Alegerea colaboratorilor de business: 5 sfaturi
În Articol
E greu să reușești în afaceri fără parteneri și colaboratori pe care să te poți baza, iar alegerea acestora este unul din secretele succesului.
De aceea, este foarte important să-ți cunoști bine viitorii parteneri înainte de a începe o colaborare, iar noi ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi în acest sens.
Analizează mai multe oferte de servicii
Cele mai des întâlnite forme de colaborare în domeniul business sunt între diverși prestatori de servicii și societăți sau companii care au nevoie de aceste servicii.
În astfel de situații, colaborarea devine o necesitate pentru tine, în calitate de client, și trebuie să te asiguri că alegi drept partener cel mai bun prestator.
Pentru aceasta, trebuie să studiezi mai multe oferte și să pui în balanță toate avantajele și dezavantajele.
În cazul în care ai nevoie de un serviciu de livrări, cel mai bun partener este o firmă de curierat. Ai la dispoziție o serie de opțiuni, dar trebuie să știi că oferta de servicii de curierat Cargus include o secțiune special destinată clienților business.
Află cât mai multe detalii despre potențialii colaboratori
Cine deține informația deține puterea, spune un dicton valabil și pentru mediul de afaceri. Cu cât mai multe informații deții despre partenerii de afaceri și despre concurență, cu atât poți lua decizii mai bune și mai inspirate, iar incidentele neprevăzute nu te vor lua total prin surprindere.
Ținând cont de aceasta, trebuie să te documentezi cât mai amănunțit și în privința viitorilor colaboratori și să nu te bazezi doar pe cifrele și datele oficiale. Nu înseamnă că trebuie să mergi până acolo încât să-ți spionezi viitorii parteneri, dar e bine să aduni informații din mai multe surse de încredere.
Fii cât se poate de sincer în discuțiile cu partenerii
Poți fi sigur că sfatul enunțat mai sus va fi urmat și de viitorii colaboratori, care se vor documenta la fel de minuțios în ceea ce te privește. Așa cum ție nu ți-ar conveni să afli că aceștia ți-au ascuns anumite lucruri sau ți-au oferit informații eronate, nici ei nu vor fi încântați să afle aceleași lucruri despre tine.
De aceea, este mai bine să fii sincer în discuțiile purtate cu aceștia și să nu le ascunzi anumite detalii care te-ar putea dezavantaja. E de preferat să afle de la tine aceste lucruri și să discutați deschis despre ele, decât să constate ulterior că le-ai ascuns adevărul.
Nu ignora nici măcar o ofertă de colaborare
Pentru a fi respectat, trebuie să îi tratezi și tu pe ceilalți cu același respect, iar astfel vei avea doar de câștigat. Ținând cont de aceasta, este recomandat să nu ignori nici o ofertă de colaborare venită din partea unor potențiali parteneri, chiar dacă nu ești foarte interesat.
Fixează o întâlnire, ascultă-le propunerile și mulțumește-le pentru ofertă, chiar dacă aceasta nu se va concretiza într-o colaborare. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie, iar dacă ei vor vedea că ești deschis la discuții, este foarte probabil să revină cu o propunere mai avantajoasă.
Dacă vei ignora ofertele care nu te interesează, nu vei răspunde la mesaje sau vei refuza orice discuție de principiu, îți vei crea o reputație proastă, iar potențialii parteneri vor fi din ce în ce mai puțin interesați de o colaborare cu tine.
Stabilește sarcini și obiective clare
Dacă ai găsit colaboratorul ideal și ați ajuns la momentul parafării unui contract, asigură-te că sunt foarte bine stabilite sarcinile și obligațiile ce revin fiecărei părți. De asemenea, stabilește împreună cu partenerul tău obiective realiste pe termen scurt, mediu și lung și termene fixe pentru evaluare.
Dacă vei lua în considerare aceste sfaturi, ai toate șansele să-ți găsești cei mai buni colaboratori cu care să ai o relație reciproc avantajoasă pe termen îndelungat.