Business News

Esența zilei, 7 februarie. Finanțări rambursabile de până la 100.000 de dolari pentru antreprenori, printr-un program de accelerare pentru persoane greu angajabile

7 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Finanțări rambursabile de până la 100.000 de dolari pentru antreprenori, printr-un program de accelerare pentru persoane greu angajabile

NESsT, împreună cu IKEA Social Entrepreneurship și Cisco Foundation, lansează Programul NESsT Central-Eastern Europe Accelerator, o nouă sesiune de sprijin pentru antreprenorii români, prin care acordă împrumuturi rambursabile de până la 100.000 de dolari. Programul de accelerare vine ca o continuare a celor 2 programe desfășurate deja în  România în ultimii 3 ani care au creat oportunități pentru 3.900 de locuri de muncă, cu salarii declarate integral și drepturi sociale garantate pentru persoane greu angajabile, potrivit unui comunicat de presă, scrie Economedia.ro.

Pe lângă sprijinul financiar, de până la 100.000 de dolari, programul NESsT Central-Eastern Europe Accelerator include sesiuni de mentorat pentru antreprenori și un amplu proces de învățare, alături de specialiștii NESsT și ale celorlalte organizații partenere.

Bursă. 11.162 de persoane au devenit investitori la BVB în T4/2024. Numărul investitorilor a urcat anul trecut cu 47.500 de persoane

Numărul investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti a crescut cu 5,2% sau cu 11.162 de persoane în valoare absolută în ultimele trei luni ale anului 2024, totalul ajungând la 226.057 investitori, conform calculelor realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor de la Fondul de Compensare a Investito­rilor (FCI).

Pe tot parcursul anului 2024, numărul de investitori a crescut astfel cu 26,6%, adică 47.496 de persoane în valoare absolută, aproape tot atâţia câţi erau la finalul anului 2019 (54.000). În ultimii cinci ani, creşterea este de 4,1 ori sau 172.000 de investitori.

Corina Vasile, ANIS: IT-ul nu românesc nu mai este competitiv cu Bulgaria, Republica Moldova, dar nici cu Polonia sau Ungaria

Eliminarea facilităților fiscale în sectorul IT lovește industria românească de software, într-o piață globală deja în scădere, astfel că România nu mai este competitivă din punct de vedere al costurilor cu Bulgaria, Republica Moldova, dar nici cu Polonia sau Ungaria, a declarat Corina Vasile, director executiv la Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

România a înregistrat cea mai mare creștere a clasei de mijloc din UE, în timp ce în două treimi dintre statele UE aceasta a scăzut

România a înregistrat cea mai mare creștere a clasei de mijloc din UE27 în perioada 2007-2022, de la circa 52% în total populație în 2007 la circa 60% în total populație în 2022, arată un studiu despre sistemul fiscal din România, prezentat joi de Ionuț Dumitru, profesor la ASE și fost șef al Consiliului Fiscal, scrie Hotnews.ro.

N.Red: Clasa de mijloc include acea parte a populației a cărei venit disponibil anual este cuprins între 75% și 200% din venitul disponibil median anual

„Regimul de cotă unică a contribuit la reducerea inegalității veniturilor, a stimulat participarea forței de muncă la activitatea economică, a crescut gradul de conformare fiscală și a contribuit la consolidarea clasei de mijloc”, a spus Ionuț Dumitru.

Câți bani a pierdut, în medie, un român în fraude pe internet, în 2024. La nivel global, pagubele depășesc 1.000 de miliarde de dolari

Platforme precum WhatsApp, Instagram sau Gmail sunt folosite frecvent de escroci care încearcă să te păcălească și să îți fure banii. De foarte multe ori, atacurile lor sunt reușite.

Costul financiar este enorm și a fost estimat la peste 1.000 de miliarde de dolari anul trecut. La nivel mondial numai în 2024 au dispărut din conturile victimelor 1,03 trilioane de dolari, potrivit unui raport realizat de Global Anti Scam Alliance (GASA).

Pierderea medie estimată pe victimă a fost cea mai mare în țări mai bogate precum Statele Unite (3.520 de dolari pe victimă) și Danemarca (3.067 de dolari), în România, oamenii au pierdut, în medie, 512 dolari per capita, la egalitate cu Italia și peste Polonia (440 de dolari) sau Belgia (381 de dolari), arată Economica.net.

Document / Studiu CONCORDIA-ASE: Impactul cotei unice asupra veniturilor bugetare, PIB/capita și inegalitate – Ce venituri ar aduce impozitarea progresivă față de cota unică

Cota unică a contribuit la o creștere suplimentară a PIB/capita, a avut un impact pozitiv asupra clasei de mijloc și a redus evaziunea fiscală, ceea ce a dus la o distribuție mai echitabilă a veniturilor, reiese dintr-un realizat de ASE la solicitarea confederației patronale CONCORDIA și coordonat de Ionuț Dumitru.

Studiul relevă că, datorită cotei unice, s-a îmbunătățit conformarea fiscală, contribuind la o mai bună colectare a veniturilor bugetare și reducerea economiei informale.

În plus, din calculele autorilor mai reiese că un regim de cota progresivă nu ar aduce venituri bugetare semnificativ mai mari, însă impozitarea progresivă implică o birocratizare mai mare, costuri administrative suplimentare, reguli fiscale mai complexe și un risc crescut de optimizare fiscală din partea contribuabililor, arată CursdeGuvernare.ro.

Tanczos Barna trimite Corpul de control al Finanțelor la ANAF. 4 inspectori ai Fiscului ar fi ascuns neregulile găsite la Nordis

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, va trimite Corpul de control la ANAF pentru verificări, după ce în rechizitoriul procorurilor DIICOT din dosarul Nordis au apărut informații că patru inspectori ai Fiscului ar fi ascuns neregulile găsite la compania imobiliară. El a declarat la Digi24 că cei patru inspectori nu au deocamdată nicio calitate în dosar.

„Este o situație foarte complicată, pentru că sunt mai multe controale. Este vorba și despre documentele DIICOT, în care odată, cu solicitarea arestării celor două persoane au ieșit la iveală și au fost implicate, se pare, și aceste persoane care au efectuat cel puțin două controale, dar eu cred că sunt mai multe. În momentul de față este desfășurare un control al direcției de integritate din cadrul ANAF cu privire la cele patru persoane, iar eu o să cer un control amplu prin Corpul de control pentru a vedea toate controalele care au avut loc la aceste companii sau la companii furnizoare pentru Nordis în ultimii patru-5 ani”, a spus ministrul, potrivit Digi24.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro