Business News

Esența zilei, 17 decembrie. Noul guvern se naște gata speriat: necesarul de finanțare pe 2024 a sărit la 250 de mld. lei. Exporturile digitale s-au dublat în 5 ani

17 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Salt Bank estimează că își va dubla numărul de clienți în 2025

În 8 luni de la lansare, Salt Bank, primul neobank românesc, a atras peste 330.000 de clienți.

Peste jumătate dintre aceștia (53%) provin din orașele mari din România precum București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța sau Brașov, aproape 3 din 10 au venituri medii pe gospodărie mai mari de 15.000 de lei și folosesc Salt Bank preponderent pentru plăți la supermarketuri, restaurante sau călători, scrie Economica.net, citând un comunicat al băncii.

ALRO dă în judecată ANAF și Ministerul Finanțelor

Combinatul Alro dă în judecată ANAF și Ministerul Finanțelor după ce, în urma unui control al Direcției Mari Contribuabili, derulat în perioada 2023-2024 și vizând perioada 2016-2021, a primit la plată o decizie de impunere suplimentară în valoare de 13.550.671 lei, reprezentând impozit pe profit suplimentar și TVA, pe care o consideră profund netemeinică și nelegală, scrie Profit.ro.

Salariul minim din România, cel mai mare avans din UE, în ultimul deceniu – 13,7% anual

Salariul minim din România a înregistrat în ultimul deceniu cea mai mare creștere din UE, cu un avans mediu anual de aproximativ 13,7%. Cu toate acestea, acest venit salarial continuă să rămână unul dintre cele mai reduse din Uniune și să fie departe de a asigura un trai decent, arată ultima analiză a Monitorului Social, un proiect al Fundației Friedrich Ebert România, potrivit CursDeGuvernare.ro.

Ritmuri de creștere ridicate, dar departe de cel din România, au mai fost consemnate de Lituania (+12.3%) și de Bulgaria (+10.6%), care și ele au de recuperat distanțe mari media UE.

Carrefour, plan de exindere accelerată în România

Retailerul francez Carrefour a atins în România pragul de 178 de magazine Express la nivel național, în 2024, prin deschiderea a 16 unități integrate și șase în sistem de franciză.
Întreaga rețea de proximitate este deservită de 144 magazine integrate, (inclusiv magazinele cora preluate în urma achiziției România Hypermarche), și 34 în regim de franciză, scrie Profit.ro.

Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1, de 21 de kilometri, va fi deschis înainte de Crăciun

Lotul 1 Dumbrava – Mizil al A7 Ploiești – Buzău (21 km) va fi dat în trafic înainte de Crăciun, anunță marți compania Retter, unul dintre constructori, potrivit Economica.net.

„În ciuda vremii nefavorabile, lucrările continuă să avanseze pe lotul 1 al Autostrăzii Moldovei A7, Dumbrava – Mizil”, transmit reprezentații Retter. Potrivit lor, s-au dat deja în folosință două pasaje de 140 de metri, iar înainte de Crăciun traficul va fi deschis pe tronsonul de 21 de kilometri.

„În acest timp, lucrările la panourile fono-absorbante și finalizarea ultimelor detalii, precum stratul de uzură pe poduri, progresează conform planului”, adaugă cei de la Retter.

Prețurile RCA, plafonate până pe 31 martie 2025

Guvernul va prelungi plafonarea prețurilor la polițele RCA, inclusiv comisioanele brokerilor la vânzarea acestor asigurări, pentru încă 3 luni, până la data de 31 martie 2025, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul de Finanțe.

Deși toți asigurătorii sunt în prezent solvabili, există în continuare un dezechilibru major și o serie de disfuncționalități la nivelul pieței RCA care urmează a fi corijate în principal prin modificările legislative din Parlament, se arată în document, scrie Hotnews.ro.

Comerțul electronic a ajuns la 11,7 miliarde de euro, în România

Valoarea comerţului electronic din România reprezintă 3,4% din Produsul Intern Brut (PIB), în acest an, echivalentul a 11,7 miliarde de euro, informează marţi Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO), care citează estimările raportului European E-commerce 2024, scrie Economica.net.

Potrivit unui comunicat al ARMO, România se clasează astfel pe locul trei în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia.

„Dezvoltarea comerţului electronic reflectă adaptabilitatea întreprinderilor şi interesul tot mai mare al consumatorilor pentru soluţii digitale. Aderarea României la Spaţiul Schengen în 2025 va crea noi oportunităţi, accelerând livrările transfrontaliere şi accesul la pieţele europene”, este de părere Cristian Pelivan, director executiv al ARMO, citat în comunicat.

Noul guvern se naște gata speriat: necesarul de finanțare pe 2024 a sărit la 250 de mld. lei – deficit bugetar plus rostogolirea datoriilor vechi

Necesarul de finanțare al statului din 2024 – suma pe care Ministerul Finanțelor o împrumută pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a rostogoli datoria publică veche – a fost revizuit la 250 de miliarde de lei în noiembrie (circa 14% din PIB).

Datele au fost făcute publice luni, de către Ministerul Finanțelor, iar ele vor fi moștenirea de la care va porni noul guvern: pe de o parte deficitul mult peste estimări, de la care trebuie să pornească corecția pe 7 ani; iar pe de altă parte, costurile de finanțare a acestor datorii care vor trebui incluse în Bugetul 2025.

Suma este cu 69 de miliarde de lei mai mare decât estimarea de la începutul anului din Legea Bugetului, și cu 15 miliarde de lei mai mare decât estimarea de acum o lună, arată CursdeGuvernare.ro.

Majorările succesive reflectă evoluția alarmantă a deficitului bugetar, estimat să ajungă la 8,6% din PIB (față de 5% din PIB cât prevedea Legea bugetului pe anul în curs), potrivit celor mai recente prognoze oficiale.

Exporturile digitale ale României aproape s-au dublat în ultimii cinci ani, pe o piață globală de 4.000 miliarde USD

În prezent, aproximativ jumătate din exporturile de servicii din lume sunt realizate pe platforme digitale, iar România demonstrează o creștere semnificativă în acest sector. Exporturile de servicii digitale ale țării aproape că s-au dublat din 2019 până în 2023, an în care am ocupat locul 29 între principalii exportatori de servicii digitale din lume.

În 2019, România a înregistrat exporturi de servicii digitale în valoare de 11 miliarde de dolari, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), potrivit Economica.net. Până în 2023, această valoare a crescut semnificativ, ajungând la 20 de miliarde dolari, o creștere de aproape 82% pe parcursul a cinci ani.

România e campioana UE: Nivelul consumului a atins un maxim istoric în 2024

România e campioana UE la consum. Nivelul consumului a atins un maxim istoric în 2024 în România,anunță consultanții Colliers într-o analiză pe final de an, arată StiripeSurse.ro.

Achiziţiile de bunuri nealimentare au crescut cu aproximativ 13% anul acesta faţă de anul anterior, ajungând la valori cu 60% mai mari decât media din perioada 2018-2019, conform Eurostat. De asemenea, România înregistrează o creştere de 58% a volumului cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul de bunuri nealimentare, cea mai mare din Uniunea Europeană.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro