Afacerile cu spălătorii auto au devenit înfloritoare, dat fiind numărul tot mai mare de autovehicule care circulă pe străzile patriei. Grija proprietarilor pentru aspectul și buna funcționare a mașinilor lor a făcut ca acest tip business să ia amploare și să atragă mulți antreprenori. Totuși, startul poate fi dificil, deși sectorul se află în plină expansiune. Unul dintre pașii care ridică probleme are legătură cu actele necesare pentru deschiderea spălătoriei auto. Dacă intenționezi să investești într-un astfel de business, descoperă ce documente îți trebuie să-ți desfășori activitatea în perfectă legalitate din rândurile de mai jos.

 

Alege o formă de organizare a afacerii

Indiferent dacă îți dorești să deschizi o spălătorie self-service sau ai în vedere un portal spălătorie auto, primul lucru pe care trebuie să-l faci presupune alegerea unei forme de organizare juridice. În acest sens, poți opta pentru o societate cu răspundere limitată (SRL), o societate în nume colectiv (SNC), societate pe acțiuni (SA), societate în comandită simplă (SCS) ori societate în comandită pe acțiuni (SCA). De asemenea, ai posibilitatea de a înființa și o întreprindere individuală (II) sau întreprindere familială (IF), dar și de a lucra ca persoană fizică autorizată (PFA). Odată stabilită forma de organizare, firma trebuie înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Spălătoria auto reprezintă o activitate care se clasifică la codul CAEN 4520 „Întreținerea și repararea autovehiculelor”. Mai departe, parcurge pașii pentru înregistrarea fiscală a societății și autorizarea funcționării, în funcție de entitatea juridică pentru care ai optat.

 

Intră în posesia autorizațiilor de construcție

În situația în care trebuie să construiești spălătoria auto, trebuie să te asiguri că terenul respectiv permite desfășurarea acestui tip de activitate. De pildă, este necesar să ai în vedere mediul de viață și sănătatea locuitorilor din zonă. Astfel, spălătoria auto se va amplasa la o distanță de cel mult 15 metri față de locuințele din jur. Ai nevoie și de o autorizație de construcție emisă de autoritatea locală, iar dacă trebuie să asiguri accesul la drumul public îți trebuie și acordul administratorului de drum. Practic, ai nevoie de o autorizație pentru executarea lucrărilor de creare a căilor de acces către spălătorie. După caz, poate fi necesară o autorizație de funcționare de la primăria locală. Totodată, este important și acordul vecinilor de parcelă pentru demararea construcției, acord care va fi aprobat la notar.

 

Obține avizele pentru desfășurarea activității

Pe lângă actele de constituire și funcționare a societății și cele aferente spațiului și construcției, precum contracte de vânzare-cumpărare/de închiriere/concesiune ori planuri de amplasament, mai sunt importante și alte acte. Pentru că spălătoria auto folosește detergenți și substanțe chimice, e nevoie și de un memoriu tehnic. Acesta include o serie de acte prezentate pe site-ul ministerului Mediului, în vederea obținerii autorizației de la Agenția pentru Protecția Mediului de la nivelul județului unde este deschisă afacerea. În plus, urmează autorizația de securitate la incendiu obținută de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență de la nivel local. Dacă spălătoria va fi racordată la o sursă de apă proprie, epurare și deversare, atunci este nevoie și de o autorizație de gospodărire a apelor.

Documentele de protecția muncii sunt și ele importante pentru toți cei implicați în desfășurarea activității. Contractele încheiate cu furnizorii de utilități sunt, la rândul lor, pe lista actelor necesare deschiderii spălătoriei. Mai mult, dacă aceasta va fi dotată cu mijloace de supraveghere video, trebuie anunțată și Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

 

Bineînțeles, în funcție de specificul businessului, mai pot fi necesare și alte documente sau dimpotrivă, pot fi alese sisteme care nu necesită neapărat autorizații de construcție. Important este să iei în considerare toate avizele și să te informezi cât mai bine pentru a găsi o variantă potrivită din punct de vedere juridic.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe