Business News

Care sunt diferențele dintre insolvență și faliment?

30 martie 2022, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

O afacere sau un business, cum se numește în limbajul contemporan, poate trece prin multe etape o data ce începi activitatea, iar cele mai sumbre scenarii le reprezintă insolvența și falimentul.

 

În aceste două scenarii se poate ajunge succesiv; întâi are loc intrarea în insolvență, din care firma se poate redresa printr-un plan bine pus la punct; dacă redresarea nu se întâmplă, ajungi în ultima fază: falimentul.

 

Dacă nu te-ai “lovit” de acești termeni până acum, ai putea crede că înseamnă cam același lucru, însă există diferențe semnificative între ei.

 

Ce este insolvența

Dacă definim termenii prin legile care guvernează cele două situații, atunci potrivit Legii nr. 85/ 2014, insolvența este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile. Mai simplu spus, atunci când o societate ajunge în imposibilitatea de a-și plăti datoriile ajunse la scadență și dovedește acest lucru, intră în stare de insolvență.

 

Procedura generală de insolvență este aceea prin care un debitor intră fie succesiv în etapa de reorganizare judiciară și apoi în cea de faliment, fie individual în procesul de reorganizare judiciară sau în cel de faliment.

 

Practic, procedura de faliment este o ultimă etapă a insolvenței, care se aplică debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului și a radierii firmei.

 

Observi că insolvența îți oferă șansa să te redresezi printr-o reorganizare a activității, facută după un plan bine pus la punct, aprobat de creditori și confirmat de către judecătorul-sindic, în urma căruia îți vei putea achita datoriile. Dacă nu izbutești să îndeplinești planul, atunci treci în etapa finală: falimentul.

 

Procedura generala a insolvenței poate fi aplicată de toti operatorii economici, în conformitate cu prevederile legale, cu excepția celor care exercită profesii liberale și a celor care folosesc procedura simplificată a insolvenței.

 

Ce este falimentul?

Conform Art. 3, pct. 23 din Legea nr. 85/2006, procedura falimentului înseamnă insolvenţa ce se aplică direct debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului. După ce se întâmplă acest lucru urmează radierea debitorului din cadrul registrului unde este înmatriculat. Falimentul este o declaraţie legală pe care o oferă o companie care nu mai are capacitatea de a-şi plăti datoriile.

 

De regulă, există două forme de faliment, şi anume cel de reorganizare, când debitorii restructurează planurile de plată pentru a se asigura că sunt îndeplinite şi cel de lichidare, când debitorii vând anumite bunuri pentru a face rost de banii necesari pentru achitarea creanţelor.

 

Falimentul este o procedură colectivă de executare silită strict reglementată sub aspectul demersurilor pe care lichidatorul judiciar le desfășoară. Se caracterizează prin apărarea în comun a creditorilor față de insolvența debitorului lor. Astfel, procedura falimentului constă într-un ansamblu de operațiuni și acte juridice care duce la lichidarea bunurilor debitorului distribuirea lichidităților și încheierea procedurilor.

 

Este important să ştii că insolvenţa este procedura de top, cea care cuprinde procedura de reorganizare şi de faliment. Prin urmare, dacă o firmă este în faliment, se poate spune despre ea că este în insolvenţă, însă reciproca nu este valabilă şi nici corectă. Totuşi, intrarea în insolvenţă nu este egală cu lichidarea societăţii – falimentul – pentru că există şi şansa ca firma să scape cu succes de această procedură şi să-şi achite datoriile, adica exista sanse de redresare.

 

Diferenţele dintre insolvenţă şi faliment

Există o oarecare tendinţă de a pune semnul egal între aceste două noţiuni, însă ele nu au în comun decât caracterul colectiv. Insolvenţa este o procedură tip “umbrelă” care include şi procedura de reorganizare judiciară şi/sau pe cea de faliment.

 

Mai exact, insolvenţa reprezintă starea financiară în care te poţi afla cu firma dacă îndeplineşte cumulativ două condiţii – neplata la scadenţă şi lipsa de lichidităţi; falimentul înseamnă un proces legal ce are drept scop rezolvarea problemei de insolvenţă.

 

După cum spuneam și mai înainte, insolvenţa îi oferă unei firme şansa de a se redresa printr-o reorganizare a activităţii, urmând un plan bine pus la punct, în baza căruia pot fi achitate datoriile. Falimentul în schimb, garantează lichidarea întregii averi pentru acoperirea pasivului şi radierea societăţii.

 

După deschiderea procedurii de insolvenţă urmează o perioadă de timp în care administratorul judiciar analizează situaţia firmei pentru a vedea dacă există perspective reale pentru salvarea acesteia în baza unui plan de reorganizare. În caz contrar, societatea trebuie lichidată pentru că nu mai poate fi revitalizată şi va intra în faliment.

 

Cum poți evita insolvența și falimentul

Iată câteva sugestii care te pot ajuta în cazul în care firma ta se apropie de momentul insolvenței sau chiar al falimentului:

 

Păstrează o bună comunicare cu clientii pe care îi ai deja, oferă-le produse și servicii la prețuri promoționale. În același timp, încearcă și să câștigi clienți noi prin promovări sau prin recomandări.

 

Când vine vorba de cheltuieli, trebuie să le ai în vedere și pe cele care contribuie la lansarea afacerii tale, precum și la dezvoltarea activității tale. O informare cât mai precisă asupra prețurilor de achiziție încă de la începutul activității îți poate salva afacerea de la faliment.

 

Este foarte imporant ca analiza pieței să fie facută în mod constant pentru că în acest fel poți fi tot timpul la curent cu ce apare nou în piață și poți veni cu oferte mai bune decât competitorii tăi. În orice domeniu există concurență, însă poate fi loc pentru toata lumea pe piață atâta timp cât ne cunoaștem publicul țintă și oferim produse și servicii de calitate pentru care clienții să se întoarcă pentru noi achiziții.

 

Te-ar putea interesa și:

Insolvența: Ce înseamnă și în ce constă procedura de insolvență?

Blocarea dizolvării și lichidării din cadrul procedurii de insolvență

 

[shortcode_newsletter]

 

Abonează-te la newsletterele Termene specializate

24/7 Finanțe | 24/7 Transporturi | 24/7 Construcții | 24/7 Consultanță | 24/7 Retail

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro