Business News

Prețul energiei electrice a fost, la finalul anului 2024, cu minimum 5% mai mare pentru firmele din România decât în 2023

24 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În decembrie 2024, prețul intern al producătorului pentru energie în UE a crescut cu 1,3% comparativ cu luna precedentă, în timp ce a scăzut cu 1,4% comparativ cu decembrie 2023. Totuși, între ianuarie 2021 și decembrie 2024, prețul a crescut cu 80,3%.

Pentru furnizarea de energie electrică și gaze, prețul a înregistrat o creștere de 1,6% în decembrie 2024 față de noiembrie 2024, în timp ce a scăzut cu 0,4% comparativ cu decembrie 2023.

În ceea ce privește extracția de petrol brut și gaze naturale, prețul a crescut cu 1,6% între noiembrie și decembrie 2024. De asemenea, a înregistrat o creștere de 7% între decembrie 2023 și decembrie 2024.

Aceste informații provin din datele privind prețurile interne ale producătorilor industriali, publicate lunar de Eurostat.

Prețurile energiei în România în 2024

Pe parcursul anului, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici a rămas relativ stabil datorită reglementărilor impuse de autorități. Totuși, pentru consumatorii non-casnici, în special în industrie, prețurile au cunoscut creșteri în trimestrele doi și trei, în principal din cauza costurilor de producție și a prețurilor de pe piața angro. În decembrie 2024, prețul energiei electrice a fost cu aproximativ 5% mai mare decât în aceeași lună a anului precedent.

Pe piața liberă, prețurile spot au înregistrat oscilații, înregistrând vârfuri în lunile de vară, când cererea a fost crescută, și în lunile de iarnă, când consumul casnic a atins niveluri ridicate. În medie, prețul energiei electrice pe OPCOM a fost cu 3-7% mai mare decât în 2023.

Sectorul gazelor naturale a fost unul dintre cele mai dinamice, având în vedere atât cererea internă, cât și evoluția pieței externe. Începând cu iarna 2023-2024, România a beneficiat de stocuri de gaze suficiente, ceea ce a limitat creșterile bruște de preț. În decembrie 2024, prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost cu aproximativ 2% mai mic decât în decembrie 2023, datorită măsurilor de plafonare a prețurilor implementate de guvern.

Însă pentru sectorul industrial, prețurile au fost influențate de volatilitatea pieței europene.

Creșterea cererii în lunile reci și fluctuațiile prețului gazelor importate au generat un avans de aproximativ 4% față de anul precedent. În ciuda acestui fapt, România și-a consolidat poziția pe piața gazelor, datorită producției interne din Marea Neagră, care a început să aibă un impact mai vizibil asupra pieței locale.

În ceea ce privește carburanții, prețurile la benzină și motorină au cunoscut o volatilitate moderată în 2024.

Deși începutul anului a fost marcat de ușoare creșteri, influențate de cotațiile internaționale ale petrolului, în a doua jumătate a anului, prețurile au avut o tendință de stabilizare. În decembrie 2024, prețul mediu al unui litru de benzină era cu 3% mai mare decât în decembrie 2023, în timp ce motorina a înregistrat o creștere de aproximativ 2%.

 

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro