție din contabilitate este înregistrată în cel puțin 2 conturi.

Îi spunem „balanță” pentru că în sistemul de contabilitate în partidă dublă, totalul pasivelor (sursele de finanțare proprii sau împrumutate) trebuie să coincidă obligatoriu cu totalul activelor (bunurile firmei, creanțele, disponibilitățile bănești).

 

Ai auzit de balanță sintetică și analitică, dar nu știi ce este una și ce este alta.

În balanța analitică o să vezi toate cifrele, conturile firmei tale foarte detaliate. Deci, dacă vrei să vezi o situație detaliată pe clienți, furnizori și altele, poți cere contabilului tău o situație analitică.

Pe când în balanța sintetică, o să vezi conturile fără informații detaliate pe clienți, furnizori. Balanța sintetică, așa cum îi spune și numele este un fel de sinteză a balanței analitice. Deci, dacă vrei să vezi cum stă firma ta în cifre, poți cere o balanță sintetică contabilului tău.

 

Care este logica balanței contabile?

În balanță o să vedeți că apar cifre principale – adică 1,2,3,4,5,6,7 și apar și numere mai mici imediat sub ele – de genul 101, 106 etc.

Cifrele mari, principale se numesc Clase de conturi.

Iar numerele care urmează sub ele, sunt Conturile.

Balanța este formată din 7 Clase de conturi – de la 1 la 7.

 

Ce reprezintă fiecare Clasă de conturi?

Clasa 1 – este clasa Conturilor de capital

Aici găsim suma capitalului social al firmei tale, suma profitului sau pierderilor din anii anteriori, suma profitului sau pierderilor din anul în curs și datoriile pe termen lung.

 

Clasa 2 – este clasa conturilor de imobilizări (adică clădiri, mașini, utilaje, calculatoare din firma ta sau software-uri cu valoarea mai mare de 2500 lei).

 

Clasa 3 – Stocuri

Adică:

  • valoarea materiilor prime, consumabile
  • obiecte de inventar cu valoare mai mică de 2500 lei de care ne folosim timp îndelungat în firmă
  • produse finite (dacă faci producție de marfă pe care o vinzi)
  • adaosul comercial pe care îl practici dacă faci vânzare cu amănuntul

 

Clasa 4 – Conturi de terți

Aici vei găsi datoriile pe care firma ta le are la furnizori, cât ai de încasat de la clienți, salariile și contribuțiile de plătit, impozitele datorate Statului, TVA-ul de plătit sau de recuperat și creditările făcute de asociații firmei.

 

Clasa 5 – Conturi de trezorerie

Aici vei găsi sumele de bani pe care firma ta îi are în conturile bancare, în casierie (adică banii cash), liniile de credit (adică sumele de achitat din aceste linii de credit până la stingere).

 

Clasa 6 – Conturi de cheltuieli

Aici vei găsi cheltuielile firmei cu materialele consumabile, cu serviciile prestate de alți furnizori, combustibil, asigurări, comisioane bancare, cheltuieli cu marfa, protocol, reclamă, promovare, cheltuiala totală cu salariații și cheltuielile cu impozitele.

 

Clasa 7 – Conturi de venituri

Aici se văd sumele obținute de firmă din toată activitatea prestată – adică dacă faci servicii, vei vedea veniturile încasate din prestarea serviciilor, dacă faci comerț vei vedea veniturile încasate din comerț, veniturile încasate din dobânzi și vânzarea bunurilor firmei.

Cam acestea sunt Clasele esențiale de știut de tine, antreprenor la început de drum.

 

Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă contabilitatea primară și ce activități presupune? 

 

Cele mai importante conturi din contabilitatea ta

Conturile din Clasa 1

Contul 101 – aici o să vezi capitalul social al firmei tale

Spre exemplu: dacă la înființarea firmei tale ai depus la bancă în contul de capital social 200 de lei (cât era capitalul social minim), în acest cont 101 o să vezi cei 200 de lei.

Dacă în viitor vei majora capitalul social al firmei, în contul 101 o să vezi suma actualizată a capitalului social.

 

Cont 106 – Rezerve

Este bine de știut pentru antreprenorii începători faptul că, în primul an în care vei face profit NU o să poți pleca cu tot profitul distribuit acasă ca și dividende.

De ce?

Din primul an de profit va trebui să constitui o rezervă în echivalentul a 20% din capitalul social al firmei tale, sumă care va rămâne blocată în firmă.

Această sumă, denumită rezervă, nu se va distribui ca dividende.

În cazul în care după primul an de profit al firmei tale, nu se poate constitui toată rezerva de 20% din capitalul social al firmei tale, atunci vei completa această rezervă și în următorul an când vei obține profit.

După ce ai acoperit această rezervă, care are echivalentul a 20% din capitalul social al firmei tale, ulterior nu mai trebuie să faci rezervă.

 

Contul 117 – Rezultat reportat

Aici se vede cum ai încheiat anul precedent.

Adică dacă ai încheiat anul 2020 pe profit, aici se va trece profitul obținut în 2020.

Dacă 2021 a fost pe pierdere pentru firma ta, aici se va vedea în 2022 suma pierderii.

În balanța analitică (detaliată) vei vedea profitul sau pierderea în fiecare an al afacerii tale.

De exemplu, dacă ai înființat firma în 2017, atunci aici vei vedea profitul sau pierderea din 2017, 2018, 2019 și așa mai departe.

 

Contul 121 – Profit sau pierdere

Aici vezi dacă firma ta e pe profit sau pe pierdere și cât anume la sfârșitul fiecărei luni.

Deci, spre deosebire de contul 117 – unde vezi profitul / pierderea din trecut, aici vezi situația profitului / pierderii la ultima lună.

 

Mai pe larg despre cum citești o balanță contabilă la SRL și ce înseamnă toate cifrele din contabilitatea ta, aici.

 

Un articol redactat de către Alexa & Partners pentru Termene.ro.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe