Business News

ANAF atenționează persoanele care fac activitățile de înfrumusețarea și întreținere corporală că trebuie să se înregistreze fiscal

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Practic, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) atenționează persoanele care fac astfel de activități în schimbul unor sume de bani că trebuie să se înregistreze fiscal ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Individuală (ÎI), Întreprindere Familială (IF) sau firmă (SRL) pentru a-și continua legal activitatea. Reamintim că în luna aprilie, Fiscul a început o acțiune de conformare voluntară a celor care au activități în acest domeniu și nu respectă încă întreaga legislație fiscală din acest sector.

Ghidul publicat de ANAF este „destinat persoanelor fizice care obțin sau doresc să obțină venituri din activități de înfrumusețare corporală în 2024, documentul detaliază aspectele fiscale relevante. Astfel, veniturile din aceste activități sunt considerate impozabile conform Codului Fiscal și sunt incluse în categoria veniturilor din activități independente”, precizează conducerea Agenției.

În acest document, reprezentanții ANAF prezintă modalitățile legale prin care persoanele fizice pot desfășura aceste activități, fie individual și independent ca persoane fizice autorizate, fie ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale, fie ca membri ai unei întreprinderi familiale. Orice activitate economică desfășurată în România de către aceste persoane trebuie să fie înregistrată și autorizată conform legislației în vigoare.

În documentul informativ se menționează că persoanele fizice care intenționează să obțină venituri din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală își pot desfășura activitatea în următoarele forme de organizare:

  1. a) individual și independent, ca persoane fizice autorizate – PFA;
  2. b) ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale (ÎI);
  3. c) ca membri ai unei întreprinderi familiale (IF).

Orice activitate economică desfășurată permanent, ocazional sau temporar în România de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale trebuie să fie înregistrată și autorizată, în condițiile OUG nr.44/2008.

Pașii pentru autorizarea activității

Persoanele fizice care doresc să obțină venituri din aceste activități au obligația de a solicita înregistrarea și autorizarea funcționării la oficiul registrului comerțului din județul în care își stabilesc sediul profesional, înainte de a începe activitatea.

Contribuabilii care optează pentru determinarea venitului net pe bază de norme de venit au obligația de a completa Registrul de evidență fiscală, exclusiv în ceea ce privește veniturile, fără a avea obligații privind evidența contabilă.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro