Business News

Furnizorii de comunicații electronice vor beneficia de finanțări pentru introducerea internetului în mediul rural

9 mai 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Deja aprobată și urmând a fi lansată în iunie, Investiția 11 – „Implementarea unei scheme de sprijinire a utilizării serviciilor de comunicații prin diferite tipuri de instrumente pentru beneficiari, cu accent pe zonele albe”  – face parte din Componenta 7 – Transformare Digitală a PNRR. Aceasta  urmărește dezvoltarea conexiunilor de internet de mare viteză în comunități din țară unde nu există internet sau rețelele fixe/mobile sunt insuficiente.

Memorandumul discutat astăzi în Guvern propune adoptarea unor măsuri de sprijin a acestei scheme de investiții, cum ar fi:  prioritizarea dialogului între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și alte autorități centrale și locale cu rol în avizarea și emiterea autorizațiilor pentru realizarea proiectelor din cadrul investiției, intensificarea comunicării cu furnizorii în vederea conectării la rețeaua electrică națională și achiziționarea de către ADR de expertiză tehnică petru verificarea documentelor specifice ce vor fi depuse în cadrul apelului de proiecte.  

Ce implică Investiția 11 – 94 de milioane de euro pentru dezvoltarea conexiunilor de internet de mare viteză în zonele neacoperite încă  sau slab acoperite

Pe 26 aprilie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11, program ce prevede alocarea a 94 milioane de euro pentru dezvoltarea conexiunilor de internet de mare viteză în comunități din țară unde nu există internet sau rețelele fixe/mobile sunt insuficiente.

Ghidul solicitantului și toate condițiile de finanțare pentru cel puțin 945 de localități din țară ce vor fi incluse în acest proiect au fost publicate pe site-ul MCID, la adresa https://www.mcid.gov.ro/programe-europene/pnrr/c7/.

Cine sunt beneficiarii

Schema de investiții se adresează  întreprinderilor de orice dimensiune (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii sau mari), inclusiv prin parteneriate, care la data depunerii cererii de finanțare sunt notificate la ANCOM ca furnizori de comunicații electronice de cel puțin 3 ani.

Data de lansare

Apelul investiției este competitiv, urmând să fie deschis pentru depunerea aplicaților în platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro începând cu data de 26 iunie 2024, pentru o perioadă de 30 de zile.

Valoarea finanțării

Potrivit ghidului solicitantului, cele 945 de localități în care se urmărește asigurarea accesului de la internet de mare viteză au fost împărțite pe zone, în funcție de: județe, dispersie geografică etc. Un proiect derulat de una din întrerpinderile înscrise în program va trebui să acopere o astfel de zonă, ce va include între 90 și 160 de localități. Întreprinderile ce vor lua parte la acest plan de investiții vor putea obține finanțare pentru maximum două proiecte din două zone. Finanțarea acordată per proiect variază între 9,3 și 9,9 milioane de euro.

Zonele vizate

Obiectivele specifice ale apelului de proiecte se împart în două măsuri de investiții prioritare, în funcție de gradul de acoperire la internet:

a) Prioritate absolută (P1) – acoperirea cu servicii de acces la internet de mare viteză (minim 100 mbps) a localităților rurale albe, nedeservite cu rețele fixe și nedeservite cu rețele mobile 4G sau 5G;
b) Prioritate subiacentă (P2) – Acoperirea cu servicii de acces la internet de mare viteză a localităților rurale insuficient deservite cu rețele fixe (și nedeservite cu rețele mobile 4G sau 5G, pentru cazul în care se vor implementa rețele 5G, conform art. 52a din Regulamentul (UE) nr. 651/2014, în care trebuie îmbunătățite vitezele astfel:
– Pentru localitățile în care există rețele fixe cu viteză < 30 Mbps, viteza de descărcare a noilor rețele va fi de minim 100mbps,
– Pentru localitățile în care există rețele fixe cu viteză de download 30-100 Mbps, viteza de descărcare a noilor rețele va fi de minim 300mbps.

Durata de implementare

Durata de implementare va începe odată cu semnarea cererii de finanțare și se va încheia cel târziu pe 31 decembrie 2025.

Guvernul a aprobat taxa de lux pe proprietățile peste 500.000 de euro.

291 de firme cu acționariat rusesc au fost înființate în România după ce Rusia a fost supusă sancțiunilor internaționale

Nasty – afacerile din România. Ilie Năstase a avut firme de taximetrie și amenajări interioare. Este administrator la Hotel Aurelius Împăratul Romanilor

Guvernul și Comisia Europeană negociează și variantă creșterii impozitul de 3% pe cifra de afaceri

Ce afaceri mai sunt în Jurilovca, sat nominalizat să intre în 2024 în lista Best Tourism Villages

Ultimele noutăți despre Start-Up Nation 2024: Informații noi despre când și cum vor fi selectate firmele de consultanță

Clasamentul intermediar al firmelor cu cele mai mari profituri înregistrate în 2023, actualizat până pe data de 7 mai

Cele șase sate din România care pot intra anul acesta în lista mondială Best Tourism Villages

Ghidul complet pentru calculul CASS și CAS la completarea Declarației Unice pentru venituri extrasalariale

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care PFA-urile se pot transforma în SRL-uri

Țigările electronice vor avea acciză, conform unui proiect al Ministerului de Finanțe

Legea agentului imobiliar. Intermediarii vor fi obligați să urmeze cursuri și să se înscrie într-un registru public administrat de ANCPI

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro